Типови, перформансе и цене косачица

Јесен је време када се трава у дворишту све мање коси, али и најбољи период када треба купити нову косилицу. Након што прође сезона цене су повољније, а трговци најчешће спремни су да изађу у сусрет купцима и продају косачицу под бољим условима. У мору понуде најразличитијих типова косилице тешко је одабрати ону која ће нам највише одговарати по функцији али и цени. Како истичу стручњаци прва ствар којом треба да се водите приликом куповине је површина коју ћете косити, али и да ли је двориште равно или под нагибом.

Агробизнис магазин даје вам детаљан водич за куповину косилица за траву са свим њиховим карактеристикама и ценама.

Како изабрати?

Избор косилице углавном зависи од количине новца коју је неко спреман да издвоји, али и величине и врсте травњака на коме ће се користити. Уколико планирате да с њом косите траву у дворишту онда су најбоље оне мање електричне или самоходне косачице. Тракторске косилице више су примерене за велике површине као што су градски паркови, ливаде, игралишта, док су ручне добре за мање површине, баште и винограде. Али, кренимо редом.

Електричне косилице

Намењене су за мање травнате површине до 300 квадрата, имају мањи ниво буке и еколошки су прихватљивије јер немају издувне гасове. Имају три врсте избацивања траве: бочно, малчирање или скупљање у корпу што олакшава посао јер нећете морати да после кошења да додатно прикупљате траву. Не захтевају превише физичке снаге, а мана им је што морате бити близу извора електричне енергије (под условом да немају литијумску батерију) што ограничава кретање и употребу. Приликом куповине обратите пажњу да задњи точкови буду већи јер ћете избећи проклизавање на трави. Не троше превише струје а мана им је што нису за дворишта под нагибом јер ћете је тешко контролисати. Цена је око 15. 000 динара па навише у зависности од марке.

 

 

Бензинске косилице

Ова врста косилице има мотор и могу бити обичне (на гурање) или самоходне. Робусније су и предвиђене за веће травнате површине од 400, 800 и више квадратних метара. Користе бензин па приликом рада испуштају емисију штетних гасова. Моторна косилица на ручни погон користи комбинацију снаге мотора са снагом онога који коси, нешто су лаганије од самоходних и лакше за контролу посебно уколико је двориште под нагибом или има препреке као што су жбунови украсног шибља или цвеће које треба заобићи. Постоји више врста ових косилица које могу да прикупљају траву у корпу или не. Прилично су издржљиве и неопходно је само да проверавате потрошњу бензина и уља. Цене су прилично шаренолике, али у просеку квалитетна моторна косилица на гурање кошта између 25.000 и 45.000 динара, а могу бити и скупље.

Самоходна косачица

У питању је други тип моторне косилице која користи сопствени погон за рад, а онај ко с њом управља само је усмерава у жељеном правцу. Идеална је за веће, отворене травњаке без великих косина и препрека. Главне предности ове врсте косилица су њена брзина рада, мања потрошња физичке снаге и лакоћа управљања. Може да има погон на предњим, задњим или на сва четири точка.

Уколико имају предњу вучу лакше су за руковање и боље за равне површине. Вуча на задњим точковима омогућава лакше кошење неравних површина и уједно је најсигурнији начин за кошење траве на брдима. Погон на сва четири точка даје стабилност косилици која је мање склона клизању чак и на влажном и неравном терену. Траву могу да избацују бочно, да малчирају или скупљају у корпу.  Највећа мана им је цена и најчешће коштају између 44.000 и 70.000 динара.

Робот косилица

У потпуности је аутоматизована и опремљена сензорима који одређују висину кошења, реагују на додир и кишу, чак и на крађу. Могуће је подесити интензитет кошења као и радно време, потпуно су тихе и не остављају трагове кошења као друге косилице. Робот се креће у различитим правцима сваки пут заузимајући нову руту. Повремено је потребно спровести чишћење накупљене траве и брисање уређаја, као и контролу и по потреби замену ножева. Раде на литијумску батерију која се пуни. Најјефтиније су око 62.000 а цена им иде и на 430.000 динара.

 

 

Ручна косилица

Већ по мало заборављена ручна косилица је доживела нову популарност због својих еколошких предности, али и зато што је врло повољна. Користи се за мање травнате површине до 250 квадрата, а покреће је снага косача. Лака је за управљање и погодна за терене на којима постоје препреке. Не производе буку и 100 одсто су еколошки прихватљиве. Најчешћа цена им је између 10. 000 и 13.000 динара што је и њихова највећа предност.

Нова или половна?

Приликом куповине косилице многи имају дилему да ли да купе нову или половну која је доста јефтинија. Као и код куповине било ког другог уређаја постоје мане и предности. Половне косилице су најчешће знатно јефтиније али само на краће стазе, јер кад почне да се квари рачунајте да ћете дати додатни новац на поправку и резервне делове.

Просечан радни век једне косилице је око 7 година, нова косачица је поузданија, мање се квари а уз то добијате и гаранцију од 36 месеци. Коју год  да одаберете важно је да знате да правилно одржавање ( редовно чишћење, уклањање траве и земље, као и детаљно прање пре зимске сезоне) може да продужи њен радни век.

 

 

Драгана Петровић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.