ИВАЊИЦА: Иако се о откупној цени али и роду црвеног злата у Србији још увек полемише, малинари ивањичког краја су без обзира на све тешкоће, већ почели да траже раднике. Огласи за берачима већ су преплавили друштвене мреже и локалне портале. Пронаћи адекватну радну снагу већ годинама уназад није нимало лако, иако за непуних месец дана рада могу добро да зараде.

– Већ смо дали оглас, како би раније пронашли бераче за ову сезону. Дневница је 4.000 динара, а уз то имају обезбеђену храну, смештај. Имају све услове као што их имају моји укућани и ја. Иако цена малине још увек није позната, ми наш род не желимо да препустимо случају. Малина се мора обрати, а са каквом рачуницом ћемо и остати кад платимо све видећемо на крају, каже за РИНУ дугогодишњи малинар из села Прилике код Ивањице.

Он још једном истиче да је све мање оних који желе да беру малину, иако је до пре само десет година ситуација била потпуно другачија и раднике није било овако тешко наћи. Део рода обере и сам газда и укућани, а неретко радници упркос финој заради не испуне очекивања.

– Понекад се дешава да људи у бербу малина крену као да су кренули на излет у природу. Уопште се не труде, не уберу некад ни 50 килограма што је неки минумум. Ја оно што кажем, ја све испуним и исплату и услове, али често нисам добијао адекватну услугу заузврат. Јако тешко је наћи добре бераче у данашње време то је чињеница, додаје наш саговорник.

Берба малина почиње у јуну и траје око месец дана, уколико се узме у обзир да је дневница око 4.000 динара, лако се долази до закључка да се за то кратко време може зарадити натпросечна плата у Србији. Малинаре ивавњичког и ариљског краја претхдоних дана обишао је и нови министар пољопривреде, Алаксандар Мартиновић, који је истакао да да је текућа година додатно отежана произвођачима малина снегом који је ариљски крај погодио у априлу, услед чега ће, како је рекао, овогодишњи род сигурно бити знатно мањи.

– Оно што је сваке године актуелно када је реч о малини то је откупна цена односно пословни однос између призвођача у примарној производњи и откупљивача, односно хладњачара. Министарство пољорпивреде, шумарства и водопривреде ће се заиста потрудити да успостави једну линију дијалога између министарства, малинара и откупљивача и потрудићемо се да у све то укључимо и Привредну комору Србије као бисмо пронашли најбоље могуће решење, тако да нико не буде оштећен”, казао је министар Мартиновић.

Мартиновић је као веома важне и за решење проблема са којим се суочавају произвођачи малине истакао уговоре, пре пар дана потписане са Народном Републиком Кином којима се, како је рекао, отвара тржиште те земље за све врсте пољопривредних производа.То је важно и за примарне произвођаче али и за оне који извозе српску малину.

Извор: Рина, Дневник

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.