AGROBIZNIS MAGAZIN /Maj 2016/ Godina VI/ Broj 63
Poštovani čitaoci,
Sada kada nam poljoprivreda više nije toliko zanimljiva za političare, i od kada smo u parlamentu dobili čoveka koji je stručan za agrobiznis, prof. dr Miladina Ševarlića, možemo da nastavimo da radimo ono što nikada nismo ni prestali. S jedne strane, kiša pogoduje ratarskim usevima dok, s druge strane, proizvođačima jagoda i trešanja stvara probleme. O ovome smo uglavnom izveštavali u našem internet izdanju.
Kako bismo se što više približili jedni drugima, pozivamo vas na Konferenciju koju organizujemo na predstojećem 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Tema skupa je kako uštedeti u poljoprivredi ali i kako investirati u nju.
Iz ovog broja, posebno vam preporučujemo novinu u poljoprivrednoj proizvodnji – primenu drona, nalik onome koji smo mogli videti na utakmici između Srbije i Albanije, samo što je ovde reč o unapređenju proizvodnje a ne političkim uvredama. Imajući u vidu da ćemo se u narednom periodu na značajnim površinama baviti proizvodnjom kukuruza, dajemo vam savete kako da ga najbolje zaštitite.
Romanovske ovce su pobudile veliko interesovanje naših čitalaca, zbog toga o ovoj rasi ovaca, ali i nekim drugim, možete čitati na stranicama ovog izdanja.
Vidimo se u Novom Sadu i na drugim manifestacijama koje tek predstoje.
Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik
Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...
Iz sadržaja:
4. AKTUELNO
Nakon mesec i po dana, dobili smo odgovor:
ČEKAJTE I DALJE NA KONTROLU MLEKA!
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, zaključno sa decembrom 2015, završila je opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka. Obavljeni su radovi na uređenju objekta laboratorije i izvršena nabavka laboratorijskog informacionog sistema za upravljanje laboratorijskim ispitivanjima i nabavka specijalizovanih vozila za prikupljanje uzoraka sa terena. Oprema je instalirana i kalibrisana.
6. INTERVJU
Za Agrobiznis govori Saša Urošević, generalni direktor Žitoprodukta iz Banjaluke: "Organska poljoprivreda je naš razvojni pravac”
SRPSKA PŠENICA ZA TURSKO TRŽIŠTE
Novosadski sajam je prilika da proizvođači, ne samo iz Srbije već i regiona i sveta, pokažu svoje proizvode i potvrde njihovu vrednost. a nagrada novosadskog sajma predstavlja potvrdu kvaliteta koju kupci cene zbog toga. Zato se mnogi odlučuju da se prijave bez obzira na to da li su izlagači na sajmu ili ne.
Piše Goran Đaković
8. OSIGURANJE
ISKUSTVO IZ RANIJIH GODINA - PRAVI RAZLOG ZA OSIGURANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE
Predstavnici glavne filijale Kompanije "Dunav osiguranje” u Kruševcu obišli su poljoprivrednike Rasinskog okruga, razgovarali sa njima o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje i imovine i uručili im vaučere za osiguranje. Vaučeri, vrednosti 18.000–20.000 dinara, omogućuju nosiocima poljoprivrednih gazdinstava da svako četvrto, deseto i dvadeseto grlo stoke osiguraju besplatno.
Piše Jugoslava Smiljković
11. ORGANSKA PROIZVODNJA
TEČNO ĐUBRIVO OD KOPRIVE
Kopriva je lekovita i jestiva biljka, bogata mineralima, najviše gvožđem, a takođe i azotom koji je potreban biljkama koje razvijaju veliku lisnu masu. Spravljanje ovakvog đubriva je jednostavno, a koprivu možemo besplatno naći na dobroj humusnoj i rastresitoj zemlji.
Piše Snežana Ognjenović
12. VOĆARSTVO
UZROCI NERODNOSTI VOĆAKA
Postoji veliki broj uzroka koji dovode do nerodnosti voćaka, a koje možemo svrstati u dve velike kategorije: biološki i ekološki. Dobro poznavanje uzroka nerodnosti voćaka u svakom konkretnom slučaju predstavlja prvi preduslov da se preduzimaju mere za otklanjanje ili bar znatnije ublažavanje ove nepovoljne pojave. Ovom prilikom osvrnućemo se na najčešće uzroke.
Piše Branko Tanasković
14. IZ UGLA VETERINARA
PROLIV TELADI
Proliv izazvan hranom javlja se kod svih kategorija goveda, najčešće kod novorošenih teladi. Telad koja su prekomerno hranjena punomasnim mlekom krava, obično su nevesela, bez apetita, izmet im je voluminozan, smrdljiv i sadrži dosta sluzi.
Piše Robert Širtov, DVM sci
15. STOČARSTVO
ROMANOVSKE OVCE UŠLE U ODGAJIVAČKE PROGRAME
Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. veka, u dolini Volge u Jaroslavskoj oblasti, a ime je dobila po okrugu Romanovo-borisoglebsk, okolini današnjeg grada Tutaeva. Danas je u svetu romanovska ovca ubedljivo najplodnija rasa ovaca.
Piše Danijel Munćan
16. STOČARSTVO
FRANCUSKE I HOLANDSKE RASE OVACA
Koju rasu ovaca izabrati? To zavisi od toga da li želite rasu za pravac proizvodnje meso-vuna ili samo rasu za proizvodnju mesa.
Piše Biljana Aleksić
18. PČELARSTO
TRETMAN PROTIV VAROE OKSALNOM KISELINOM SISTEMOM SUBLIMACIJE
Već trinaest godina tretman varoe oksalnom kiselinom radim sistemom sublimacije. Počeo sam sa informacijom kćerke, koja živi u Kanadi, gde je i upoznala jednog pčelara koji je napravio jednostavan pribor za sublimisanje oksalne kiseline pomoću butanskog gorionika.
Piše Aleksandaar Bikar
20. SEOSKI TURIZAM
MORAVSKI KONACI
Etno-selo Moravski konaci nalazi se u samom srcu Srbije u Velikoj Plani, udaljeno samo 90 kilometara od Beograda, nepuna dva kilometra od auto-puta e-75, na izlazu iz Velike Plane i magistralnom putu ka Požarevcu.
22. IPARD FONDOVI
OVAKO SU HRVATI TROŠILI SREDSTVA IPARD-A
Uvidom u spisak ulaganja u Republici Hrvatskoj možemo videti na koji način su raspoređena sredstva IPARD fonda i gde su korisnici sredstava iz IPARD fonda ulagali svoj novac kada su u pitanju PRVA i DRUGA MERA.
Piše Stefan Kolašinac
25. HORTIKULTURA
SPREMITE LUKOVICE ZA NAREDNU SEZONU
Šta raditi nakon precvetavanja lala i kako sačuvati lukovicu do naredne godine? Postupak je jednostavan. Nakon precvetavanja lala, cvetna grana sa prvim listom ispod cveta se odseče. Preostali listovi se ostave da uvenu sami i oni hrane lukovicu, obezbeđujući joj dovoljno hranljivih materija da bi cvetala opet sledeće godine.
Piše Tijana Stevanović
26. RIBARSTVO
DA LI JE RIBARSTVO PROFITABILNA GRANA POLJOPRIVREDE
U vreme pada domaće tražnje, suočeni sa problemom naplate u privredi i pritiskom tržišta za obaranje cena, potrebno je da se ribarstvo prilagodi vremenu u kome živimo. Treba promeniti poslovni model i restrukturirati poslovanje, sa fokusom na rast prihoda i smanjenje direktnih troškova.
Piše Miloš Ćolović
28. ZAŠTITA BILJA
KAKO NAJBOLJE ZAŠTITITI KUKURUZ
Kukuruz, jednogodišnja biljka - žitarica iz porodice trava (Graminae), u našoj zemlji seje se na 1,2 miliona hektara. Ukupan prinos je oko 6,5 miliona tona, od čega se oko 2 miliona tona izvozi. Jedan od većih problema u usevima kukuruza predstavljaju korovi, koji su u poljoprivredi veoma štetni, pa dobijaju sve više na značaju.
Piše Tijana Stevanović
30. RATARSTVO
KAKO MOGU DA SE ISKORISTE OSTACI NAKON MLEVENJA PŠENICE
Sporedni proizvodi mlinske industrije nastaju, pre svega, od pšenice gde se dobijaju brašno, mekinje, stočno brašno i mlinska prašina.
Piše Stefan Kolašinac
32. STOČARSTVO
KVALITETNO MLEKO SA NAŠIH FARMI
U selu Viteževu, nadomak Svilajnca, devet porodica živi isključivo od stočarstva. Oni Imleku mesečno predaju više od 65.000 litara mleka. Kompanija Imlek, regionalni lider mlekarske industrije, ulaže u razvoj porodičnih farmi i stimuliše razvoj stočarstva i proizvodnju domaćeg mleka. Tokom posete Viteževu, uverili smo se u dobar odnos između otkupljivača i farmera, pa smo i posetili farme Nikolića i Jekića.
34. MEHANIZACIJA
TEHNIČKE PRIPREME ATOMIZERA ZA ZAŠTITU VOĆA
Pre početka sezone voćari bi trebalo da detaljno pregledaju svoje atomizere i pripreme ih za rad. Pregled treba obaviti prvo vizuelno, a zatim i detaljno pregledati sklopove atomizera.
Piše Željko Lazić
36. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA
Farma Mirković
LJUBAV, SLOGA I DOBRA ORGANIZACIJA
Posetili smo ovu farmu u Krnjevu, pa ćemo vam predstaviti njihovu životnu priču.
Piše Svetlana Kovačević
38. GEOGRAFSKO POREKLO
"BRENDIRANJE" SRBIJE
Iako naziv ovog članka može da asocira da će biti reči o profesionalnim sportistima, noćnim izlascima i drugim, kako ljudi i mediji često kažu "brendovima" naše zemlje, o tome nije reč: upoznaćemo se sa oznakama geografskog porekla kojima se mogu obeležavati poljoprivredni, prehrambeni, prirodni, zanatski i industrijski proizvodi, i proizvodi domaće radinosti.
Piše Rade Knežević
41. POVRTARSTVO
BLITVA - OD MARTA DO JUNA
Ako volite da radite u bašti ili imate plastenik, gajenje blitve predstavljaće vam pravo zadovoljstvo, zbog jednostavnosti, ali i zbog veoma korisnih i hranljivih sastojaka ove biljke. U ishrani se koristi lišće – ukusno je, hranljivo i upotrebljava se na isti način kao i spanać, a lisne drške kao špargla i karfiol. Može se koristiti tokom cele vegetacije sistemom odabiranja listova.
Piše Jasmina Stojadinović
44. LEKOVITO BILJE
ANĐEOSKI KOREN - ANĐELIKA
Na struganičkim njivama, u rodnom selu vojskovođe Živojina Mišića – anđelika: lekovita biljka koja je bila u upotrebi duže nego što postoji pisana istorija o njoj, a ljudi je zbog aromatičnog ukusa korena odavno koriste kao hranu, začin i – lek. Drevna upotreba anđelike, toliko hvaljena kroz vekove, polako je zaboravljena. Danas se njen koren veoma retko koristi, a zamenile su je biljke poput artičoke, gorkog pelina, paprene metvice, stolisnika i nemačke kamilice. Ova biljka, koja svoje ime ne duguje izgledu nego delovanju, polako se vraća u kulturu gajenja.
Piše Dejan Davidović
46. LEKOVITO BILJE
VIRAK
Naziv ove zeljaste biljke iz porodice ruža (Rosaceae) potiče od arapske reči alkemelych, što znači nebeska rosa. U našem narodu je biljka poznata i kao vrkuta, odnosno plašt device marije, a smatra se univerzalnim lekom protiv svih "ženskih bolesti".
Piše Danijel Munćan
47. CVEĆARSTVO
DALIJA - RASKOŠ OBLIKA I BOJA
Dalija ili georgina (lat. Dahlia variabilis), višegodišnja biljka poreklom iz Meksika, ime je dobila po švedskom botaničaru dr Andeasu Dalu (Dahl, 1751– 1789). U Evropi, prvi primerci procvetali su 1790. godine u Botaničkoj bašti u Madridu i bile su proizvedene iz semena. Dalija se rado gaji i kod nas jer daje cvetove u raznim oblicima i bojama, a u narodu je zovu još i vrtna gomoljasta biljka.
Piše Danijel Munćan
48. KAKO TO DRUGI RADE: ITALIJA
LIMUN ZAŠTIĆENOG GEOGRAFSKOG POREKLA
Ispod grada Napulja na sorentinskom poluostrvu sa pogledom na zaliv Salerna u Tirenskom moru, zaronjena u morsko plavetnilo kada se gleda sa kopna i u terasastu lepotu gledajući s mora, nalazi se Amalfitanska obala; na zapadu oivičena gradom Pozitano a na istoku Vietri sul Mare, pod zaštitom je Uneska. Jedinstvena na svetu, ime joj je dao grad Amalfi, neobičnih prirodnih lepota, razuđena i sa jedinstvenim limunovima (Sfusato Amalfitano) koje kao da je naslikao neki slavni slikar.
50. DOKTOR U KUĆI
ORGANSKA HRANA JE NAJBOLJI IZBOR ZA DECU
Uvek kada nabavljate hranu, prvo mislite na njen kvalitet: obavezno pročitajte deklaraciju, kakav je nutritivni sastav namirnice, da li sadrži aditive – obeleženi su velikim slovom E i/ili rečima, i koliki je rok trajanja. Tek nakon detaljnog informisanja, odlučite da li odgovara vašem detetu. Najzdravije je da odete na farmu ili organsku pijacu i kupite sveže namirnice u većim količinama i da ih zamrznete.
Piše Živka Vlajković, dipl. nutricionista
52. SAVREMENE TEHNOLOGIJE
DRONOVI U POLJOPRIVREDI
Koliko puta ste pomisli, zar ponovo moram do njive. Šta li se dešava, da li je došlo do pojave bolesti, upada stada ovaca ili nečeg drugog što bi moglo da naškodi usevu. Zahvaljujući primenama savremenih tehničkih i naučnih dostignuća u svetu se širi praksa upotrebe dronova u poljoprivrednoj proizvodnji. Pitate se kako?
Piše Aleksandar Bocić
55. ZANIMLJIVOSTI
KOJA JE SLAMA NAJBOLJA ZA PROSTIRKU
Slama uljane repice, kukuruzovina, ječam ili pšenica?
Piše Danijel Munćan
56. KAKO SE PRAVI
SVEĆE RELAX
Piše SVetlana Kovačević
57. KUĆNI LJUBIMCI
LAGOTO ROMANJOLO PAS TARTUFAR
Lagoto romanjolo (Lagotto romagnolo) je rasa pasa koja je specijalizovana za pronalažanje čuvenih i veoma skupih gljiva - tartufa, posebno cenjenih u Italiji odakle rasa i potiče.
Piše Dušan Marinović
58. KUVAMO S LJUBAVLJU
HRONO HLEB
Kako se sprema i šta nam je sve od sastojaka potrebno za pripremu ovog sve popularnijeg hleba?
Piše Danijel Munćan
59. TRADICIJA I OBIČAJI
VASKRŠNJE TAKMIČENJE U ILINJU
Tradicionalni praznik našeg naroda Vaskrs, obeležen je na različite načine širom Srbije i sveta. Redakcija Agrobiznis magazina bila je u gostima kod arhimandrita Isaije, igumana manastira Ilinje u selu Očage, udaljenog 20 km od Šapca.
Piše Goran Đaković
......
Štampano izdanje: 180 RSD
Digitalno izdanje: 145 RSD