Аеродром у итлијанском граду Фиренца биће реконструисан у наредних 11 година. Реконструкцијом, која ће се одвијати у две фазе, предвиђено је да на крову зграде буде посађен виноград. Да, добро сте прочитали биће посађен прави правцати виноград.
Призната архитектонска фирма Рафаел Виноли Архитекстс (Rafael Viñoly Architects) одлучила је да простор на крову аеродрома искористи на потпуно неочекивани начин. Како су открили из ове архитектонске фирме виноград ће обухватити 38 редова винове лозе засађене у бетонским саксијама, а простираће се на укупно 19 ари. О грожђу, али и производњи вина са аеродрома, бринуће водећи винар из ове регије који је имати задатак да сади и брине о винограду али и вину које ће се производи. Вино ће одлежавати у подрумима који се налазе испод самих терминала.
-Фиренца је место где ствари постају другачије зато што они имају осећај за унутрашњу логику и квалитет. Пошто је аеродром, који је врата града и његове културе толико близу центра града, ово мора да буде урбанистички пројекат, а не изолована дизајнерска вежба која је одвојена од свега осим техничких захтева авијације и превоза путника – објаснили су у овој фирми.
Поред производње вина, виноград ће служити и за камуфлирање изгледа аеродрома када се погледа са врха градских знаменитости, укључујући чувену Фирентинску катедралу. Терминал ће такође имати централни трг који ће бити отворен за јавност.

Илустрација: Има и оних који се питају како ће испарења из млазних авиона утицати на лозу и грожђе

Иако је ово занимљива идеја, нису сви баш одушевљени.
-Тешко је схватити шта је добро у овој конструкцији како би путници могли да виде, осим погледа кроз светларнике стварне винове лозе, испод структуре која подржава виноград. Немогуће је не запитати се како ће испрања из млазних авиона и депонија утицати на саму винову лози грожђе, како ће се комбиновати функција аеродрома са бербом грожђа – написао је Гардијанов колумниста Рован Мур.
Како је предвиђено, радови на реконструкцији аеродрома у Фиренцији одвијаће се у две фазе: прва би требало да буде готова до 2026. а друга ће бити завршена тек 2035. До тада, могуће је да ће бити пронађени специјални филтери који ће штити лозу од испарења млазних авиона. Док не почне производња вина са аеродрома у Фиренци посетиоцима Италије увек остаје могућност да уживају у неком од квалитетних италијанских вина посебно из подручја Тоскане, пише Гардијан.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.