Štampani i digitalni broj
AGROBIZNIS MAGAZIN / februar 2020 / Godina X / Broj 108
Godišnje se u Srbiji proizvede 1,5 milijardi litara mleka. Uz državne podsticaje nakon dve decenije više se ne smanjuje broj muznih grla, a stočarima je i dalje najveći problem niska otkupna cena sirovog mleka. U proizvodnji bez i jednog slobodnog dana opstali su uglavnom farmeri sa većim brojem grla. Razgovarali smo sa proizvođačima u zemlji i regionu kao i nadležnim ministrom o aktuelnim problemima i podsticajima za mlečno govedarstvo.
U ovom broju saznajte i kako da orežete višnju i koje su inovacije u prskanju voća. Dugo se smatralo da je tretman bakrom i uljem najbolje rešenje za zimski tretman voćaka, međutim, naučno-inženjerski krugovi su došli do drugačijeg zaključka. Sve veći izazovi u proizvodnji kvalitetnijeg, sa jedne, i jeftinijeg proizvoda, sa druge strane, su nametnuli novo rešenje u ovom pogledu zaštite voćarskih kultura. Šta savetuju stručnjaci donosimo u novom broju.
Neposredno pred izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije, posetili smo jednog domaćina koji se bavi uzgojem ovaca i to na jedan poseban način u okviru svoje farme gde ima 180 grla. Ono što je posebno interesantno je da na ovoj farmi retko primenjuju lekove iz klasične veterinarske medicine, već se ovce leče homeopatijom. Za one koji nisu upućeni, homeopatija je vid medicine koji za moto ima „slično se sličnim leči“.
U proteklom periodu održan je niz manifestacija. Događaj svetskog nivoa, AGRO BELGRADE okupio je voćare iz celog regiona. Detaljan izveštaj možete pogledati na stranama koje slede.
Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina.
Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik
Iz sadržaja broja 108:
4. STOČARSTVO
KONTROLA MLEKA BESPLATNA, NOVE SUBVENCIJE NA POMOLU
Uzgoj mlečnih krava najteži je posao u stočarstvu. Godišnje se u Srbiji proizvede 1,5 milijardi litara mleka. Uz državne podsticaje, nakon dve decenije, više se ne smanjuje broj muznih grla, a stočarima je i dalje najveći problem niska otkupna cena sirovog mleka. U proizvodnji bez i jednog slobodnog dana opstali su uglavnom farmeri sa većim brojem grla…
Autor: Goran Đaković
8. INTERVJU
BORIS PAŠALIĆ, MINISTAR POLJOPRIVREDE REPUBLIKE SRPSKE, GOVORI ZA AGROBIZNIS MAGAZIN
Doktor Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ne krije da je izuzetno zadovoljan saradnjom sa srpskim kolegom Branislavom Nedimovićem. Kako kaže, za poslednjih godinu dana, razgovarali su bar desetak puta, razmenjuju iskustva i zajednički rade na boljem položaju poljoprivrednika u Srbiji i Republici Srpskoj…
Autor: Goran Đaković
10. LEKOVITO BILJE
I MLADE ZANIMA TRAVARSTVO: LUKA RISTIĆ
KAD FUDBALER POSTANE STRUČNJAK ZA ČAJEVE
Topao ili hladan, sa limunom, šećerom, medom ili mlekom čaj je već vekovima najomiljenije piće širom sveta. Iako su po tradicionalnom ispijanju čaja u pet popodne najpoznatiji Englezi, istorija beleži da su se čajevi ispijali u Kini 200 godina pre nove ere. Zbog čajeva su se vodili ratovi, a najveći potrošači osim naravno Engleza, su Rusi i Turci. Srbi nisu baš ljubitelji čaja koji se mahom konzumiraju kad smo bolesni, ali zato postoji viševekovna tradicija prikupljanja lekovitih trava za lečenje u vidu čaja. Jedna smo od retkih zemalja koja je izuzetno bogata najrazličitijim lekovitim biljkama, što bi kako smatraju stručnjaci, mogao da bude naš izvozni adut na svetskom tržištu čaja...
Autor: Dragana Petrović
12. VESTI
NIKAD TOPLIJE NA HLADNOM MESTU!
Na Antarktiku je izmerena najviša temperatura ikada od 18,3 stepena Celzijusa, čime je prethodni rekord iz 2015. godine premašen za 0,8 stepeni - saopštila je Svetska meteorološka organizacija…
13. VESTI
KUPOVINA STEONIH KRAVA
Stočari u Srbiji uskoro će moći da kupe steone krave, a da ne moraju odmah da daju sve pare. Naime, Ministarstvo poljoprivrede će omogućiti svima koji žele da nabave mlečna goveda, da umesto dela novca, daju, recimo, tele…
Autor: Goran Đaković
14. VOČARSTVO
SAVETI STRUČNJAKA
KAKO OREZATI VIŠNJU
Sorte višanja, koje pretežno rađaju na jednogodišnjim dugim letorastima, zavisno od dužine letorasta, obrazuju sa strane generativne ili vegetativne pupoljke, a na samom vrhu vegetativni pupoljak. Duže grančice od 50 cm nose lateralno i vegetativne i generativne pupoljke, koji su retko raspoređeni. Letorasti manji od 30 cm nose sa strane samo cvetne, a umereno razvijeni letorasti, dužine 30-50 cm nose sa strane generativne pupoljke, koji su nešto gušće raspoređeni, dok im je na vrhu vegetativni pupoljak. Neophodan uslov za prihvatljive principe rezidbe kod višnje jeste poznavanje vegetativnog rasta i tipa grančica na kojima pretežno rađaju pojedine sorte...
Autor: Branko Tanasković
16. VINOGRADARSTVO
KALJENJE VINOVE LOZE
Proces kaljenja vinove loze se odvija u dve faze. U prvoj fazi se u tkivima biljaka pri sniženim temperaturama vrši hidroliza ranije nagomilanog skroba i nakupljanje tzv. zaštitnih materija - šećera.
Autor: Sanja Čokojević
18. ORGANSKA POLJOPRIVREDA
ZNAČAJ PEPELA U POLJOPRIVREDI
Pepeo je proizvod sagorevanja organske materije – drveta. Od davnina se koristi kao najbolje kalijumovo đubrivo. Podaci o korišćenju pepela u oblasti poljoprivrede potiču iz antičkih vremena, kada su ga stari Rimljani koristili sa ciljem kultivizacije zemljišta. Korišten je kao glavna sirovina za dobijanje mineralnih đubriva u novom veku, sve do momenta kada su patentirane nove i jeftinije metode za njegovo dobijanje, koje se koriste i u današnje vreme...
Piše: Svetlana Kovačević
20. PČELARSTVO
ZAŠTO JE FEBRUAR IZUZETNO VAŽAN ZA PČELARE?
NE DOZVOLITE DA VAM PČELE GLADUJU
Topla zima bez snega ove godine donela je brojne probleme ratarima, voćarima ali i pčelarima. Iako deluje nelogično pčele više jedu tokom tople, blage zime nego kad je hladno. U toplijim danima one napuštaju košnicu u potrazi za hranom i troše energiju, jer hrane u prirodi još uvek nema. Sa druge strane, kad je hladno one su zajedno u klasteru, međusobno dele toplotu i sagorevaju manje energije. Ako topli dani još potraju u kontinuitetu, pčele će trošiti sve više energije pa valja redovno proveravati da li imaju dovoljno hrane kako ne bi gladovale.
Piše: Dragana Petrović
22. ZAŠTITA BILJA
INOVACIJE U ZIMSKOM PRSKANJU VOĆAKA
Dugo se smatralo da je tretman bakrom i uljem najbolje rešenje za zimski tretman voćaka, međutim naučno-inženjerski krugovi su došli do drugačijeg zaključka. Sve veći izazovi u proizvodnji kvalitetnijeg sa jedne i jeftinijeg proizvoda sa druge strane su nametnuli novo rešenje u ovom pogledu zaštite voćarskih kultura. Bakar je koišćen višedecenijski i njegovo taloženje u zemljištu prouzrokuje brojne štetne posledice po zdravlje bilja. Sa druge strane mineralno ulje u količinama koje su delotvorne za suzbijanje prezimljujućih formi štetočina (a to je 30 litara ulja po hektaru) je stavka čija ekonomska opravdanost se dovodi u pitanje. Sa druge strane, sumpor i kreč su među najjeftinijim sredstvima za zaštitu bilja, a i te kako su efikasna...
Piše: Dušan Stojanović
25. DOGAĐAJI
POVELJA DOLINA KRALJEVA, VEKOVA I JORGOVANA
PORTALU DOMAĆINSKA KUĆA
U organizaciji grada Kraljeva, Nacionalnog naučno-poslovnog centra World iz Kraljeva, Fakulteta za menadžment iz Sremskih Karlovaca i Balkanskog naučnog centra Ruske akademije prirodnih nauka, krajem januara, održana je 7. JEEP Međunarodna naučna Agrobiznis konferencija, u hotelu Grand & Spa, na Kopaoniku. Jedna od dobitnica nagrade je Svetlana Kovačević, urednica portala Domaćinska kuća...
26. KAKO TO DRUGI RADE
EKSLUZIVNO: AGROBIZNIS U VELIKOJ BRITANIJI I BREGZIT
HOMEOPATIJOM LEČE OVCE
Neposredno pred izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije, posetili smo jednog domaćina koji se bavi uzgojem ovaca i to na jedan poseban način u okviru svoje farme gde ima 180 grla. Ali krenimo redom…
Piše: Goran Đaković
30. VOĆARSTVO
JANKOVIĆI IZ VLAŠKOG POLJA KOD MLADENOVCA
SUŠENJE VOĆA JE UNASAN POSAO
Prvi međunarodni, specijalizovani Sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji održan je na Beogradskom sajmu. „Agro Belgrade“ je zamišljen kao vodeći sajamsko-konferencijski događaj na zapadnom Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, mesto na kojem će najveći svetski otkupljivači voća i povrća, domaći proizvođači, proizvođači opreme, mehanizacije, semenske kuće, rasadnici, zadrugari i drugi stručnjaci iz branše pokazati šta nude, imaju, znaju, mogu i žele. Postavljena je i izložba najmodernijih mašina za proizvodnju, preradu i pakovanje voća i povrća. Na štandu grada Beograda, pažnju nam je privukao štand sa sušenim voćem…
Autor: Svetlana Kovačević
32. PČELARSTVO
DECENIJU I PO U „SVETU PČELA“
Radoslav Bele Zečević, osnovne studije (biljna proizvodnja) i specijalističke studije (voćarstvo i vinogradatstvo), završio je na Biotehničkom fakultetu u Podgorici. Nakon završetka tih studija upisuje master studije u Novom Sadu i magistrira na temu iz pčelarstva. Tema master rada je bila iz oblasti uzgoja visokokvalitetnih selekcionisanih pčelinjih matica…
Piše: Miloš Stojanović
34. POVRTARSTVO
HRANA KOJA IMA UKUS, MIRIS, BOJU - TO TRAŽE MILENIJALCI!
YIKA – ČERI NARANDŽASTE BOJE
Kompanija za seme koja se specijalizovala za istraživanje i marketing inovativnih hibrida povrća, na sajmu Fruit Logistica u Berlinu, predstavila je svoj novi proizvodni program Ikigai-a. Evo šta su sve stručnjaci ove kompanije pripremili za sajam i koliko daleko su zapravo otišli u selekciji i hibridizaciji…
Autor: Goran Đaković
36. STOČARSTVO
AKO MISLITE DA SU DEVOJKE NEZAINTERESOVANE ZA POLJOPRIVREDU - PROČITAJTE OVO
Opšte je poznato da mladi masovno odlaze sa sela, napuštaju svoja domaćinstva… Da sve nije baš tako crno primer je Milica Đorđević iz sela Bratiševac, nedaleko od Babušnice, koja na svom poljoprivrednom gazdinstvu ima 180 ovaca i obrađuje deset hektara zemlje…
Piše: Miloš Stojanović
37. DOGAĐAJI
PRVI MEĐUNARODNI SAJAM VOĆARSTVA, VINOGRADARSTVA I POVRTARSTVA U SRBIJI
AGRO BELGRADE
Prvi međunarodni, specijalizovani sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji održan je na beogradskom sajmu. Tokom tri dana predstavilo se više od 500 izlagača, zadrugara, proizvođača opreme i mehanizacije. Otvarajući sajam, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je fokus na naprednoj poljoprivredi i modernim sistemima proizvodnje i prerade, što je važno za bolji nastup Srbije na inostranim tržištima i istakao je da, posle Vojvodine, najviše neiskorišćenog zemljišta ima na 20-30 kilometra u okolini Beograda…
42. ZADRUGARSTVO
SPOJ MLADIH ENTUZIJASTA, ISKUSNIH STRUČNJAKA I POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA
PROFI-AGRAR 2018. SLATINA
Imajući u vidu klimatske specifičnosti oblasti Pocerine, 15 km udaljene od Šapca, i prepoznajući prednost udruživanja poljoprivrednika sa stručnim kadrom iz oblasti nauke, nastala je zemljoradnička zadruga Profi-Agrar 2018. Slatina, kao spoj mladih entuzijasta i iskusnih stručnjaka i poljoprivrednih proizvođačima.
Autor: Svetlana Kovačević
44. HERBARIJUM
AMBROZIJA - ŠTETAN KOROV KOGA JE TEŠKO ISKORENITI
Poslednjih godina ambrozija (lat. Ambrosia artemisiofolia) je izbila u vrh najopasnijih korovskih biljaka koja pravi probleme ljudima koji su skloni alergijama, ali i poljoprivrednicima. Verovali ili ne, uočeno je da alergiju na ambroziju imaju i domaće životinje. Spada u rod invazivnih korova, a u narodu je poznata i pod imenima limundžik, opaš, parložna trava, pelenasta ambrozija, amerikanka, fazanuša...
Autor: Dragana Petrović
46. ZAŠTITA BILJA
NIJE SVEJEDNO KOJI BAKARNI PREPARAT ZA PRSKANJE KORISTIMO
Bakar je jedan od najrasprostranjenijih kontaktnih i preventivnih fungicida i baktericida koji na patogene deluje višestruko i nespecifično. Bakar oslobađa Cu2+ jone koji prodire u spore gljiva i inhibira enzimske procese. Često se susrećemo sa preporukama da se primeni bilo koji od bakarnih preparata ili, sa druge strane, da su najbolji preparati na bazi bakar hidroksida. Ovo je, međutim, potpuno netačno stanovište jer svaki od bakarnih praparata ima svoje prednosti i mane o kojima ovde i pišemo....
Piše: Dušan Stojanović
48. KAKO TO DRUGI RADE
KAFA OD KOJE SE ZAVRTI U GLAVI
Ovih dana je u britanskim medijima veoma popularna priča o restoranu Jacu koji je nedavno otvoren u Londonu, a u kojem se služi najskuplja kafa u Engleskoj. Verovali ili ne, ova kafa košta trideset britanskih funti za samo jednu šolju. Prevedeno u naš novac, jedna šoljica kafe košta četiri hiljade dvesta trideset dinara tako da bismo, sa prosečnom platom od petsto evra, mi mogli da kupimo jedva četrnaest šolja ove kafe. Međutim, vlasnik ovog restorana smatra da je britansko tržište spremno za ovaj specijalitet i da će ga on rado predstaviti stanovnicima i posetiocima Londona. Dodatni kuriozitet ovoj priči predstavlja i činjenica da je vlasnik restorana Srbin iz Sjenice sa svojom suprugom koja je ruskog porekla…
Piše: Goran Đaković
49. SVET
KOD PIRKETA U LONDONU
Britanska prestonica, kosmopolitskog duha, otvorena je za sve pa se među brojnim restoranima i kafićima vaš vodič kroz Ujedinjeno Kraljevstvo obreo u restoranu kod Pirketa. Restoran je otvoren u novembru prošle godine a njegov vlasnik je Dejan Stojanov, poreklom iz Pirota, koji je u Englesku došao da bi radio na brodu. Pre ovog biznisa radio je na farmama gde su se proizvodile maline, jagode i drugo organsko povrće. Godine 2013. Dejan je definitivno odlučio da Pirot zameni Londonom ali je očigledno nostalgija doprinela da svoje ugostiteljsko iskustvo sa broda smesti u mirniju luku, u London...
Piše: Goran Đaković
50. PČELARSTVO
ODZVONILO FALSIFIKATORIMA, A PČELARIMA VEĆE SUBVENCIJE
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obavestio je građane o dve velike akcije otkrivanja falsifikatora meda u Srbiji. On je rekao da se u narednom periodu može očekivati još hapšenja i da u Vladi Srbije postoji posebna grupa koja se bavi rešavanjem problema lažnog meda na tržištu naše zemlje. "Predato je sve tužilaštvu pa će pravosudni organi dati svoju ocenu", rekao je Nedimović.
Piše: Goran Đaković
52. HRANA I LEK
LEKOVITA SVOJSTVA OMILJENOG ZIMSKOG POVRĆA
KRIŠKA BUNDEVE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE
Bundeva (lat. Cucurbita pepo) je jednogodišnja biljka puzavica iz familije bundeva. Naše bake su znale da od bundeve naprave najukusnije čorbe, a nema ko ne pamti ukus pite bundevare. Bundeva zri u jesen, dugo zadržava svežinu, pa je nezaobilazna na zimskoj trpezi. Plod se koristi u ishrani, a seme u fitoterapiji…
Piše: Dragana Petrović
54. TRADICIJA
MANASTIR OSTROG MESTO BOŽJIH ČUDA
Uklesan u stenu iznad plodne Bjelopavlićke ravnice manastir Ostrog mesto je čuda za sve one koji u čuda i Božju milost veruju. U njega dolaze ne samo pravoslavci, već i ljudi drugih vera da se poklone moštima svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, zamole za milost, olakšaju dušu ili zatraže spas od bolesti. I on svima pomaže ne mareći da li se ko i kako krsti, jer je njegova milost nesaglediva…
Piše: Goran Đaković
56. KUĆNI LJUBIMCI
KOMANDA - PORED
Kako je dolazak psa na poziv jedna od osnovnih vežbi na ovo moramo da obratimo posebnu pažnju. Zato budimo na oprezu i analizirajmo pa, eventualno, i ispravimo svoje ponašanje tokom vežbe. Pre svega, moramo da znamo da štene treba da pozovemo samo u pogodnom trenutku. Šta to znači?...
Piše: Dušan Marinović
57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
KOVARA
Kovara (Boletus Luridus) je još jedna vrsta vrganja. Ovu, relativno čestu, vrganjevku mnogi izbegavaju smatrajući je za ludaru, inače jedino dokazano otrovni vrganj. Toj činjenici mogu da zahvalim što je nalazim skoro pri svakom izlasku u šumu. Mnogi sa nevericom gledaju na nju kada je vide u mojoj korpi, a ja lično u njoj redovno uživam već više od 15 godina, tako da mogu pouzdano da potvrdim njenu neotrovnost...
Piše: Vladimir Janjić
58. KUVAMO S LJUBAVLJU
KIFLICE SA MARGARINOM
Evo odličnog recepta i još nekih važnih saveta kako da napravite ove ukusne kiflice…
Piše: Svetlana Kovačević
…..
Agrobiznis magazin (12.2.2020)