Како лоша вода за пиће, може утицати на квалитет живота кока носиља и бројлера?

Држати коке носиље није једноставна ствар, јер без обзира да ли вам се коке носиље слободно шетају или се држе у кавезима, имају велике потребе за водом али не било каквом већ траже једнако хемијски и бактериолошки исправну, исто као и човек. Због тога се намеће питање, како обезбедити довољне количине квалитетне воде за пиће, посебно уколико не постоји развијена градска мрежа.

Зато је прву услов када крећете у организацију овакве производње да обезбедите сигуран и поуздан извор воде за пиће.

Прва ствар која нам се намеће је по принципу: „ Па у реду, користићу воду из водовода!“

Квалитет воде из система за пиће је често смањен или у неким случајевима постаје потпуно лош до тренутка када стигне на фарму.

Због тога је редован надзор квалитета воде врло важан.

Фарме пилића имају поверење у квалитет воде за пиће, посебно уколико вода потиче од локалног водовода. Овај поуздани извор воде улази на фарму и требало би да буде добар за животиње. Лоша вода за пиће последично изазива много проблема.

У цевоводима многих фарми пилића се дешава следеће: уместо цевовода пуног чисте воде, цевоводи врве од разних организама. Ова појава је невидљива голом оку, јер се дешава унутар самих цеви. Унутар цевовода се формира слузав слој. База се често састоји од наслага гвожђа или честица мангана. Бактерије, квасци и плесни приањају за ове честице и затим формирају биофилм. који представља претњу по здравље пилића.

Животиње могу прогутати значајне количине бактерија путем воде за пиће. Оно што је занимљиво јесте да се путем воде за пиће често дају вакцине и други лекови, који уколико пролазе кроз такве цевоводе, који садржи тзв биофилм, може умањити ефикасност вакцина, што доводи до тога да вакцине нису продуктивне.

Кључни фактор су високе температуре. За пилиће, температуре су високе ако иду преко 30 ° Ц. Као последица тога, вода која тече кроз цевовод загрева се у фарми. Ово доводи до настанка окружења које је идеално за развој микроорганизама.

Илустрација: Чиста и здрава вода је кључна за здравље пилића

Конструкција водоводних инсталација је такође чест узрок настанка потешкоћа. Када се за инсталацију користе ПВЦ цеви ниске густине, постоји велика вероватноћа да ће доћи до развоја биофилма. Употреба других типова цеви је такође недовољно добра. Поред наведеног, на многим фармама често виђамо предуге цевоводе са непотребним кривинама, слепим завршецима и затвореним цевима. Свака кривина и свака затворена цев представљају ризик од стајаће воде која доводи до стварања наслага материјала, чиме почиње формирање биофилма.

Важно је да се често узимају узорци воде за пиће и односе на анализу. Бактериолошка анализа мора да укључује анализу квасаца и плесни. Поред тога, узорак за хемијску анализу се мора узимати сваке године у објекту за тов пилића.” Служба за здравље животиња (ГД) у Холандији препоручује да се ово прошири на четири пута годишње, како би се проблеми идентификовали у раној фази. Узорци се морају узимати док је јато присутно.

Илустрација: Загађене цеви су темпирана бомба посебно на фарми живине

Темпирана бомба

Постоје узгајивачи пилића чији озбиљно загађени цевоводи представљају темпирану бомбу на фарми. Они би могли изненада да се суоче са лошим учинком раста, неефикасним вакцинацијама или формирањем резидуа. Због тога је савет да се на улазним и излазним тачкама инсталације, узме мало воде и сипа у стаклену теглу. Ради поређења, сипајте нешто воде у теглу и у кухињи. Протресите тегле и оставите их да стоје 30 минута. Након тога, пажљиво проверите воду у добро осветљеном окружењу наспрам беле позадине. Обратите пажњу на мирис, боју, бистрину и талог. Вода не сме емитовати никакве мирисе и не сме садржати никакве загађиваче.” Истраживања која је спровела Служба за здравље животиња показују да, уколико узорак не емитује никакав мирис и уколико је прозиран, може се претпоставити да је вода адекватна. Уколико нисте сигурни у квалитет воде, позовите Службу за здравље животиња да изврши анализу. Добро време за анализу је десети дан у сваком циклусу това бројлера. У том тренутку, постоји период високих температура и мали проток у цевима.

Ево и неких превентивних препорука

  • Чистите и дезинфикујте воду за пиће кад год је простор празан;
  • Проверавајте квалитет воде десетог дана сваког циклуса това бројлера;
  • У случају сумње, нека Служба за здравље животиња анализира узорке;
  • У случају загађења, темељно очистите цеви;
  • Користите дозвољено средство за дезинфекцију воде за пиће да бисте спречили проблеме;
  • Не комбинујте различита средства за дезинфекцију.

Извор: https://pupoljak.rs/2024/03/15/tempirana-bomba-na-farmi-pilica/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.