Инзерки је најстарији и највећи, а вероватно и најстарији пчелињак на свету, а налази се у Мароку, у долини Соус. Саградили су га северноафрички Бербери 1850. године углавном од блата, коре дрвета, листа палми и трске.

Састоји се од најмање 3.700 кошница у којима живе десетине хиљада пчела које припадају северноафричкој подврсти сахарске жуте пчеле.

Најфинији мед у региону

Сматра се да због посебног положаја, на надморској висини од 1.000 метара, пчеле овде производе најфинији мед у региону. На осунчаним падинама цвета пуно цвећа, а опрашивачима погодује релативно стабилна клима.

Традиционалне кошнице постављене су на својеврсним терасама како се не би преклапале и да би се спречиле агресивне реакције ових инсеката приликом уласка и изласка из кошница. Сваки трећи залогај који конзумирамо зависи од пчела, а све их је мање.

Многе од њих су уништене у поплавама 1990. и 1996, а обнова је започела 2005. Овај пчелињак у заједници данас није једнако активан као пре.

Илустрација: О пчелама брине 250 локалних пчелара

15 до 20 кошница по пчелару

У околини живи тек неколико стотина људи, од којих је 250 пчелара. Сваки од њих поседује између 15 и 20 кошница.

Регија је богата разноврсним биљним врстама, укључујући арганово дрво, боровницу, акацију, лаванду, мајчину душицу, бадем, кактусе и цвет наранџе.

Захваљујући пчелињаку, локално становништво има приступ квалитетном и цењеном меду, а осим тога, ови опрашивачи су кључни за одржавање околних арганових шума.

Како све ово игледа можете погледати и у следећем видео снимку:

Извор: https://biznis.kurir.rs/info-biz/4393580/3700-kosnica-cini-najveci-pcelinjak-na-svetu-njihov-med-je-nasiroko-poznat-a-o-ovom-zdanju-brine-250-pcelara

ФОТО: Printscreen Youtube/ Inzerki : le plus grand rucher traditionnel du monde

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.