Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / Oktobar 2018 / Godina IX / Broj 92

ABM 92 3D Page 01

Neposredno pre zatvaranja oktobarskog izdanja koje vam predstavljamo, dobili smo informaciju iz Izraela, kojom se najavljuju investicije izraelskih kompanija u Srbiji. Prema rečima resornog ministra Branislava Nedimovića, reč je o investicijama u sektorima voćarstva, cvećarstava i stočarstva. Naš ministar boravio je i u Kazahstanu, a dočekao je i potpredsednika Indije, sa kojom smo potpisali važan sporazum u oblasti fitosanitarne kontrole, a koji treba da omogući da u što skorije vreme, naše voće krene put najmnogoljudnije zemlje Indije. Ovo će posebno dobro doći u trenutku kada postoje problemi sa našim izvozom na rusko tržište, zbog čega je cena jabuke u drastičnom padu. 

U ovom broju čitajte i o tome kako da izbegnete greške prilikom rezidbe leske. Savetujemo vas i o tome kako da pripremite pčelinjak za zimski period. 

Brojni čitaoci su nas kontaktirali jer imaju problem sa šimširom, te vam preporučujemo, ukoliko i vi imate šimširovog moljca da pročitate naše savete. 

Jesen je i vreme kada se okupljamo na brojnim manifestacijama tako da vas, slikom i rečju, vodimo u Valjevski kraj na jagnjijadu i čvarkijadu. 

Od ovog izdanja moći ćete da čitate korisne savete o navodnjavanju. Naš stručni saradnik Ninoslav Stevanović, iz svog iskustva, daće vam korisne savete, kako da vaš sistem za navodnjavanje bude funkcionalan. Kako stara narodna kaže „Na greškama se uči“, upravo u ovom izdanju pojasnićemo gde se najčešće greši prilikom postavljanja sistema za navodnjavanje. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 92:

4. AKTUELNO

MNOGOBROJNE POGODNOSTI ZA POLJOPRIVREDNIKE UZ NIS AGRO KARTICU

Berba kukuruza je u punom jeku, oranice se spremaju za jesenju setvu, a poljoprivrednici već razmišljaju o pripremi zemljišta za sledeću godinu. Ciklus poljo- privredne proizvodnje je u punom jeku, a da bi se on neprekidno i uspešno odvijao, neophodna je neprestana podrška ovoj grani privrede. Ulaganje u poljoprivredu prvi je korak ka ravnomernom privrednom razvoju. 


5. AKTUELNO

HLADAN TUŠ ZA JABUKU 

Kako Agrobiznis magazin saznaje iz dobro obaveštenih izvora, jabuka se u Rusku Federaciju izvozi slabije, jer je tamošnje tržište u značajnoj meri zasićeno domaćom proizvodnjom. Koliko će takva situacija potrajati ostaje da se vidi, ali ona svakako ima značajan uticaj na cenu jabuke u Srbiji. Ne treba zaboraviti, da je jabuka početkom godine u Rusku Federaciju išla i po ceni od 100 dinara za kilogram. Ta situacija se sa novim rodom značajno menja. 

Piše Goran Đaković

6. AKTUELNO: OTVARANJE NOVIH TRŽIŠTA

INVESTICIJE VREDNE OKO 30 MILIONA EVRA 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sapštilo je da je ministar Branislav Nedimović, sa izraelskim kom- panijama dogovorio investicije izraelskih kompanija u Srbiju. 

Piše Goran Đaković

8. VOĆARSTVO

REZIDBA LESKE - SAVETI IZ PRAKSE

U osnovi razlikujemo dva načina rezidbe: Rezidba u periodu formiranja voćke i rezidba u poriodu redovne eksploatacije. Pre nego uzmemo makaze u ruke i krenemo, treba da imamo u vidu da je leska heliofitna voćka, što znači da voli svetlost. 

Piše Ninoslav Stevanović

10. RADIONICA

OSIGURANJE POLJOPRIVREDE: RAST ŠTETA I PREMIJE U PČINJSKOM OKRUGU

Kоmpаniја "Dunаv оsigurаnjе" GFO Vranje, u sаrаdnji s Udružеnjеm nоvinаrа zа pоlјоprivrеdnu prоizvоdnju "Аgropress", u оkviru prојеktа "Žene u agrobiznisu", u Gornjem Vrtogošu, na području Pčinjskog okruga, realizovala еdukаtivnu rаdiоnici kојa sе tеmаtski bаvi оsigurаnjеm pоlјоprivrеdnе prоizvоdnjе i osiguranjem imovine gazdinstva. 

Piše Goran Đaković

12. RATARSTVO 

SETVA PŠENICE


Poljoprivrednici koji se bave ratarstvom ulaze u period kada im je setva pšenice najvažniji posao. Pšenica je kod nas druga kultura po površinama na kojima se seje, iza kukuruza, ali može se slobodno reći prva po značaju za stanovništvo, zbog proizvoda koje svakodnevno upotrebljavamo u našoj ishrani, kao i nus proizvoda prehrambene industrije, za stočarsku proizvodnju (mekinje i stočno brašno). 

Piše Miloš Nikoletić

14. ŠTA JEDEMO

SAVRŠENA ZIMNICA ZA PORODICU

Jesen je vreme kada se ubiraju plodovi i priprema zimnica. Bez obzira da li je pravite sami po bakinim receptima, kupujete na pijaci od proverenog prodavca ili u supermarketu, po neki savet uvek dobro dođe. 


Piše Dragana Petrović

16. ŠTA JEDEMO

KAKVA VINA PIJEMO

Postoji bezbroj često kontradiktornih informacija o tome kako odabrati vino, kako ga spariti s hranom, a u današnje vreme postaje nužno imati bar osnovna znanja o vrstama vina, o načinu procene i ocene tj. treba znati razlikovati osrednje od izvrsnog vina. 

Piše Svetlana Kovačević


18. PČELARSTVO

KAKO PRIPREMITI PČELE ZA ZIMU

Pčele u jesen nepovoljno reaguju na uznemiravanja. Zato treba raditi pažljivo i nastojati da košnice budu što kraće otvorene. 

Piše Dragana Petrović

24. ORGANSKA PROIZVODNJA 

12. Međunarodni forum o organskoj proizvodnji u Selenči okupio organske proizvođače iz cele Evrope 

ORGANSKA PROIZVODNJA U SRBIJI PO EVROPSKIM STANDARDIMA 

Sistem sertifikacije i kontrole organske hrane u Srbiji u skladu je sa sistemom propisanim regulativom EU, što potrošačima u našoj zemlji garantuje kvalitet i sigurnost da su organski proizvodi proizvedeni po najstrožim kriterijumima i standardima, poručeno je sa skupa u Selenči. 

ABM 92 Page 01 velika

26. STOČARSTVO

ZAVIRITE NA JEDNO OD NAJVEĆIH ORGANSKIH IMANJA U SRBIJI

Najveća farma sitne stoke, odnosno koza i ovaca u Srbiji nalazi se u okolini Subotice, na putu između Bačkih vinograda i Horgoša, u mestu zvanom Galamboš. Ona je deo velikog imanja u organskoj proizvodnji koje pripada gospodinu Miroslavu Gabriću. Ovaj Subotičanin je pre devet godina došao sa porodicom iz Beča, mišljenja da u poljoprivredi nema napretka i bez velikih ciljeva, počeo je da gaji nekoliko stotina ovaca. Danas je on farmer koji se ubraja u najveće i najuspešnije stočare u našoj zemlji. 

Piše Snežana Birčanin 

28. STOČARSTVO

ISHRANA PODMLADKA I KOKA NOSILJA


Stočna hrana koja se koristi za ishranu živine sastavljena je od žitarica, proizvoda industrije ulja, alkohola i vrenja, mlinske industrije, kao i vitaminsko-mineralnih materija. Potrebe živine u hranljivim materijama zavise od vrste, rase i kategorije živine. 

Piše Branislav Radovanović

29. AGROBIZNIS ODGOVARA

SPASITE ŠIMŠIR UZ NAŠU POMOĆ 

Mnogi su nas kontaktirali u prethodnom periodu i žalili se da njihov šimšir, blago rečeno, izgleda očajno. Kao da je sagoreo. Većina ni ne sluti da leptiri koji su u dvorištu, zapravo predstvalju jednu od četiri faze života insekta koji uništava njihov šimšir, neki ga zovu kineski, a zapravo je reč o "Šimširovom moljcu". 

Piše Ninoslav Stevanović

30. DOGAĐAJI

DUVAN ČVARCI, ORGANSKA PROIZVODNJA...

Razvoj valjevske doline, kada je reč o poljoprivredi, već godinama je tema broj jedan u ovom kraju. U skladu sa mogućnostima iz gradskog budžeta, ove godine je izdvojeno 6,7 miliona dinara za pomoć poljoprivrednicima. Ova cifra svakako nije dovoljna, ali dobro dođe meštanima ovog kraja. U Valjevu najviše se ulaže u stočarstvo, posebno u ovčarstvo, voćarstvo, a uočljiv je i sve veći potencijal za razvoj organske hrane. 

Piše Dragana Petrović

32. DOGAĐAJI 

VREDAN JUBILEJ POLJOPRIVREDNE ŠKOLE 


U Valjevu je, početkom oktobra, obeležen i jedan vredan jubilej - 95 godina od osni- vanja Poljoprivredne škole sa domom učenika u ovom gradu. U proteklih godinu dana, učenici ove škole osvojili su brojna priznanja u domenu kvaliteta rada. 

Piše Dragana Petrović

33. DOGAĐAJI 

FESTIVAL JAGNJEĆEG PEČENJA 


U selu Pričeviću nadomak Valjeva sredinom septe- mbra organizovana je i 13. Festival jagnjećeg pečenja poznat i kao Jagnjijada. 

34. DOGAĐAJI 

JESENJI UKUS FEST 

Dvodnevni festival domaće hrane i pića "Jesenji ukus fest" odžan je, krajem septembra, u hotelu "Metropol Palas". 

Piše Svetlana Kovačević

36. NAVODNJAVANJE 

NAVODNJAVANJE  U PRAKSI - SAVETI STRUČNJAKA 

Savremenu poljoprivrednu proizvodnju, kao i podizanje zelenih površina, danas je veoma teško zamisliti bez navodnjavanja. Evo i zašto…

Piše Ninoslav Stevanović

38. DOGAĐAJI

Godinu dana fabrike Wai Wai u Rumi 

NUDLE IZ RUME U VIŠE OD 20 ZEMALJA SVETA 

Kompanija CG Corp Global iz Nepala, koja je pre tačno godinu dana svečano otvorila u Rumi svoju prvu fabriku u Evropi, a u kojoj proizvodi svetski poznate instant nudle „Wai Wai“ - danas ima 150 zaposlenih a nudle sa oznakom "Made in Serbia" izvozi u više od 20 zemalja sveta, na četiri kontinenta. 

39. ZADRUGARSKE STRANE

ZADRUGA ZA PRIMER - ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA "VALJEVO" IZ VALJEVA 

Zadružni savez Srbije je asocijacija prvenstveno zemljoradničkih zadruga i zanatskih zadruga, koja prati rad i poslovanje istih, pomaže u rešavanju problema koji se pojavljuju tokom poslovanja i vrši zadružnu reviziju kroz koju dodatno ceni rad i poslovanje zadruga. Članice Zadružnog saveza Srbije su regionalni zadružni savezi i zadruge, koje upravljaju radom i poslovanjem Saveza. 

Piše Nikola Mahailović

40. DOGAĐAJI

Sa svetskog gastronomskog sajma Terra Madre Salone del Gusto u Torinu 


KUVARI I PROIZVOĐAČI HRANE IZ ČITAVOG SVETA 

U okviru delegacije Srbije, članovi Slow Food Conviviuma Velika Plana, podržani od strane Opštine Velika Plana i Superior doo, krajem septembra, učestvovali su na ovom velikom međunarodnom sajmu posvećenom ukusnoj, čistoj i poštenoj hrani 

Piše Vladimir Radić

42. SEOSKI TURIZAM

Zavirite u Mali raj porodice Milosavljević

RUDNIK - ZANIMLJIVA DESTINACIJA


Dani polako postaju kraći, a planinske večeri nežno obavija izmaglica. Plodovi u najrazličitijim nijansama krase krošnje koje počinju da žute. Iz svoje magične riznice, mesec oktobar donosi nam mirise, ukuse i boje, uz koje sva čula jednako uživaju. Odlučili smo da naša stanica ovoga puta bude planina Rudnik, i to ne slučajno. 

Piše Goran Đaković

44. SAVREMENE TEHNOLOGIJE

Budućnost je stigla

DRONOVI I VEŠTAČKA INTELIGENCIJA NA NJIVAMA! 

Moderne tehnologije poput raznih aplikacija za mobilne telefone, bez kojih je život postao nezamisliv, svoju primenu pronašle su i u poljoprivredi. Širom sveta, ali i u Srbiji, digitalne inovacije počele su da se primenjuju u poljoprivredi, koja ima najveći potencijal za razvoj narednih godina i decenija. 

Piše Dragana Petrović 

46. SAVREMENE TEHNOLOGIJE

SMURFIT KAPPA

Francuska kompanija Smurfit Kappa’s Vitop jedan je od vodećih proizvođača slavina i konektora koji se koriste u pakovanju proizvoda, bilo da je reč o prehrani ili kućnoj hemiji i sličnim proizvodima. Ova kompanija saopštila je da je pokrenula proizvodnju nove-inovativne slavine za kruta pakovanja kao što su konzerve u kojim se nalaze proizvodi veće gustine kao što su deterdženti, hemikalije i ulja. Ovoj patentiranoj slavini dali su ime Delta. 

Piše Dragana Petrović 

47. designLAB

DIZAJN U SRBIJI VI 


I dalje isto - uspešan dizajn iz Srbije

Piše Dejan Vukelić

50. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA: SURDUK

NA OBALAMA VELIKOG PLAVOG DUNAVA

Na obalama velikog moćnog Dunava ljudi su oduvek gradili naselja. Mnoga od njih razvijala su se na uzvišenjima i brežuljcima. Meštani su se na taj način čuvali od popla- va, ali su istovremeno mogli da koriste sve blagodeti života pored reke. Ipak, samo je jedno od mnogih sela u plodnoj dunavskoj dolini dobilo ime po turskoj reči za provaliju - Surduk. Danas ovo neobično mesto predstavlja turističku destinaciju sa velikim potencijalom i to zahvaljujući vrednim, srdačnim domaćinima, koji se po tradiciji druže i pomažu. 

52. STOČARSTVO

Nekada i danas

KOZARSTVO SE SVE VIŠE ŠIRI 

Dugo su koze smatrane za "sirotinjske krave" i za vrstu domaćih životinja kojoj nije potrebna skoro nikakva pažnja, a naročito na ekonomski održiv ili smišljeni odgajivački rad. Ova stara izreka, nažalost, još uvek važi u brojnim siromašnim delovima sveta, gde koze predstavljaju najvažniju vrstu domaćih životinja za proizvodnju mleka. Međutim, ako se njihovom odgajivanju pristupi na zootehnički pravilan način, ako se obezbede odgajivački dobri uslovi, tada gajenje koza kroz pravilno ophođenje, može da bude i više nego zahvalno. Poslednjih decenija kozarstvo postaje zastupljenije u stočarski najrazvijenim zemljama sveta. 

Piše msc Dragomir Vujić 

56. KUĆNI LJUBIMCI

NIKAD NE OSTAVLJAJTE DETE SAMO SA PSOM

Čak i kada je vaš pas vrlo normalan, odnosno miran i priјateljski raspoložen, dobro zapamtite, neko od odraslih ukućana UVEK treba da nadgleda i psa i malu decu kada su zajedno! I to zato da bi zaštitili, pre svega, decu ali i psa ukoliko, nedajbože, dođe do konflikta. 

Piše Dušan Marinović

57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

MODRIKAČA 

Još jedan gljiva vredna pažnje; lepa i na oko i na ukus. Postoje podaci da se modrikača (Lepista Nuda) u poslednje vreme uzgaja. 

Piše Vladimir Janjić

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

ČORBA OD BUNDEVE 


Recept za ovaj specijalitet

Piše Nadica Kolarević

……

Agrobiznis magazin (16.10.2018)