Амарилис, познат и под именом цвет јабуке је елегантан, прелеп цвет на дугачким дршкама који може да се гаји као собна биљка али и у баштама. Уколико га посадите у саксију цвета преко зиме уносећи дах пролећа у ваш дом. Уз правилну негу ова собна биљка може да потраје годинама. Расте из луковице па је сад право време да је засадите како бисте већ за четири до шест недеља имали прве цветове. Врло је популаран код љубитеља цвећа не само због своје елеганције и раскошне лепоте већ зато што и није захтевана за одржавање. За овај цвет везују се бројне романтичне легенде, па се амарилис сматра за симбол лепоте, страсти и љубави у многим културама света.

Илустрација: Амарилис води порекло из Бразила и Аргентине, али се успешно гаји и код нас углавном као саксијско цвеће
Садња и цветање
Амарилис (лат. Amaryllis Applebosom) води порекло из Јужне Америке тачније са подручја Бразила и Аргентине где расте као дивље цвеће. Луковице се саде у јесен у саксије пречника до 7 цм у квалитетан супстрат. Важно је да саксија има добру дренажу како би вишак воде од заливања могао да изађе напоље. На овај начин се корен чува од труљења и пропадања. Луковицу посадите тако да 1/3 буде изнад земље, а саксију поставите на светло место али без директне сунчеве светлости. Најбоље ће успевати на температури од 20 до 25 степени.
Прве недеље након садње биљку не треба заливати, већ тек после десетак дана када се појаве изданци дужине 10 цм. Из луковице амарилиса прво ће се појавити стабљика са цветовима, а затим лист. Има усправну стабљику која може да порасте до 60 цм па јој је потребна потпора. Једна стабљика може да носи више цветова. Листови су сабљасти, дугачки упечатљиве зелене боје.
Када се појави цветни пупољак биљку почните да прихрањујете течним ђубривом за цветнице. Амарилис заливајте на три до шест дана са мањом количином воде, земља не сме да буде натопљена водом јер ће доћи до труљења луковице или до развоја гљивица које ће проузроковати пегавост луковице или листа. Када биљка процвета потребно је орошавање да би цвет дуже трајао. У кућним условима као собна биљка амарилис цвета од децембра до марта, а у башти од априла до маја. Из једне луковице најчешће никне две до три цветне стабљике са прелепим, крупним цветовима који могу бити бели, ружичастим наранџасти, црвени или комбинација две боје. У кућним условима цветови трају две до три недеље. Кад прође период цветања оставите да се листови потпуно осуше, јер биљка прикупља снагу у луковици. Амарилис може да се посади и у башти у фебруару или почетком марта, а након цветања скратити стабло на 4 цм и у октобру извадити луковицу из земље како не би промрзла током зиме, па је на пролеће поново посадити. Биљка мирује током лета па треба смањити заливање и обуставити прихрану.

Илустрација: Има прелеп цвет на дугачкој дршки па се често ставља у цветне аранжмане и вазе

Болести и нега
Амарилис није захтеван за негу, али треба водити рачуна о болестима и штеточинама које нападају ову цветницу.
Болести:
Трулеж луковице
Настаје услед прекомерног заливања и вишка влаге у земљи. Да бисте то спречили важно је да приликом садње користите добро дренирано земљиште и да избегнете прекомерно заливање.
Сива плесан
У питању је гљивично обољење које се појављује као последица прекомерног заливања. Напада лишће и цветове а најбоља превенција је добра вентилација. То значи да биљка не сме да буде нагурана са другим собним цвећем већ мора да има довољно места како би ваздух равномерно струјао око ње.
Вирусне инфекције
Амарилис је подложан разним вирусима који могу изазвати промене у боји лишћа и цветова. Инфициране биљке треба изоловати како би се спречило ширење вируса.
Штеточине
Лисне ваши
Као и друге биљке амарилис је најчешће на мети лисних ваши, малих инсеката који се хране соковима биљке и могу узроковати увијање или смежурање лишћа. Прскање инсектицидом може помоћи у контроли лисних ваши.
Гусенице
Ова штеточина ће напасти амарилис који је посађен у башти. Храни се лишћем и за собом оставља ружне рупе на лишћу. Најбоље је уклонити их ручно, а биљку заштитити инсектицидом.
Штитасте ваши
Још једни мали инсекти који могу нанети велику штету вашем цвећу су штитасте ваши. Причвршћују се за биљку и прекривају се заштитним штитом. Хране се биљним соковима и могу узроковати пропадање лишћа. Ручно уклањање штитастих ваши и примена инсектицида је најбоља заштита.

Илустрација: Постоје бројне легенде везане за настанак овог прелепог цвета

Легенде о амарилису
За амарилис, који још зову и камени цвет, везују се бројне легенде широм света. Према грчкој митологији Амарилис је била девојка заљубљена у пастира Алтеја. Како он није узвратио њене емоције одлучила је да га освоји на необичан начин. Сваког дана секиром би направила један ударац у земљу све док нису никли прелепи цветови који су по њој добили име. У египатској култури верује се да је овај цвет никао из суза заљубљене Амеле након што је њен љубљени Феникс погинуо у борби као симбол њене вечне љубави. У Кини овај цвет се повезује са срећом, дугим животом и просперитетом. Постоји веровање да доноси срећу и богатство ако се узгаја у кући.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.