У БУДИМПЕШТИ је данас почео Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије ОМЕК, Србија је почасни гост ове престижне светске манифестације, а у оквиру Националног павиљона производни програм представља осам наших излaгача.

Национални павиљон Србије посетила је Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде са мађарским колегом Иштваном Нађом. Позвала је посетиоце сајма да посете наш павиљон у Хали 1, пробају традиционалне српске производе, а свим излагачима пожелела успешан наступ, добре резултате и пуно нових пословних подухвата.

Танасковић је истакла да извоз српских пољопривредних производа у Мађарску има тренд значајног раста. Од 2018. године када је вредност овога извоза износила 150 милиона евра, у 2022.  достигао је до 345 милиона евра, подсећа министарка.

Ово само можете да видите у Хоргошу, Мартоношу и Новом Кнежевцу

Мађарска је, истиче Танасковић, важан партнер Србији пре свега због наших одличних политичко економских односа, мађарско тржиште је изузетно велико, а купци знају тачно шта желе.

Очекује да ће још више пољопривредно-прехрамбених производа из Србије наћи пут до мађарског тржишта и подсећа да су на сајам дошли и наши произвођачи малине, на основу договора са министром Нађом.

Фото: ПКС

Министарка је објаснила да је Мађарска велики увозник тог воћа, али да до сада није увозила малине из Србије и најавила да ће боравак у Мађарској искористити и да са министром разговара о могућностима за даље унапређење сарадње и повећање међусобне трговине.

Сајам траје до недеље 22. октобра, а у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и уз подршку Привредне коморе Србије извозну понуду представљају Апис мед, Нектар, Винарија Алексић, Винарија 100 жена, Компанија Станић, Serbia Organica – Национално удружење за развој органске производње,  Савез ракијаша Србије и UNDA MD.

Наступ на сајму ОМЕК добра је прилика за компаније из Србије да представе производе и пласирају их на тржиште Мађарске која је наш четврти извозни и шести увозни партнер.

ОМЕК сајам у области пољопривреде, прехрамбене индустрије, пољопривредне технологије и механизације има историју дугу 190 година.

Ко више заради на јабукама произвођач или трговац, знамо ко више мора да ради…

Циљ сајма јесте да представи компаније у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, да презентује здраве, одрживе производе и производе без ГМО, обезбеди професионални форум за индустријске лидере где могу да разговарају о актуелним питањима агробизниса.

Сајам је подељен у 8 тематских области које обухватају воће и поврће, производе од меса, пекарске и кондиторске производе, мед,  млеко и млечне производе, органик, алкохолна пића и сокове, месо од дивљачи и рибу.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/preduzetnik/1293636/srbija-pocasni-gost-nase-firme-sajmu-poljoprivrede-budimpesti

Фото: ПКС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.