Африцка куга свиња се шири у Северној Мацви. Од прошле недеље до данас у цетири домацинства у селима Ноћај и Засавица еутаназирано је скоро хиљаду свиња. Лека за афричку куга свиња нема,
постоји само превентива – изолација и еутаназија, упозорава струка.
Радослав Панић из Ноћаја има око 150 свиња. Предузима све превентивне мере, како би његово газдинство мимоишла ова заразна болест, јер би у супротном доживео велики губитак. Забринут је с разлогом, каже, као и други сточари у том крају јер не зна шта га сутра чека. Афричка куга свиња шири се великом брзином у том крају, лека против болести нема, подсећају из Ветеринарске станице у Салашу Ноћајском, чији стручњаци свакодневно прате ситуацију на терену Северне Мачве.


У Градској управи за пољопривреду кажу да је за разлику од мачванских у сремским селима, ситуација тренуто нешто боља. Епидемија је и даље на снази у Босуту, Раци и Кузмину, али се жаришта држе под контролом и све функционише у складу са правилима струке, јер је то једини начин борбе. Стручњаци још подсећају, да је узрочник ове заразне болести вирус који је прилично отпоран у спољашњој среди и да је прилично тешко сузбити ову болест. Зато је важно да све функционише по правилима струке, а штету насталу еутаназијом држава ће надокнадити. Извор: РТВ1

„Пре двадесет година се на Ветеринарском факултету о афричкој свињској куги учило у свега два пасуса, епидемије су биле незамисливе“. Данас, појава афричке куге могла би да однесе стотине хиљада грла домаћих и дивљих свиња. За разлику од класичне свињске куге која се може спречити и искоренити вакцинисањем животиња, афричка свињска куга још увек је неизлечива болест.

АГРОПРЕСС је објавио Како препознати афричку кугу свиња.

Према подацима Управе за ветерину, од почетка септембра до данас афричка куга свиња прогласила је за заражено и угрожено подручје места Стража код Вршца, Кузмин код Сремске митровице, Бељина у општини Владимирци, Ковиљ, Вашица општина Шид, Гроцка, Свилеува општина Коцељева, Стари и Нови Сланкамен, Суботиште општина Пећинци, Чортановци општина Инђија, Ђаковине општина Коцељева, у Шид, Кукујевци, Самош општина Ковачица, Засавица општина Сремска Митровица, Ноћај.

Од почетка епидемије у Србији, пријављено је и још увек активно 89 угрожених и заражених подручја у десет округа.  Пре неколико дана укинута је епидемија афричке куге свиња на територији Града Чачка, потврдило је Министарство пољопривреде. У истом периоду, свињска куга је потврђена у ловиштима Добрава општина Шабац, Врањак и Непричава – Моровић општина Шид, Дорошка општина Тител и Тамиш-Брзава општина Сечањ. Укупно су проглашена 24 заражена и угрожена подручја у којима обитавају дивље свиње, које су и преносиоци ове заразне и смртоносне болести. Поред ових, заражене су и свиње у ловиштима Хомоље, Црница и Липар, Крилаш, Бистрица, Црна Гора, Орловица, Кутлавица, Дубовница, Манастирске шуме, Орловача, Катуниште, Трстена, Јужна Морава, Сопотска коса, Панчевачки рит, Тамиш, Доњи Срем, Рит, Обедска бара и Каракуша објавио је Дневник.

Свињска куга одјављена је током октобра у 80 насељених места, од тога од почетка септембра у 28 села широм Србије. Највише је одјављених насеља у Мачванском, Браничевском, Подунавском, Моравичком и Јужнобанатском округу.

У свим местима у којима је потврђена зараза афричком кугом свиња, све свиње су еутаназирене и њихово месо уништено. Управа за ветерину издала је прецизна упутства о мерама и поступцима који се спроводе када се утврди постојање афричке куге свиња. Такође, дата су упутства и власницима фарми, као и ловцима, приручници за ветеринаре и упутства за граничне прелазе преносе колеге из ДНВНИК-а.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.