Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / april 2020 / Godina XI / Broj 110

ABM 110 3D Page 01 velika 

Uprkos činjenici da se Srbija, kao i celi svet, našla u vanrednom 
stanju, redakcija je kao i do sada vredno radila tako da smo pripremili brojne savete i korisne informacije. Iz ovog broja izdvajamo aktuelne informacije u vezi sa trgovinom na svetskom 
tržištu maline. 

Virus je svakako prodrmao sve, nekoga poslao 
na prinudni odmor, dok poljoprivrednici moraju da nastave sa 
radnim aktivnostima, jer bez setve ne može biti žetve. Mnogima je teško palo što moraju da izdvoje tri do pet minuta svog života da bi obezbedili sebi i radnicima dozvole za kretanje i radove. Na kraju, ipak, važi ona “što se mora nije teško“. 

Slobodno možemo reći da je priča o ergeli Veličković na internetu izazvala 
interesovanje sa preko sto pedeset hiljada pregleda za samo sedam dana. 

Sa prolećem nam pristižu i prvi plodovi, naročito oni iz plastenika. Sa imanja Voždove jagode isporučene su prve količine sočnih crvenih i ukusnih jagoda. Konačno, jagoda je tamo
gde joj je i mesto - u proizvodima vrhunskog kvaliteta koji treba da predstavljaju nacionalni ponos zajedno sa malinom, višnjom, jabukom i drugim voćem. 

Otežana je prodaja i distribucija, naročito povrća, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo epijace Srbije u okviru kog se poljoprivredni proizvođači potpuno besplatno mogu prijaviti i ponuditi svoje proizvode. 

Koliki je značaj našeg sektora govori i činjenica da su veterinari postali ključni deo zdravstvenog sistema, a poljoprivreda u celosti garant prehrambene sigurnosti zemlje. Naša odluka da obustavimo izvoz ulja se čula do Japana gde su sa radošću dočekali naknadnu odluku da ćemo izvoziti ulje, jer ga imamo i više nego dovoljno za sopstvene potrebe. 

Želimo vam brz povratak u redovno stanje i srećne Vaskšnje praznike, jer nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina! 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina. 

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 110:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / mart 2020 / Godina XI / Broj 109

ABM 109 3D Page 01 velika

Kao što sam u prošlom broju najavio kampanja je počela i već su političari krenuli da posećuju ugledne domaćine. Međutim, kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je Aleksandar Vučić izabrao da nosilac liste bude Branislav Nedimović, aktuelni ministar poljoprivrede. Odmah su analitičari krenuli da objasne ovo čudo rečima neukaljan, fin čovek, pristojan do predsednika koji reče mlad i vredan. I dok je u Srbiji doskora bilo nezamislivo da se takvi ljudi „proguraju“ sada to polako postaje zamislivo i lepo, a doći će vreme kada će to biti poželjno i obavezno. Nekadašnja negativna selekcija kadrova odvela nas je na niske grane kako ekonomije, tako i samopoštovanja. Najbolje je bilo objašnjenje da je to bilo kompromisno rešenje, moram priznati da sam se slatko nasmejao. Pa neka je i kompromisno, ali je barem zasluženo. 

Da se prisetimo ko je broj jedan vladajuće stranke. Rođen u Sremskoj Mitrovici, dva puta biran za gradonačelnika, igrao fudbal, završio Pravni fakultet i ima tek 42 godine. Ukratko smo vam prepričali biografiju ovog „neukaljanog“ ministra SNS-a, a za mene pre svega ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Da li je imao sreće, ili pameti, ali za razliku od većine svojih 12 prethodnika izgurao je pun mandat i nije optužen za bilo koje loše delo. Poljoprivrednik će uvek reći da je malo subvencija,
ako tako gledamo uvek je malo, bilo bi malo i da su onakakve kakve su u Švajcarskoj. Šta 
je zatekao u svom resoru? Setite se pre njega je tu bila Snežana Bogosavljević Bošković, koja bolje da nije ni dolazila na posao. Imali smo problem sa IPARD-om i opasnost da i pre nego počnemo da ga koristimo izgubimo deo sredstava. Takođe, stalni problemi su bili na relaciji sa Ruskom Federacijom oko reeksporta iz EU.

Danas ovaj pristojni ili kako god već Branislav Nedimović može da ostavi svom nasledniku nekoliko zatvorenih i veći broj otvorenih konkursa za IPARD, otvorenu i aktivnu laboratoriju za kontrolu mleka, organizovanu podršku mladima na selu sa 5.500 prijava u trećoj godini od pokretanja aktivnosti, pravilnike koji olakšavaju prodaju domaćinskih sa takozvanim minimumom tehničkih uslova. Može biti i zanimljvo uporediti izvoz poljoprivrede u 2016. kada je preuzeo resor bio je 3,2 milijarde dolara, a u 2019. smo imali 4,9 milijardi dolara. Ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji u četvrtom tromesečju 2019, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, veća je za 19,1%. Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji u 2019. godini, u odnosu na isti period 2018. godine, veća je u tekućim cenama za 9,2%. Bez namere da učestvujem u kampanji, treba reći onako kako jeste. 

Nedimović, ili kako ja u šali volim da kažem broj 1 se nije mnogo hvalio rezultatima i sa kime je sve razgovarao, ni šta dogovorio poput svog kolege recimo Gorana Trivana, ministra zaštite životne sredine, koji ni sam ne zna koliko je konferencija otvorio i sa koliko ambasadora je razgovarao, pa potom o tome slao saopštenja. Rezultat vidite sami kada izađete napolje i da ga već pomenuti predsednik javno pita da li je živ... 

Toliko o izborima i ministrima, uživajte u struci na više od 50 strana! 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina. 

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 109:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / februar 2020 / Godina X / Broj 108

ABM 108 3D page 01 velika 

Godišnje se u Srbiji proizvede 1,5 milijardi litara mleka. Uz državne podsticaje nakon dve decenije više se ne smanjuje broj muznih grla, a stočarima je i dalje najveći
 problem niska otkupna cena sirovog mleka. U proizvodnji 
bez i jednog slobodnog dana opstali su uglavnom farmeri sa većim brojem grla. Razgovarali smo sa proizvođačima u zemlji i regionu kao i nadležnim ministrom o aktuelnim problemima i podsticajima za mlečno govedarstvo.


U ovom broju saznajte i kako da orežete višnju i koje su inovacije u prskanju voća. Dugo se smatralo da je tretman bakrom i uljem najbolje rešenje za zimski tretman voćaka, međutim, naučno-inženjerski krugovi su došli do drugačijeg zaključka. Sve veći izazovi u proizvodnji kvalitetnijeg, sa jedne, i jeftinijeg proizvoda, sa druge strane, su nametnuli novo rešenje u ovom pogledu zaštite voćarskih kultura. Šta savetuju stručnjaci donosimo u novom broju. 

Neposredno pred 
izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije, posetili smo jednog domaćina koji se bavi uzgojem ovaca i to na jedan poseban način u okviru svoje farme gde ima 180 grla. Ono što je posebno interesantno je da na ovoj farmi retko primenjuju lekove iz klasične veterinarske medicine, već se ovce leče homeopatijom. Za one koji nisu upućeni, homeopatija je vid medicine koji za moto ima „slično se sličnim leči“. 

U proteklom periodu održan je niz manifestacija. Događaj svetskog nivoa, AGRO BELGRADE okupio je voćare iz celog regiona. Detaljan izveštaj možete pogledati na stranama koje slede.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina. 

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 108:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / januar 2020 / Godina X / Broj 107

ABM 107 3D page 01 velika 

Na početku smo još jedne prestupne, ali i izborne godine. Uredite svoje štale, voćnjake i magaze, jer vam političari neće izbijati iz njih, nudeći svoja programska rešenja za spas sela, povratak mladih i slično. Za razliku od njih naša ponuda su znanje,
 trud i rad, koji treba da nam donese pristojan 
život. 

Zbog toga u ovom izdanju najviše pažnje posvećujemo ljudima koji su mladi i uspešni, i čije iskustvo može da doprinese da i drugi krenu 
njihovim putem. Kako Agrobiznis nezvanično saznaje oko 7. 000 mladih poljoprivrednika je 
konkurisalo sa svojim idejama kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Novca za sada u budžetu teško da će imati za svakog sedmog od njih. Da li je u pitanju veliki povratak mladih na selo ili samo korišćenje pogodnosti koje pruža ovaj vid konkursa resornog ministarstva, ostaje da se vidi. 

Ali, ipak se nešto dešava u zemlji Srbiji gde se sve više otvaraju zadruge a, kako smo nedavno saznali, mladi poljoprivrednici Srbije planiraju da otvore sopstvenu i to specijalizovanu za stočarstvo. Lepa vest za dobar početak godine, da ne kvarimo, i neka do kraja godine bude još više ovakvih inicijativa i dobrih poduhvata. 

Zdravu i berićetnu 2020. godinu želi vam redakcija Agrobiznis magazina.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina. Srećno u 2020. godini! 

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 107: