Недељу за нама обележило је закључење првог берзанског уговора за уљану репицу род 2024. године. Преко Продуктне берзе прометовано је 2.761 тона робе,укупне финансијске вредности 67.562.160,00 динара. Кукуруз је и ове седмице био доминанта култура у трговању, а цене примарних пољопривредних производа су забележиле позитиван тренд.


Слаба прошлонедељна понуда на тржишту кукуруза наставила се и почетком ове седмице, да би од другог дана у недељи дошло до промене динамике, те је понуда била нешто већа него у претходном периоду. Ипак, крајем недеље поново је дошло до пада активности на страни понуде, а разлика у паритетима понуде и тражње је додатно отежавала закључење берзанских уговора. Кукурузом се у току седмице трговало по цени од 16,50 до 17,00 дин/кг без ПДВ-а у зависности од анализе на афлатоксин и паритета. Пондер цена износила је 16,80 дин/кг без ПДВ-а (18,48 дин/кг са ПДВ-ом). У односу на претходну седмицу, цена кукуруза забележила је раст од 3,65%. Закључени су и берзански уговори за влажнији кукуруз до 16% влаге по цени од 16,40 до 16,50 дин/кг без ПДВ-а, а трговало се и кукурузом род 2022. године
по цени од 16,60 дин/кг без ПДВ-а. У укупном обиму трговања кукуруз је ове седмице учествовао са 56% удела.

Током читаве седмице понуда пшенице је била нешто слабија од тражње, која је била повећана и изражена и на паритету ЦПТ лука. Пшеницом се у току недеље трговало у ценовном распону од 17,80 до 19,00 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета и паритета. Пондер цена износила је 18,32 дин/кг без ПДВ-а (20,16 дин/ кг са ПДВ-ом), што је у односу на претходну недељу раст цене од 0,48%. Пшеница је ове седмице чинила 24% укупног промета. На тржишту соје ове недеље је било нешто више активности у односу на претходни период, а сојиним зрном се трговало на ценовном нивоу од 52,00 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета (57,20 дин/кг са ПДВ-ом), што уједно представља и пондер цену. У односу на прошлонедељну цену, приметан је раст од 1,46%.

Сточне пијаце Србије: Нове цене стоке широм земље

На тржишту минералних ђубрива, ове седмице је прометовано ђубриво у формулацији НПК 16:16:16 на паритету ЦПТ купац по цени од 51,72 дин/кг без ПДВ-а и УРЕА по цени од 45,26 дин/кг без ПДВ-а.
Када је у питању тржиште уљане репице, ове седмице је закључен први берзански уговор за уљану репицу род 2024. године са преузимањем од 1. до 31.7.2024. и плаћањем по утовару по цени од 43,95 дин/кг без ПДВ-а. Од осталих роба трговало се још и сунцокретовом сачмом са 33% протеина по цени од 27,80 дин/кг без ПДВ-а, али и сојиним уљем у мањим количинама по цени од 89,45 дин/кг без ПДВ-а.

На газдинствима у околини Лознице дошло је до раста продајне цене кукуруза, у односу на претходни период, пошто је доминирао износ од 22 дин/кг. Исти пољопривредни производ био је скупљи и на пијаци, јер је доминирао износ од 24 дин/ кг. И на подручју Панчева су протекле седмице били скупљи пшеница и кукуруз, пошто су купци за пшеницу требали да издвоје 24 дин/кг, а за кукуруз 22 дин/
кг.


Раст цене кукуруза окруњеног, природно сушеног, евидентиран је у седмици за нама на газдинствима у околини Шапца, јер је доминирао износ од 18 дин/кг. Луцеркино сено у балама било је јефтиније, у односу на предходни период на газдинствима у околини Пирота. Доминантна цена износила је 40 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Чачка, протекле је седмице, дошло до пада продајне цене сточног брашна на пијаци у овом граду, јер је доминирао износ од 26дин/кг. Осим сточног брашна могли су се пазарити још пшеница и сточни јечам, по доминантној цени од 30 дин/кг као и кукуруз, окруњен, природно сушен, по цени од 25 дин/кг.
У малопродајним објектима на подручју Краљева, забележена је продаја сојине сачме, по цени од 89 дин/кг и сунцокретова сачма по цени од 45 дин/ кг. На пијаци у овом граду су се у продаји нашли кукуруз, по цени од 28 дин/ кг, сточни јечам и пшеница по доминантној цени од 30 дин/кг. Понуда ових пољопривредних производа била је просечна.

Извор: СТИПС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.