AGROBIZNIS MAGAZIN / Decembar 2015 / Godina V / Broj 58

ABM 58 Page 01

Poštovani čitaoci,

Redakcija  Agrobiznis magazina, po prvi put od osnivanja, proslavila je jedan od najvećih praznika Vavedenje presvete Bogorodice. Tim povodom svi koji se budu pretplatili na naš časopis do 15. januara, dakle, za 1.600 dinara moći će da čitaju naš časopis 15 meseci.

Sigurno ste već u radnjama i supermarketima viđali ljude kako slažu robu po policama, a nisu radnici tih trgovina. To su, zapravo, uposlenici proizvođača, profesionalni izlagači robe, zaduženi za merčedajzing. Šta sve njihovo zaposlenje podrazumeva i kakva je njihova uloga, pročitaćete u ovom broju.

Prenosimo vam opširnije utiske sa sajma AGRITECHNICA 2015 u Hanoveru, videćete najsavremenije mašine i opremu za seckanje, košenje, kondicioniranje i baliranje pokošenog materijala, saznaćete kako se dualni sistem obrazovanja sprovodi u Nemačkoj i još mnogo toga iz te zemlje.

U međuvremenu, predstavnici pojedinih poljoprivrednika podržavali su predlog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dok su ga drugi osporavali traktorskim
 blokadama. U isto vreme predstavnici savetodavnih službi i značajan broj predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dočekivali su zlatiborske zore na sedmom seminaru Poljoprivrednih stručnih službi. Mogli bismo vam još nešto o tome reći da smo, kojim slučajem, bili pozvani. Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, pričalo se o kozarstvu i ribarstvu. Videćemo, hoćemo li dogodine imati više ribnjaka ili stada koza? Sve u svemu, sumnjamo da je neko ostao bez dnevnice, a o troškovima organizacije skupa da i ne govorimo.

Što se subvencija tiče u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da će "ubrzo" biti isplaćene.

Redakcija Agrobiznis magazina želi vam uspešnu i srećnu 2016. godinu.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

4. DOGAĐAJI

Jedanaesta godišnjica Agropressa i Veče rekordera

NAGRADE U PRAVE RUKE

U Master centru Novosadskog sajma, Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS organizovalo je Veče rekordera u ratarskoj proizvodnji i proslavilo 11. godišnjicu osnivanja tog udruženja. Na skupu je učestvovalo stotinu najznačajnijih predstavnika udruženja poljoprivrednika, kompanija, novinara i rekordera u ratarskoj proizvodnji, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Poljoprivrednih stručnih službi. Generalni sponzor bila je kompanija Imlek, domaćin skupa Novosadski sajam, dok su sponzori nagrada bili JTI, Agrobiznis magazin, Agrounik, Genetiks plus.

- Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS je nevladina organizacija čiji je osnovni cilj oživljavanje i unapređenje života na selu u Srbiji. Od 2006. godine AGROPRESS je članica Međunarodne federacije novinara IFAJ. Sajt naše organizacije jedan je od najposećenijih kada je u pitanju poljoprivreda. Učestvovali smo na svim kongresima i sastancima: Japan, SAD, Slovenija, Austrija, Nemačka, Italija, Belgija, Kanada - rekao je tom prilikom predsednik Agropressa Goran Đaković i izrazio zadovoljstvo što je Udruženje novinara za poljoprivredu i ove godine okupilo prijatelje, saradnike i partnere, u tako velikom broju.

A. M. 

8. DOGAĐAJI

Održan deseti Sajam etno hrane i pića

NAJVEĆA SMOTRA TRADICIONALNIH PROIZVODA U REGIONU

Smotra proizvođača tradicinalnih prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu održana je na Beogradskom sajmu krajem novembra. Više od 2.000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda ručne izrade i organski gajenih sirovina predstavilo je na sajmu 450 izlagača. Sajam je otvorila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Piše Svetlana Kovačević 

10. OD PROIZVOĐAČA DO POTROŠAČA

KAKO POVEĆATI PRODAJU MERČENDAJZINGOM?

Sigurno ste, u bilo kom supermarketu, primetili neke ljude kako slažu robu po prodajnim policama, a nisu zaposleni u tom marketu. E, to su merčendajzeri ili profesionalni izlagači robe. Pod pojmom "merčedajzing" podrazumeva se profesionalno izlaganje robe u prodavnici.

Piše Goran Malčić

12. ZAŠTITA BILJA

BOLESTI KOŠTIČAVOG VOĆA

Za Srbiju se može reći da je zemlja koštičavog voća. Najveće voćarske površine su upravo zasadi pod koštičavim voćem. Šljiva je najzastupljenija voćna vrsta kod nas. Međutim, još uvek postoji dosta problema sa kojim se susreću naši proizvođači. Jedan od njih je i zaštita zasada. Problem izaziva, pre svega, neblagovremena determinacija patogena na osnovu simptoma. Savremena proizvodnja koštičavog voća zahteva i postojanje strategije primene hemijskih mera zaštite od raznih vrsta prouzrokovača biljnih bolesti. Svaki preparat ima svoje mesto u strategiji zaštite i potrebno ga je pravilno upotrebiti gde će ispoljiti svoje najbolje osobine i time doprineti što kvalitetnijom proizvodnjom, a time i većim prinosom.

Pripremio Chemical Agrosava  

15. RATARSTVO

OSNOVNO ĐUBRENJE

Kao jedna od agrotehničkih mera, osnovno đubrenje ima ogroman uticaj na visinu prinosa, a time i na ekonomski dobitak na gazdinstvu. Upotrebom NPK đubriva pri osnovnoj obradi zemljišta vraćaju se hraniva koja je izneo predusev i biljkama koje su sledeći usev obezbeđuju sve neophodne materije potrebne za normalan razvoj i donošenje visokog prinosa.

Piše Miloš Nikoletić  

16. IZ UGLA VATERINARA

MLEČNA GROZNICA KOD KRAVA

Mlečna groznica (Puerperalna pareza) je metabolički poremećaj u krava visoke mlečnosti koja se obično javlja u vreme porođaja odnosno 2-4 dana nakon porođaja. Sa starenjem životinja ovo stanje je sve češće. U ovaca sličan poremećaj, porođajna hipokalcemija ovaca, javlja se pri kraju sjagnjenosti.

Piše prof. dr Dragana Crnomarković  

18. POVRTARSTVO

PERŠUN U PLASTENICIMA

Srbija ima velike potencijale za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru, ali ih ne koristi dovoljno. Razlog: visoka cena repromaterijala, nepovoljni krediti, visoki troškovi proizvodnje, nekonkurentnost na tržištu, usitnjenost poljoprivrednih parcela...

Piše Jasmina Stojadinović  

20. AGRITECHNIKA 2015

POSETIOCI ZADOVOLJNI, IZLAGAČI OČEKUJU BOLJU PRODAJU

Organizator Međunarodnog sajma Agritechnica 2015 - DLG zatražio je od agencije da istraži zadovoljstvo posetilaca ovog najvećeg sajma poljoprivredne mehanizacije na svetu. Verovatno će odgovori potvrditi zašto je ovaj sajam broj jedan u svojoj kategoriji, ali i dati nagoveštaj šta se može očekivati u narednoj godini. Naime, istraživači su anketirali 5.351 posetioca u raznim lokacijama širom izložbe koja se prostirala u 27 hala, ali i 1.677 izlagača od 3.000 koliko ih se predstavilo na ovogodišnjem sajmu u Hanoveru. Dakle, veći uzorak nego što je to slučaj sa preliminarnim rezultatima za naše izbore.

Piše Goran Đaković

24. AGRITECHNIKA 2015

INOVACIJE POLJOPRIVREDNIH MAŠINA NA SAJMU AGROTEHNIKE

Zajedno sa rastom svetske populacije, raste i potražnja za poljoprivrednim proizvodima. Opasnost od klimatskih promena, smanjene površine poljoprivrednog zemljišta, globalni trend depopulacije sela i urbanizacije povećava pritisak za efikasnije unapređenje poljoprivrede na globalnom nivou. Poljoprivredna mašinska industrija ima ključnu ulogu u pogledu bezbednosti hrane. U Hanoveru su predstavljene najnovije mašine i oprema za oranje, setvospremanje, sejanje, aplikaciju đubriva, zaštitu biljaka, kombajniranje, vađenje krompira, šećerne repe, cvekle, za seckanje, košenje, kondicioniranje i baliranje pokošenog materijala. Na sajmu su se predstavili izlagači sa svih kontinenata.

Piše Goran Đaković

29. AGRITECHNIKA 2015

DEUTZ PREDSTAVIO DIZEL-MOTOR NA PRIRODAN GAS


Nemački proizvođač DEUTZ je na najvećem svetskom sajmu poljoprivredne opreme Agritehnika 2015 predstavio je EURO 5, motore sa zapreminom od 2.900 do 7.800 cm3. Zahvaljujući novoj tehnologiji kupci će imati koristi jer će dugoročno imati sigurno planiranje potrošnje.

Piše Goran Đaković

30. POKLONI

ZIDNI KALENDAR ZA 2016. AGROBIZNIS MAGAZINA

32. U NEMAČKOJ FABRICI ČIPSA

ZA PRVU KLASU KROMPIRA PLAĆAJU DVA EVRA

Nemačka kuhinja je poznata po tome što je krompir redovno na meniju, u različiti oblicima - kuvan, pečen, pržen. Moglo bi se očekivati da Nemci imaju više fabrika za izradu čipsa, međutim, ima ih samo tri. Mi smo posetili jednu od njih.

Jedna od tri nemačke fabrike čipsa vlasništvo je domaćeg proizvođača krompira gospodina Hajnera Johaniga koji nas je ugostio tokom naše posete Nemačkoj i najvećem sajmu poljoprivredne mehanizacije na svetu u Hanoveru.

Piše Goran Đaković 

34. INICIJATIVE

DUALNO OBRAZOVANJE U NEMAČKOJ

U Nemačkoj je zastupljen dualni sistem obrazovanja, tako da učenici dva do tri dana uče teoriju, a ostatak nedelje su na praksi u
nekoj od kompanija ili u specijalizovanim firmama za obuku poput Deula. Ona se nalazi u Nirnbergu, u severnom delu Nemačke, i u njoj se školuju učenici, ali i profesori koji povremeno usavršavaju svoja znanja
u skladu sa napretkom tehnologije. Jedan dan u ovoj školi košta 80 evra. Za tu cenu se dobijaju hrana, smeštaj i časovi u malim grupama. Diploma koja se dobije 
u školi je međunarodno priznata, tako da ovde dolaze i inostrani studenti.

Ko će platiti školarinu zavisi od prirode kursa. Ako je to standardni kurs za učenike onda ga plaća država, u suprotnom sami učenici plaćaju ili kompanije koje ih šalju na obuku.

Piše Goran Đaković  

36. VESTI

OTVORENA LINIJA U MLEKARI SUBOTICA - INVESTICIJA MILION EVRA

Mlekara Subotica, koja posluje u okviru kompanije Imlek, predstavila je novu proizvodnu liniju u koju je uloženo milion evra. Zahvaljujući tome, za dve i po hiljade tona biće povećana proizvodnja feta sira koji će se izvoziti na rusko tržište.

37. VESTI

VINA IZ SRBIJE, REGIONA I SVETA NA JEDNOM MESTU

Bogata ponuda u Mercator Vinoteci, na kojoj joj mogu pozavideti ne samo domaće već i regionalne specijalizovane prodavnice vina, pravo je mesto na kome možete pronaći svoje omiljeno vino, kao i ona koja do sada niste imali priliku da probate. Ukoliko verujete da je vino jedno od najplemenitijih pića, onda je Mercator Vinoteka riznica dobrih ukusa i inspiracije za kojom tragate!

Pripremila Svetlana Kovačević  

38. SEOSKI TURIZAM

ETNO KUĆA MILANOVIĆ

Na istočnoj strani Srbije, 18 kilometara od Despotovca, na tromeđi Homolja, Šumadije i Braničeva, u selu Lipovica nalazi se Etno kuća "Milanović". Ukratko: netaknuta priroda, čist vazduh, izvorska voda, šume bogate plodovima prirode, staze za šetnju i rekreaciju, zdrava hrana...

Piše Svetlana Kovačević 

40. ZADRUGARSKE STRANE

SVE JE MOGLO DA SE PROBA

Sajam etno hrane i pića ima prvenstveno poslovni karakter. Cilj mu je uvođenje tradicionalnih proizvoda u "svet brendova", pre svega, unapređenjem proizvoda, njihovog predstavljanja i pronalaženjem novih načina prodaje i tržišta, čime bi se ovaj značajan deo narodne i kulturne baštine približio i preporučio potencijalnim kupcima - vlasnicima trgovinskih radnji, restorana, hotela, velikih trgovinskih lanaca, njihovim nabavljačima, distributerima, izvoznicima, profesionalnim gastronomima, posebno kupcima iz inostranstva.

Piše Nikola Mihailović 

42. LEKOVITO BILJE

ČUBAR


Čubar je biljka koju ljudi ne poznaju dovoljno kao ni njegova lekovita svojstva. Ipak, u novije vreme sve više se upotrebljava u pripremi hrane kao začin. Verujem da će se čubar koristiti još više kad se sazna kako je lekovit.

Piše Stefan Kolašinac

44. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA: KUTI

PLAVI BISER SA GOLIJE


Bio atmosfera i netaknuta priroda Golije odnedavno je postala realan izbor za uzgoj "plavog zlata" ili kultivisane američke borovnice, kako je popularno u svetu zovu, za porodicu Đorđević, Radana i Zoricu iz Raške.

Na 1.300 metara nadmorske visine, selo Kuti, okićeno smrčama i jelama, divljom kupinom, šumskom jagodom i borovnicom, gde uvek možete na izvoru popiti hladnu planinsku vodu, u svoje zdravo okruženje prihvata i saživljuje se sa onim što je ljudska ruka napravila – plantažu američke borovnice porodice Đorđević.

Piše Zorica Đorđević

46. DOGAĐAJI

VIKEND DOBROG UKUSA U KRUŠEVCU I ŠAPCU

Agrobiznis magazin, u saradnji sa RODA Megamarketom, a uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, organizovao je dvodnevni sajam Vikend dobrog ukusa, u Kruševcu i Šapcu. Ovo je peta manifestacija koja se održava u objektima RODA Megamarketa.

Iz meseca u mesec, putujemo po gradovima Srbije. Dobro druženje, razmena iskustava, sklapanje novih poslovnih kontakata, nešto novo u vašem gradu, sve to karakteriše ove sajmove.

Piše Svetlana Kovačević

50. DOGAĐAJI

SUZBIJANJE NELEGALNE TRGOVINE DUVANOM I PROIZVODIMA OD DUVANA

Duvan se i ove, kao i prošle, godine u Srbiji gaji na oko 5.000 hektara. Od Nove godine sklapaće se novi ugovori kompanija sa proizvođačima, a do tada, više nego pitanje kvaliteta, prinosa i sortimenta nameće se pitanje ilegalnog uzgoja, prometa i šverca rezanog duvana i cigareta, zbog čega država godišnje gubi 30 odsto bruto društvenog proizvoda.

Piše Svetlana Kovačević  

52. TRADICIJA

MANASTIR GORNJAK

Manastir Gornjak nalazi se u Gornjačkoj klisuri, između Žagubice i Petrovca na Mlavi. Gradnja manastira završena je 1380. godine, a ktitor je bio knez Lazar. Od kada je manastir sagrađen, monaški život u njemu odvijao se bez prekida. Svojom arhitektonskom celinom manastir pripada moravskoj školi, a od najstarijih građevina sačuvane su glavna crkva posvećena Vavedenju i mala kapela u pećini, posvećena svetom Nikoli.

Piše Nemanja Talić  

54. VESTI

PETORKE U ŠTALI

Stočar Milisav Nešković iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca od jedne krave dobio je petoro teladi, što veterinari ocenjuju kao naučni fenomen.

54. PREDLOZI

MALI I SREDNJI PROIZVOĐAČI, UDRUŽITE SE

Približavanje EU i globalizacija, koje se odvijaju istovremeno sa tranzicijom, otvaraju naše tržište i proširuju ga van državnih granica. Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno je da Srbija postepeno smanjuje takse (carine) na uvoz prehrambenih poljoprivrednih proizvoda iz EU i da ih vremenom definitivno ukine. Naš mali poljoprivredni proizvođač sa svojom proizvodnjom, u ovom momentu, nije spreman da odgovori takvim izazovima. Nije konkurentan i ne može da zadovolji kvalitetom, kvantitetom i kontinuitetom isporuke svojih proizvoda.

Piše Predrag Perić

55. ZANIMLJIVOSTI

POLA PARADAJZ POLA KROMPIR - TOMTATO

Londonska kompanija "Thompson and Morgan" stvorila je biljku koja raste i kao paradajz i kao krompir, odnosno, u isto vreme se na nadzemnom delu razvijaju plodovi paradajza (bobice) i krtole krompira na korenu.

Piše Stefan Kolašinac 

56. KAKO SE PRAVI

DEKUPAŽOM DO SAVRŠENSTVA

Dušica Marli Todorović, iz Beograda, već nekoliko godina bavi se dekupažom. Posle 22 godine radnog staža ostala je bez posla i našla se na prekretnici. Kuda da krene? Otvorila je radnju za izradu kora, koje je nekad radila u kući i prodavala marketima. Njene kore su nadaleko poznate…

Piše Svetlana Kovačević

57. KUĆNI LJUBIMCI

GRUMING KAO UMETNOST

Irina Smirnova je iz Rusije, na poziv Saše Riessa, stigla na Sasha Riess akademiju The Grooming Code. To je revolucionarni, profesionalni program, nastao nakon dugogodišnjeg, posvećenog rada, majstora gruminga Saše Riessa, kao kruna njegove dvadeset godina duge karijere majstora gruming umetnosti, mentora i motivacionog predavača svetske profesionalne gruming scene.

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

TORTA ŠEHEREZADA

Koji su nam sastojci potrebn i kako spremiti ovu izvanrednu tortu

59. VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE

SLAVA AGROBIZNIS MAGAZINA

Slava Vavedenje Presvete Bogorodice proslavljena je u krugu prijatelja i saradnika Agrobiznis magazina

....... 

email ikona mala

Štampano izdanje: 180 RSD

Digitalno izdanje: 145 RSD