Пчеле постоје на планети Земљи више од 100 милиона година. Човек је већ хиљадама година фасциниран овим бићима, а наука се и данас бави пчелама откривајући нове фантастичне чињенице о њима.
Коришћење меда у људској исхрани почело је пре готово 8. 000 година. О томе сведоче цртежи стари између 6.000 и 8.000 година који су пронађени на зидимана пећина у Шпанији. О њиховој улози и важности за пољопривреду написани су томови књига, али је мало познато да су пчеле у древна времена третиране готво као божанства.
Агробизнис магазин вам доноси 15 древних митова о пчелама и невероватне чињенице које су данас мало познате.

1.Пчеле се помињу у грчкој митолигији. Веровало се да је врховни бог Зевс након рођења био сакривен пећини светих пчела које су га штитиле од његовог оца Кроноса. По једном миту пчеле су медом отхраниле Зевса, а по другом нифа Мелиса је од пчела научила како да негује и храни Зевса медом. Име „Мелиса“ потиче од грчке речи за медоносну пчелу. У знак поштовања стари Грци су ковали новчиће са цртежом пчела.
2. Прва цивилизација која је практиковала широко распрострањено организовано пчеларство били су стари Египћани, који су почели да се баве пчеларењем око 2.500 п.н.е. Још увек јестив мед стар 3.000 година пронађен је у гробници краља Тутанкамона када је отворена 1922. године.
3. Ферментисани мед, познат као медовина, први пут је произведен у древној Кини око 7.000 година пре нове ере, што га чини најстаријим алкохолним пићем на свету .

Илустрација: Све пчеле осим матице врше нужду ван кошнице

4. У Новој Енглеској деветнаестог века сматрало се да је неопходно шапутати кошницама о смрти вољене особе. Овај ритуал, познат као „ шаутање пчелама “, укључивао је обавештавање пчела о главним догађајима у животу пчелара, као што су смрт или брак. Мало је познато да је Свети Валентин, који се слави 14. фебруара као Дан љубави био и заштитник пчелара и пчела.
5. Пчеле имају 170 рецептора за мирисе и имају чуло мириса 50 пута снажније од пса. Имају два стомака – један за храну, а други за складиштење нектара и прераду у мед. Антене медоносних пчела имају више од 300 рецептора за укус. Мозак пчела је величине семена сусама, а опет је то довољно да савршено обављају свој посао у кошници и међусобно „разговарају“ најкомпликованијим језиком у животињском свету.
6. Пчеле не виде црвено, али могу да виде ултраљубичасто светло . Ово им омогућава да виде сложене узорке ултраљубичастог светла на латицама цвећа које људи не могу да виде.
7. Пчеле се крећу користећи сунце као што ми користимо компас. Пошто могу да виде поларизовано светло, у стању су да пронађу пут чак и по облачним данима. Постоје неки докази да су пчеле такође осетљиве на Земљин магнетизам и да га могу користити за навигацију.
8. Свако пчелиње друштво има свој посебан мирис, или феромоне, тако да чланови могу да идентификују једни друге. Медоносне пчеле генерално нису агресивне – оне ће напасти само када верују да је њихова кошница угрожена.
9. Пчелињи отров је смртоноснији од отрова кобре, али потребно више од 3.800 пчелињих убода да би се убио просечан човек.

Илустрација: У потрази за храном пчела може да се креће брзином као електрични бицикл
10. Осим матице, све пчеле врше нужду ван кошнице. Медоносне пчеле раде 24/7 да би своје кошнице одржавале чистим, извлачећи прашину, длаке и штеточине. Медоносне пчеле су толико опседнуте чистоћом да ће већина напустити кошницу када знају да је време да умру, како би избегле контаминацију легла и залиха хране. У кошници постоје пчеле радилице чији је посао погребника, уклањања пчела које нису изашле из кошнице пре угинућа.
11. Летови за парење матице се дешавају неколико пута, при чему се она пари са до 40 мужјака по лету, обично у просеку око 10 до 20. Када заврши свој последњи лет, никада се више не пари, али њена јаја су оплођена до краја живота .
12.Матице могу положити између 2.000 и 3.000 јаја дневно. У најбољим годинама, матице полажу јаје сваке 43 секунде. Док ће пчела радилица умријети након што убоде, матица може преживјети убод.
13. Ако се матица уклони из кошнице, губитак њених феромона упозорава кошницу у року од 15 минута на њено одсуство.
14. Пчеле радилице су 75% генетски повезане једна са другом, док су људска браћа и сестре само 50% генетски повезани једни са другима. Због тога се пчеле радилице се називају Супер сестре.
15. Када су у потрази за храном, пчеле радилице могу летети до 32.1 км на сат што је просечна брзина електричног бикикла. Да би то постигле, крила покрећу и до 200 пута у секунди што ствара преознатљиви звук зујања пчела, пише портал Best bees.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.