Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / maj 2018 / Godina IX / Broj 87 

AMB 3D 87 Page 01 

U ovom izdanju vodimo vas na peštersku visoravan i u njene opštine, Novi Pazar, Sjenicu i Tutin, sa kojih vam donosimo priče o ljudima koji su uprkos, ponekad surovim uslovima, uspeli da naprave svoj zemaljski raj, ali i proizvode o kojima se priča, ne samo u bivšoj Jugoslaviji nego i u svetu. 

Probali smo sudžuk, sjenički sir, šetali sa jaganjcima, uživali u kajmaku bivolice i sve to proživeli iz prelepog ambijenta hotela Borovi, gde smo odseli. 

Siguran sam da ćete posle prvih redova poželeti da odete u Sjenicu ali, pre toga, vidimo se svi zajedno na međunarodnoj smotri agrara, 85. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Posetite nas u hali 2 gde ćemo predstaviti novo izdanje i razgovarati o tome kako da svi budemo bolji i uspešniji. 

Agrobiznis magazin značajnu pažnju posvećuje ženama na selu, pa smo vam ovog puta predstavili "ženu zmaja". 

Tov jagnjadi je sve interesantniji biznis. Zato smo se odlučili da vam pojasnimo nekoliko zanimljivih momenata u ovoj proizvodnji. Bili smo i u Nemačkoj, u Severnoj Rajni i zapadnoj Vestfaliji, gde smo, sa tri uzorna poljoprivrednika, razgovarali o modelima proizvodnje jagode i borovnice. Tamo smo saznali da su oni veoma zainteresovani ne samo za našu radnu snagu već i za naše borovnice koje stižu na rod kod nas mesec i po dana ranije. 

Uz zahvalnost što ste naši verni čitaoci, pozivamo vas da pogledate i katalog naših partnera Agro24.rs 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 87:

 

4. AKTUELNO

NIŽE CENE GORIVA PODSTIČU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU 


5. RATARSTVO

ZAŠTITA RASADA DUVANA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU 


Proizvodnja rasada duvana tipa Virdžinija podrazumeva flotalni sistem uzgoja u zaštićenom prostoru. Takvim tehnološkim pristupom ostvaruju se značajni benefiti u odnosu na klasični sistem uzgoja u lejama i izbegavaju mnogi problemi i troškovi. 

6. STUDIJSKA PUTOVANJA

ORGANSKA PROIZVODNJA SVE POPULARNIJA U MAKEDONIJI 

U organizaciji NLB banke, grupa od jedanaestoro novinara iz Srbije, krajem prošlog meseca bila je na studijskom putovanju u Makedoniji. Tema putovanja bila je organska proizvodnja kod naših komšija Makedonaca, a cilj da se upoznamo sa njihovim predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, ali i sa nekim od njihovih organskih proizvođača… 

Piše Ivana Lilić


8. AKTUELNO

NOVATEH - VIDEO NADZOR I RASVETA ZA FARME 

NOVATEH se bavi projektovanjem i prodajom led rasvete, video nadzora i pametnih prekidača koji omogućavaju daljinsku kontrolu i monitoring sistema na farmama i udaljenim objektima 

10. VOĆASRTVO

Istražujemo: Sezonski rad u Nemačkoj 

SRBIJA MOŽE DA PONUDI RADNIKE ALI I BOROVNICE ZA NEMAČKO TRŽIŠTE

Od ove godine naši radnici potpuno legalno mogu da rade u Nemačkoj na sezonskim poslovima u poljoprivredi. Pored atraktivne zarade, za ovakve poslove se odlučuju jer su uslovi rada kod nemačkih poljoprivrednika u najmanju ruku korektni. Ovde se zna svaki red, a Nemci izuzetno cene vredne radnike i kada to zapaze kod nekoga odmah mu povećaju zaradu i produžavaju ostanak ili pozivaju da dođe ponovo. 

Piše Goran Đaković

12. AGROBIZNIS NA PEŠTERU 

POLJOPRIVREDA I TURIZAM PEŠTERSKE UZDANICE 

Malo ko može da se pohvali brojnošću stoke kao što su to opštine na Pešteru, poput Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Ovde je stočarstvo najrazvijeniji sektor poljoprivrede, a značajne količine hrane se upravo prerade ovde u prelepim krajevima Srbije, gde ovce i krave možete videti na svakom koraku. Posetili smo nekoliko farmi i videli sa koliko ljubavi i pažnje ovde gaje životinje. 

Piše Goran Đaković

15. AGROBIZNIS U TUTINU 


PORODIČNI BIZNIS KAO RECEPT USPEHA U MLEKARSTVU 

Sjenička visoravan, polako ali sigurno poprima obrise razvijenog poljoprivrednog turističkog regiona, koji iskorišćava prirodne potencijale za razvoj ovih privrednih grana. Značajnim delom doprinosi intenzivna primena subvencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naročito na područjima Sjenice, Novog Pazara i Tutina, gde živi i radi više od 20.000 poljoprivrednih gazdinstava, sa dominantnim učešćem proizvodnje mleka i mesa od goveda i ovaca.

Piše Goran Đaković

16. AGROBIZNIS U SJENICI 


OPŠTINA SA NAJVIŠE GRLA STOKE 

Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica, za Agrobiznis magazin kaže da poljoprivrednici na teritoriji ove lokalne samouprave rade u otežanim uslovima, jer se proizvodnja odvija na usitnjenim posedima na nadmorskoj visini većoj od hiljadu metara, gde je moguće ostvariti jedan, eventualno dva otkosa. "Opština Sjenica podržaće poljoprivrednike iz lokalnog budžeta u saradnji sa regionalnim centrom za poljoprivredu i selo. Dugoročno mi moramo da radimo na ukrupnjavanju poseda“ istakao je Hazbo Mujović. 

• ZAŠTITILI BELI MRS 

• MESO ZA HILTON 

• VELIKE FARME PONOVO NA PEŠTERU 

• KONTROLA MLEKA NA VRHUNSKOM NIVOU 

Piše Goran Đaković

20. AGROBIZNIS U SJENICI 


ZLATNA KAP PEŠIĆA IZ STUBA KOD SJENICE 

Proizvodnja rakije u Sjenici nije tako čsta, jer nema dovoljno voća. Porodica Zorana Pešića ipak se odlučila na ovaj potez jer žive na ovom podneblju i zaključili su da bi mogli voće da proizvode i da otkupljuju u nižim krajevima, a da u Sjenici imaju preradu. 

Piše Goran Đaković

21. AGROBIZNIS U SJENICI

OD FARME DO HOTELA 

U sjeničkom kraju nekada je bio poznat hotel "Borići". Kako je vreme prolazilo, borići su izrasli i formirali borovu šumu na čijim obodima se danas nalazi hotel "Borovi" koji je od 2008. godine u vlasništvu Fehima Seleka. Ovaj sposobni investitor prepoznao je potencijale turizma ali i poljoprivrede sjeničkog kraja pa je i uložio u stočarstvo i proizvodnju. 

Piše Goran Đaković

22. AGROBIZNIS U NOVOM PAZARU

UNIJA POLJOPRIVREDNIKA 

"Prvi put је, prošle godine, izdvojeno pet miliona dinara za poljoprivredu, dok je ove godine predviđeno 10 miliona dinara", istakao je za Agrobiznis magazin gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. "Možda skromno, ali smo uspeli da obezbedimo koliko-toliko podršku našim poljoprivrenicima i nju plasiramo preko Unije poljoprivrednika. Značajnu podršku lokalnoj poljoprivredi dali su i fondovi i donator poput Europrogres-a, nemačkog HELP-a i turske agencije TIKA", rekao je gradonačelnik. 

Piše Goran Đaković

24. DOGAĐAJI

BEOGRADSKE PIJACE

Posle jednog veka na kraljici pijaca, na Zelenom vencu u Beogradu, održana XX svečana skupština Poslovnog udruženja "Pijaca Srbije" i Beogradski noćni market. Na izgradnji najmodernije pijace na Balkanu, u međuvremenu, radi se "punom parom" pa će tako Palilulska pijaca postati simbol prestonice.

27. PRIJATELJ IZDANJA: AGRO 24


KATALOG PROIZVODA I OPREME

ABM 87 Page 01 velika copy

38. DOGAĐAJI

MINISTAR NEDIMOVIĆ U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE PREDSTAVIO SUBVENCIJE ZA 2018. GODINU 

U Privrednoj komori Srbije je, krajem aprila, organizovana 9. Nacionalna konferencija o Agrobiznisu pod nazivom "Agrarna politika u 2018. godini", u organizaciji Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress. Uvodno obraćanje na Konferenciji imao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je ovom prilikom govorio o pravcima razvoja poljoprivrede u 2018. godini, sa posebnim osvrtom na podsticaje za mlade i ulaganja u prerađivačke kapacitete. 

Pišu Svetlana Kovačević i Ivana Lilić

42. ZADRUGARSKE STRANE 

POSLOVNE AKTIVNOSTI NOVOOSNIVANIH ZEMLJORADNIČKIH ZADRUGA U PERIODU 2015-2018. GODINE 

Piše Nikola Mihailović 

44. PČELARSTVO

PČELARENJE NA VEĆIM NADMORSKIM VISINAMA


Tokom naše posete Sjenici i okolini bili smo u gostima kod profesora Murata Baždarevića, koji je poznat mnogima u ovom kraju kao direktor gimnazije i profesor geografije. Uz to, on je, za 25 godina koliko pčelari, postao i najznačajniji pčelar sa 170 društava. Profesor Baždarević ima pčelinjake na tri lokacije… 

Piše Goran Đaković

46. STOČARSTVO

PRAVILNA ISHRANA JAGNJADI


Kako je ovčarska proizvodnja u porastu, sve je veće interesovanje proizvođača za inteniziviranje odgajivanja jagnjadi. Ono se najčešće koristi za ishranu i odgajivanje blizanaca, jagnjadi ovaca male mlečnosti i siročadi, starih svega 2-3 dana. Istraživanja su pokazala da jagnjad moraju sisati majku najmanje jedan dan ali ne duže od dva dana. Nakon dva dana privikavanje na korišćenje veštačke sise ili cucle znatno je teže. 

Piše Goran Đaković

48. POVRTARSTVO

IZBOR ZEMLJIŠTA ZA PROIZVODNJU POVRĆA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU 

Dobra vodno, vazdušna i fizička svojstva zemljišta omogućuju uspešnu proizvodnju povrća u dužem vremenskom periodu, uz intenzivno navodnjavanje i đubrenje i smenu dve do tri vrste u toku jedne godine. 

Piše Violeta Veličković

50. VOĆARSTVO

NEGA ZASADA VIŠNJE I TREŠNJE


U uzgojnom periodu, zemljište se u zasadima višnje može održavati u vidu jalovog ugara, što se preporučuje u aridnim područjima, odnosno u uslovima bez primene navodnjavanja. Obrada zemljišta u međurednom prostoru, sastoji se od osnovne obrade (izvodi se u jesen) i većeg broja plitkih površinskih obrada (izvode se u toku vegetacije). 

Piše Radmila Koprivica 

52. TRADICIJA I OBIČAJI

PIROTSKI ĆILIM – JEDINSTVEN, VEČAN I MAGIČAN


Jedno od najpoznatijih obeležja pirotskog kraja, već vekovima, je unikatan pirotski ćilim. Njegova posebnost je što nema naličje već dve identične strane. Takođe izrađen je od kvalitetne vune ovaca sa staroplaninskih pašnjaka. Osim toga, svaka šara na njemu ima svoju priču i predstavlja deo čarolije, koju ovo umetničko delo nosi sa sobom. 

Piše Ivana Lilić

54. SEOSKI TURIZAM 

Dragica Stepanović, žena zmaj

UPOZNAJTE STEPANOVIĆE 

Širom Srbije možete da upoznate vredne i srdačne domaćine i domaćice za koje je život na selu radost i umeće. Oni su svoje obaveze, talente i marljiv trud, od rane zore do smiraja dana, pretvorili u uživanje i opuštanje. Neki su čak uspeli da od svojih domova naprave jedinstvene, lepe turističke ponude za goste iz celog sveta. Takvi domaćini su Dragica i Milovan, vlasnici seoskog domaćinstva Stepanović iz sela Suvodanje kod Valjeva. 

Piše Ivana Lilić

56. KUĆNI LJUBIMCI

KAKO PROCENITI TEMPERAMENT ŠTENETA 


Dok je još u leglu, kod odgajivača, treba proveriti i narav budućeg ljubimca. Evo kako... 

Piše Dušan Marinović

57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

PROMENLJIVOST BOJE I FORME GLJIVA

Koji su faktori rizika pri određivanju vrste gljiva? 

Piše Vladimir Janjić

58. designLAB

DIZAJN U SRBIJI

Domaći dizajn studiji ni za čim i ni u čemu ne zaostaju za onima u bilo kom delu sveta, naprotiv. Izuzatnih primera ima zaista mnogo tako da od ovog broja počinjem seriju tekstova u kojima ću predstaviti upravo takav dizajn.

Piše Dejan Vukelić

.......

Agrobiznis magazin (9.5.2018)