AGROBIZNIS MAGAZIN / Novembar 2015 / Godina V / Broj 57

ABM 57 Page 01

Poštovani čitaoci,

Jesen je odavno stigla, dunje se uveliko beru, bar ono malo što ih ima u našoj zemlji. Specifičan miris ovog voća mnoge asocira na hladna i kišovita jesenja jutra, gostinsku sobu kuće u kojoj su proveli detinjstvo i u kojoj su na komodi poređane zlatnožute dunje. Nažalost, iako se stalno priča o "velikim mogućnostima" i o tome kako je dunja isplativa, ipak proizvodnja u našoj zemlji je tolika da se mogu zadovoljiti tek minimalne potrebe ljubitelja ukusa i mirisa ove voćke. U poslednje vreme sve popularnija dunjevača, bar ona koja se servira na beogradskim splavovima i kafićima, kažu stručnjaci, sve je samo ne rakija od dunja. U jesen, nakon završene berbe, počinje priprema voćnjaka za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku počinju uklanjanjem osušenih stabala, suvih polomljenih grana, trulih plodova, opalog lišća i plodova, koji su česti izvori zaraze u narednoj sezoni, i zaštitom biljaka.

Prerađeno meso, kao što su kobasice, slanina, šunka i burgeri, izazivaju rak, objavila je Svetska zdravstvena organizacija. Prerađeno meso je kancerogeno i, navodno, ako jedete 50 grama dnevno, povećavate rizik od raka creva za 18 odsto. U prethodnim brojevima pisali smo o kvalitetu namirnica koje nam se nude u svakom supermarketu, a koje su loše po naše zdravlje; u ovom broju govorimo o kvalitetu mesa i prerađevina od mesa.

Nemački proizvođači poljoprivredne mehanizacije očekuju da će do kraja ove i tokom naredne godine doći do poboljšanja prodaje traktora; smatraju da bi trebalo dozvoliti izbeglicama da dođu u Nemačku, ali i da im treba pružiti obrazovanje kako bi mogli da rade u fabrikama. Ovo je posebno naglasio direktor Fendta, kompanije koja je dobila nagradu za traktor godine i zlatnu medalju Sajma "Agritechnica 2015" u Hanoveru.

U narednom izdanju Agrobiznis magazina detaljno ćemo predstaviti novine u poljoprivrednoj mehanizaciji.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

4. AKTUELNO

Voćarstvo i pčelarstvo u fokusu VII nacionalne konferencije

NOVE SORTE I TEHNOLOGIJE GARANT ZARADE

U organizaciji Agropressa 
i medijskih sponzora, emisije "Agro
Jug” i Agrobiznis magazina, u Regionalnoj privrednoj komori Niš, 29. oktobra održana je konferencija "Perspektive razvoja poljoprivrede Srbije u 2016. godini". Konferenciji su prisustvovali predstavnici udruženja poljoprivrednika, kompanija, međunarodnih organizacija i medija, a najviše se govorilo o voćarstvu i pčelarstvu.

Piše Svetlana Kovačević 

8. STOČARSTVO

MIKOTOKSINI - OPASNOST PO ZDRAVLJE LJUDI I ŽIVOTINJA


Poslednjih godina kod nas se sve više pažnje poklanja problemu prisustva mikotoksina, pre svih aflatoksina, u hrani za ljude i životinje. Postavlja se pitanje ispravnosti namirnica koje unosimo, otkuda mikotoksini u njima i kako da ih se rešimo?

Piše Biljana Aleksić

10. INTERVJU

Mr Slobodan Cvetković:

NOVOSADSKI SAJAM PONOVO BELEŽI RAST POSETILACA I IZLAGAČA

Mr Slobodan Cvetković na čelu Novosadskog sajma a.d. nalazi se manje od godinu dana. Kada je došao na tu dužnost imao je vrlo neprijatnu situaciju, jer, naravno, novca nije bilo na računu. Kako je danas i kakvi su planovi – otkriva u razgovoru za Agrobiznis magazin.

Razgovarao Goran Đaković 

12. VOĆARSTVO

MALO DUNJA NA SRPSKOM TRŽIŠTU

Proizvodnja dunja
 u Srbiji zadovoljava tek minimalne potrebe ljubitelja ukusa i mirisa ove voćke.
 Može li se dunja gajiti uspešno u našoj zemlji i kakvi su joj uslovi potrebni?

Piše Slaviša Stojković

13. AKTUELNO

NOVI ZAKON O ALKOHOLNIM PIĆIMA


Cilj Predloga zakona o jakim alkoholnim pićima je - kako je istakla Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković - smanjenje troškova proizvodnje i unapređenje konkurentnosti domaćih proizvođača.

A. M.

14. PČELARSTVO

PANONSKA PČELA U POSETI MAĐARSKIM PČELARIMA


Banatsku
 žutu pčelu i sjeničku pčelu hitno treba zaštititi kao genetski resurs Srbije

Piše Zoran Hadži Jovanović  

15. ORGANSKA PROIZVODNJA

GAZDINSTVO GRUJIČIĆA


Stručni žiri IV konkursa NLB banke Beograd za najbolje projekte iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane, kao najbolji ocenio je projekat Radoslava Grujičića, sertifikovanog proizvođača organske hrane iz opštine Ub, kojem je dodelio prvu nagradu

Piše Goran Đaković  

16. IZ UGLA VETERINARA

KETOZA KRAVA

Ketoza kod goveda je subakutno i hronično oboljenje, u čijoj osnovi je poremećaj metabolizma ugljenih hidrata i masti. Karakteriše se nakupljanjem veće količine ketonskih tela u krvi i mokraći i padom nivoa šećera u krvi. Uglavnom se pojavljuje dve do šest nedelje posle teljenja, pogotovo kod visokomlečnih krava. Krave mršave, apatične su, u težim slučajevima primećuje se slabost zadnjeg dela tela, posrtanje u hodu, razdražljivost, pospanost, povećano lučenje pljuvačke...

Piše prof. dr Dragana Crnomarković  

17. ŽENE U AGROBIZNISU

OSIGURANJE USEVA, PLODOVA, ŽIVOTINJA


U Krnjevu, na području opštine Velika Plana, početkom novembra, održana je 6. edukativna radionica "Žene u agrobiznisu", u organizaciji "Dunav osiguranja".

A. M.

18. ŽENE U AGROBIZNISU

OD PAPRIKE DO SEOSKOG TURIZMA


Ana Fekete iz Gložana dobitnica je mnogih priznanja za svoje proizvode. Na porodičnom gazdinstvu Fekete u Gložanama kod Bačkog Petrovca, poljoprivredom se bave tri generacije, Ana Fekete, njena majka i ćerka. Bave se ratarstvom, povrtarstvom i proizvodnjom semenske robe, ali i prerađivačkom delatnošću. Alevu i ljutu papriku prodaje na pijačnim mestima u Pazovi, Batajnici i Rumi.

Piše Goran Đaković

20-27. SPECIJALNI PRILOG

BILJNA ULJA U ISHRANI


ULJE OD SEMENKI GROŽĐA

Ulje od grožđanih koštica dobija se uglavnom iz semenki vinskih sorti grožđa, koje se odvajaju pri pravljenju vina. Vinarima to često predstavlja dodatni izvor prihoda, ponekad i glavni, iako se često olako svrstava u sporednu obavezu. Odlično je u kombinaciji sa tartufima, paprikom i kao začin sa drugim biljem.

MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje je prirodni sok dobijen od ploda maslinovog drveta, koji čuva ukus, aromu, vitamine i osobine masline. Od svih biljnih ulja ovo jedino može da se konzumira bez dodatne prerade - sveže isceđeno iz maslina. Zbog visoke cene maslinovog ulja, njegova se upotreba uglavnom ograničava na pripremu preliva za salate, iako je veoma pogodno za kuvanje i prženje. Tačka dimljenja za ekstradevičansko ulje je 190–210°C, tako da se bez opasnosti po zdravlje može koristiti za prženje i kuvanje.

BUNDEVINO ULJE

Zbog svog prijatnog slatkog ukusa, ulje od bundeve je posebno cenjeno kao gurmansko ulje za sladokusce. U kulinarstvu se koristi kao salatno ulje i u pripremi preliva za gotova jela od povrća i pečuraka. U narodnoj medicini ulje iz semenki bundeve koristi se kod ublažavanja urinarnih tegoba i problema sa uvećanom prostatom. Nauka je takav pozitivan efekat ovog ulja i dokazala.

ULJE OD KANTARIONA

Analize pokazuju da kantarionovo ulje pomaže u lečenju depresije. Efekat je uporediv sa standardnim antidepresivima, dok su kontraefekti niži od konvencionalnih antidepresiva. Mešanje uz ostale lekove može umanjiti kvalitet delovanja. Ostala terapeutska svojstva ostvaruju se na prestanak pušenja, kod predmenstrualnih tegoba, somatičnih poremećaja, kod poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, kao i tretiranju raka i HIV-a. Cena kantarionovog ulja na tržištu se kreće od 100 do 300 dinara.

SUNCOKRETOVO ULJE

Rafinisano suncokretovo ulje prilično je nezdravo, međutim u nerafinisanom obliku, dobijeno hladnim ceđenjem može bez problema da se koristi u prehrani. Nerafinisano suncokretovo ulje bogato je zdravim, nezasićenim masnim kiselinama. Stručnjaci ga preporučuju za redovnu upotrebu jer je dobijeno od biljke koja raste na našim prostorima, a veoma je korisno za salate, blago dinstanje i za prženje.

ULJE OD KONOPLJE

Prema službenim istraživanjima, ulje konoplje može pomoći kod svih vrsta karcinoma, alergije i astme, multiple skleroze, side, Kronove bolesti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti, glaukoma, PTSP-a i depresije, artritisa i reume.

KIMOVO ULJE

Ulje crnog kima opušta mišiće, širi bronhije, pokazao se i više nego koristan za astmatičare. Trudnice ne smeju koristiti kimovo ulje u ishrani.

LANENO ULJE

Laneno seme je jedno od supervrednih ali u ishrani premalo zastupljenih namirnica.

Pripremio: Nemanja Talić 

KOJE VRSTE MASLINOVOG ULJA POSTOJE I KOJE JE NAJKVALITETNIJE

U čemu se razlikuju mnogobrojne vrste maslinovog ulja na našem tržištu, šta te razlike znače, kao i šta kupcima govore velike varijacije u cenama ovih proizvoda, pokušaćemo da objasnimo.

Piše Stefan Kolašinac

28. OD PROIZVOĐAČA DO POTROŠAČA

Kvalitet industrijske hrane (3)

KAD ADITIVI I EMULGATORI ZAMENE MESO

U prethodnim brojevima Agrobiznis magazina pisali smo o kvalitetu mesa i mesnih prerađevina i to je sada dovelo do razvoja događaja koji je malo ko očekivao - da Svetska zdravstvena organizacija proglasi mesne prerađevine kancerogenim. A zašto je to tako?

Piše Goran Malčić  

30. DOGAĐAJI

VIKEND DOBROG UKUSA
 U NIŠU I SREMSKOJ MITROVICI

Agrobiznis magazin, u saradnji sa Roda Megamarketom, i uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, organizovao je dvodnevni sajam Vikend dobrog ukusa, u Nišu i Sremskoj Mitrovici. Ovo je četvrta manifestacija koja se održava u objektima Roda Megamarketa. Iz meseca u mesec, putujemo po gradovima Srbije, 14. i 15. novembra u Kruševcu i Šapcu – dobro druženje, razmena iskustava, sklapanje novih poslovnih kontakata – sve ovo karakteriše ove sajmove i nešto novo u vašem gradu.

Piše Svetlana Kovačević

33. UDRUŽIVANJE

Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije / Ministarstvo kulture i informisanja

OSNIVANJE LOKALNIH AKCIONIH GRUPA


Domaći poljoprivredni proizvođači ako žele da unaprede svoja gazdinstva i po efikasnosti i prinosima pariraju svojim evropskim kolegama, moraće da savladaju terminologiju i proceduru na kojoj insistira Evropska unija.

Piše Goran Đaković  

34-37. UDRUŽENJA

PANONSKE DOBRE VILE  

Panonske dobre vile, udruženje žena iz Prigrevice kod Apatina, osnovano je u martu 2015. godine. Broji dvadesetak članova. Učesnice su sajamskih manifestacija ženskog stvaralaštva, a i same su organizatori jednog u njihovom kraju.

Piše Nemanja Talić

GORSKA VILA

Udruženje za očuvanje tradicije "Gorska vila" u Svrljigu, osnovano je pre tri godine. Predsednica Udruženja je Emina Stefanović, žena vedrog duha i pozitivne energije. Udruženje ima dvadesetak aktivnih članova, dosta volontera, saradnika koji im pomažu oko tehničkih stvari. Udruženje je osvojilo pet velemajstorskih diploma na Međunarodnoj izložbi rukotvorina i kolekcionarstva (MIRK) u Budimpešti.

UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA NOVOSELJANSKI PAORI


Udruženje poljoprivrednika "Novoseljanski paori" iz Banatskog Novog Sela osnovano je 2009. godine, s ciljem da štiti interese malih i srednjih poljoprivrednih domaćinstava, da doprinese poboljšanju uslova života i rada na selu, boljoj edukaciji, konkurentnosti i unapređenju poljoprivredne proizvodnje u Banatskom Novom Selu.

Piše Svetlana Kovačević  

39. VESTI IZ SRBIJE

BEZGLUTENSKA HRANA IZ ČURUGA

U Čurugu je počela da radi prva fabrika bezglutenske hrane u Srbiji

UNAPREĐENJE PROIZVODNJE MLADIH POLJOPRIVREDNIKA U RAŠKI

Kancelarija za mlade Opštine Raška organizovala je predavanje "Proizvodnja jagodastog voća - ribizle, jagode, kupine, borovnice i maline" kako bi podstakla veću produktivnost mladih poljoprivrednika.

Pripremila Svetlana Kovačević

40. KAKO TO DRUGI RADE: NEMAČKA

MINHEN IMA SVOJU FARMU ALI JE NE FINANSIRA


Na poziv nemačkog Ministarstva poljoprivrede i hrane, došli smo u Minhen gde smo imali priliku da posetimo farmu koju je osnovao grad kako bi očuvao zelene površine, ali i građanima koji to žele omogućio da sami za sebe proizvode hranu

Piše Goran Đaković

42. ZADRUGARSKE STRANE

OBELEŽENA 120. GODIŠNJICA ZADRUŽNOG SAVEZA SRBIJE I ODRŽAN 13. SABOR ZADRUGARA

Zadružni savez Srbije i Osnovni zadružni savez za Braničevski i Podunavski okrug Požarevac obeležili su 16. oktobra 2015. godine 120. godišnjicu rada i postojanja Zadružnog saveza Srbije.

Piše Nikola Mihailović  

42. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA: KRIVA REKA


RADOVAN STOJANOVIĆ

Kriva Reka je pitomo selo koje je 17 km udaljeno od centra Zlatibora. Živo i bogato, sa preko 1.350 stanovnika, prostire se u širokoj travnatoj udolini sa blagim stranama okolnih brda, prekrivenih šljivicima i voćnjacima. U centru sela se nalazi čuveni izvor Kotren, čija ledena voda ne presušuje ni u vreme najvećih žega.

Piše Goran Đaković  

46. VOĆARSTVO

ZIMSKO PRSKANJE VOĆA


Voćarska proizvodnja ima dugu tradiciju u našoj zemlji i simbol je vrednog rada, veštine, iskustva i stručnog znanja. Nega voćnjaka zahteva dobro poznavanje agroekoloških uslova, sorti, navodnjavanje, formiranje oblika krune, izbor oprašivača, primenu biljnih regulatora rasta, mineralnu ishranu… Preduslov za uspešnu proizvodnju i postizanje visokih prinosa je i očuvanje dobrog zdravstvenog stanja voćnjaka tokom cele godine. Zaštita od uzročnika bolesti i štetočina traje tokom cele godine, a počinje sa zimskim tretiranjem voća.

A. M.

48. INOVACIJE

HIBRIDNA PŠENICA?!


... postoji. Stvar je toliko nova i neverovatna da prvo moramo da objasnimo da se ne radi o novinarskom lapsusu. Dakle, postoji. Najvažnije pitanje koje možemo da postavimo posle svih informacija koje su stavljene pred poljoprivrednike nije zašto je neko napravio hibridnu pšenicu nego - zašto je nije napravio pre? Postoji odgovor i na to pitanje, ali pre toga ...

Piše Chemical Agrosava

50. TRADICIJA I OBIČAJI

PODGRMEČKE VODENICE


Novinar i publicista, Milovan Antonić rođen je 1949. godine u Donjim Agićima. Studirao je sociologiju i filozofiju na Zagrebačkom i Beogradskom univerzitetu. Veći deo radnog veka proveo je kao novinar. Piše analitičke članke i komentare o društvenim promenama, problemima i mogućim rešenjima razvoja sela i poljoprivrede. Napisao je nekoliko knjiga o zadrugarstvu i bavi se fotografijom.

U Manakovoj kući u Beogradu, održao je izložbu vodenica. Na otvaranju stihove Branka Ćopića, govorila je Jelena Žigon.

Pripremila Svetlana Kovačević

51. VESTI IZ SRBIJE

SUDBINA ODUZETE IMOVINE

Knjiga Branislava Gulana, novinara, publiciste i književnika

GMO LOBISTI
ILI NEZNALICE LAŽU OSMAKE U SRBIJI

OGROMNA POTRAŽNJA ZA VUNOM U EVROPI

PETORKE
 KOD DOBRAŠINOVIĆA

Pre nekoliko dana na farmi Dobrašinovića njihova romanovska ovca ojagnjila je petoro jagnjadi

Pripremila Svetlana Kovačević

52. DOGAĐAJI

ODRŽAN PRVI SRPSKI KONGRES MLEKARSTVA

U organizaciji Udruženja proizvođača mleka Srbije, u Beogradu je 5. i 6. novembra 2015. godine održan prvi srpski Kongres mlekarstva, u okviru projekta Podrška dijalogu između javnih i privatnih aktera za sektor mleka u Republici Srbiji, koji sprovode Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Evropska banka za obnovu i razvoj.

A. M.

53. DOGAĐAJI

NA RASKRŠĆU TRADICIJE I NOVIH IZAZOVA

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, zajedno sa svojim partnerima poljoprivrednim stručnim službama iz Zaječara i Negotina, Turističkom organizacijom Knjaževac i Ambasadorima održivog razvoja i životne sredine, organizovali su tematske radionice pod nazivom "Izazovi savremenog tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i IPARD program: mogućnosti, izazovi i kapaciteti na području Timočke regije".

Piše Svetlana Kovačević

54. KAKO SE PRAVI

OSLIKAVANJE ČAŠA

Jelena Karajanković, dizajnerka, iz Prigrevice kod Apatina, tehnikom oslikavanja stakla se bavi dvadesetak godina. Ona je i članica Udruženja žena "Panonske dobre vile". Najviše radi program za venčanja: šampanj čaše za mladence, tanjir za prvo parče torte, pehare za crkveno venčanje, čaše za kumove… Naravno, tu su i stakleni predmeti za rođendane, slave...

Piše Svetlana Kovačević


55. KUĆNI LJUBIMCI

ŠARPLANINAC - IDEALAN ČUVAR

Šarplaninac je staložen pas koji zna kada treba da reaguje. Nepodmitljivi je čuvar, odan i nežan prema svom vlasniku. Posebno je nežan prema deci. Brzo uči i dugo pamti. Uvek spreman na igru obožava da bude mažen. Uživa u češljanju, bar jednom nedeljno, a čim počnu topli dani rado ulazi u vodu. Ipak, šarplaninac je nadaleko poznat kao idealan čuvar, bolji i od alarma.

Piše Dušan Marinović

56. KUVAMO S LJUBAVLJU

DINSTANI PILEĆI BATACI SA RIŽOTOM OD SEMENKI VANILE

Šta nam je potrebno od namirnica i kako spremiti ovo ukusno jelo?

Piše Spiros Dimitriou

58. AGROBIZNIS U ČANTAVIRU


MLEKO PRAVOG KVALITETA

Sa naših čuvenih salaša stiže mleko pravog vojvođanskog kvaliteta - Zdravo! sveže mleko Mlekare Subotica.

Piše Miloš Duduković

59. DOGAĐAJI

ČVARKIJADA

Iako je datum održavanja Festivala promenjen, u pripremanju najboljih valjevskih duvan čvaraka nadmetalo se pedesetak ekipa. Pored Valjevaca, takmičili su se i Sremci, poznati po pripremi malo drugačijih čvaraka.

Piše Snežana Đaković

....... 

email ikona mala

Štampano izdanje: 180 RSD

Digitalno izdanje: 145 RSD