На 91. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду одржано је више занимљивих и корисних конференција. У оквиру конференције “Иновативна решења у пољопривреди и њихово финансирање“ у организацији Агропреса одржана је панел дискусија о подршци иновацијама од стране EIT Food-a. Како је објаснио Тодо Терзић, инжењер агроекономије и менаџер за регулаторну реформу, НАЛЕД,  Србија је преко хране и иновација практично већ у ЕУ.

-НАЛЕД је чланска организација која окупља јединице локалних самоуправа, организације цивиног друштва, факултете, Универзитете, Институте и научно-истраживачке организације. У оквиру НАЛЕДА постоји радно тело које се зове Савет за храну и пољопривреду који је у сарадњи са Пољопривредним факултетом у Новом Саду пре два, три месеца проглашен за пуноправног члана Европског института за иновације и технологију (EIT) и то као EIT Food Hub за Србију.  Ова највећа европска институција подржана од стране Европске комисије окупља бројне научне организације, фирме и институте која се бави трансфером иновација и технологија, као и финансијском подршком за иновације и технологије.

– EIT је препознао Србију као равноправног партнера са земљама чланицама ЕУ. То значи да сва права и могућности које има један истраживач, студент или оснивач Startup у Европи исто може да оствари и онај који живи у Србији. У наредне две године преко НЕЛЕД-а наши људи могу добити подршку за иновације и повезати се са истраживачима или компанијама на европском тржишту – објаснио је Терзић.

Он је нагласио да ову врсту подршке не треба мешати са ИПАРД програмима зато што су средства из EIT намењена као подршка патентима и иновацијама за које се процени да могу да имају велику ширу корист и примену.

Ко може да се пријави:

  • Студенти и иноватори који имају идеју, а немају новца
  • Они који имају идеје и патенте, а немају фирму
  • Власници фирми и производа који су изашли на српско тржише, а желе да се прошире и на европско тржиште

Према речима Терзића обухваћене су готово све области у производњи хране од њиве до трпезе.

-То могу бити иновације и патенти који се тичу, рецимо, заштите биља, унапређења коришћења дронова, иновације из области прераде, иновативна амбалажа, маркетиншка подршка, пробијање на инострано тржиште. За EIT је до сада издвојено 350 милиона евра, а финасирају се једноставне идеје или патенти који, рецимо, коштају до 10. 000 евра, али и технолошко захтевни пројекти које могу да коштају и до милион евра. Наш задатак је да спојимо иноваторе и осниваче Startupа са домаћим и страним компанија, научним институцијама, истраживачким центрима и слично. Значи, имате идеју али немате новац или фирму може имате подршку и за то – појаснио је он.

Програми који се нуде:

EIT Jumpstarter је програм намењен иноваторима у области здравства, агроиндустрије, сировина, енергетике, урбане мобилности и производње. Идеалан за тимове са иновативним пословним идејама који желе да покрену своју компанију. Циљ програма је да подржи иноваторе у претварање идеја у посао уз подршку стручњака. Програм им помаже изграде одржив пословни модел око свог иновативног производа или услуге, и ако се покаже да је пословна идеја одржива, подстиче их да региструју своју компанију. Путем програма, тимови ће моћи да упознају потенцијалне партнере, инвеститоре и компанијаме које могу произвести њихове производе, бити њихов први купац или тестирати њихов производ.

Тeam Up је програм који спаја талентоване технолошке иноваторе са одговарајућим пословним партнерима како би убрзали комерцијализацију иновација у једном од кључних подручја EIT Food-а. Програм пружа стручно вођство, врхунску обуку, менторску подршку, приступ мрежи контаката и финансијску подршку.

Test Farms је програм који оснажује стартапе и појединце који имају револуционарне агро-технолошке производе и услуге. У оквиру програма, решења ће бити тестирана на фармама, са усевима или стоком ради провере и њихове валидације. Мисија пројекта је да превазиђе јаз између иновативне технологије и практичне примене у пољопривреди, обезбеђујући пољопривредницима приступ одрживим и ефикасним иновацијама.

Sales Booster је програм прилагођен иновативним стартаповима да истраже и уђу на нова пољопривредна и прехрамбена тржишта широм Европе. Намењен је најозбиљнијим играчима који су већ направили фирму, основали су Startup, почели су да продају на тржишту Србије, праве неки посао, зарађују новац, њихова идеја или патент је потентан може да иде даље, суштина је повезивање са европским тржиштем.

Impact Framework је константно отворен током целе године. Односи се на оне иноваторе који имају идеју да унапреде систем заштите биља на пољу, да унапреде прераду млека, меса, да избаце неку нову амбалажу и нациљали сте неку европску компанију НЕЛЕД их преко EIT може спојити са њима како би им презентовали своју идеју. То не гарантује да ће им се ваша иновација  допасти, али кроз цео програм обуке може се доћи до неког резултата.

Према речима Терзића први циклус ових програма (осим Impact Framework) је затворен крајем априла, али се очекује нови циклус за други део године.

– За овај први циклус пријава пристигло је 16 пријава из Србије у EIT и оне су тренутно у фази прегледа, а отприлике зе једно месец дана можемо очекивати да ће започети са програмима који ће трајати барем 6 месеци. То су интензивни програми са најјачим експертима у земљи и иностранству, да добију смернице како да развију своје производе и иновације, да се повежу са тимовима из других земаља – додао је он.

Терзић је нагласио да је важно да људи знају да су EIT програми искључиво намењени истраживачима, предузетницима који имају фирме или размишљају о томе, студентима који би волели да се повежу са неким предузећима, односно онима који имају идеје како да унапред неки сегмет, али за то немају новца или стручног знања, па им је потребно повезивање са најеминентнијим домаћим и стручњацима и компанијама из иностранства.

Извор: АГРОПРЕСС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.