Štampani i digitalni broj
AGROBIZNIS MAGAZIN /septembar 2017 / Godina VIII / Broj 79
Stiče se utisak da najviše posledica od suše doživljava takozvani BDP (bruto nacionalni dohodak). Kao da su svi zaboravili, da zapravo najveću štetu od suše imaju poljoprivredni proizvođači i da su oni stvarni gubitnici aktuelnih klimatskih promena, koje nam nekad idu, a nekad ne idu na ruku. Već sada se zna, da ćemo ubrati za 30% manje grožđa, ali ako je za utehu, obračun kvaliteta biće upola manje suncokreta, soje, a ni kukuruz neće bolje proći. Ali šta je tu je, živeti se mora, pa mora se voditi računa i u šta se ulaže. Valjda je sada svima jasno da nije sve u setvi kukuruza, da se bez osiguranja, protivgradnih mreža i navodnjavanja, ne može očekivati ni dobar rod, a ni zarada.
Ipak nije sve ni tako crno i kao što je u životu nekad lepo, nekad naiđu iskušenja, tako i u našem agrobiznis sektoru. Lepa stvar za našu privredu, posebno kragujevačku, je otvaranje velikog pogona hleba i peciva, poznatog proizvođača „Don Don“. Nadajmo se da će to doprineti da se kroz njihove proizvode, domaća pšenica plasira ne samo u regionu, nego i šire. Eto i povoda da se dobro pripremimo za jesenju setvu i druge poslove koji nas čekaju. A vi znate našu staru...
Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina
Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik
Iz sadržaja broja 79:
4. VOĆARSTVO
DUNJA - MALO TRAŽI PUNO DAJE
5. AKTUELNO
PREOKRET NA TRŽIŠTU MLEKA, BUTER NIKADA SKUPLJI!
6. AKTUELNO
TURSKA OČEKUJE TRGOVINU SA SRBIJOM VREDNU MILIJARDU EVRA
8. AKTUELNO
POČELA IZGRADNJA SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE
U navodnjavanje će se ove godine uložiti oko 1,5 milijardi dinara
10. VOĆARSTVO
LESKA - ISPLATIV BIZNIS
Leska je voćna kultura, koja nije veliki probirač prema zemljištu
Piše Svetlana Kovačević
12. AKTUELNO
POTREBNI SU NAM MLADI, HRABRI, STRUČNI LJUDI
HIBRID KLEOPATRAS U PRODAJI OD OVE SEZONE
13. MEHANIZACIJA
OSNOVNA OBRADA ZEMLJIŠTA - ORANJE
Piše Željko Lazić
14. STOČARSTVO
SAVETI STRUČNJAKA: KOJA SU JAJA NAJBOLJA ZA NASAD
Uspeh živinarske proizvodnje u mnogome zavisi i od pravilnog odabira jaja za nasad
Piše Srđan Zafirović
16. PČELARSTVO
MED U SAĆU JE SKUPLJI, A ZAŠTO?
Potrošnja meda u saću je minimalna, jer ovog proizvoda na našem tržištu praktično nema. Po neki pčelar proizvede i ponudi kupcima ovaj pčelinji proizvod. Ova proizvodnja bi imala veliki značaj, kada bi se potrošači navikli, i konzumirali ovaj proizvod. Na našim prostorima ima dosta medonoša koje daju prvoklasni med svetle boje, koji se može proizvoditi u saću. U tu grupu spada kadulja, lipa, pa i bagrem, u predelima gde duže cveta.
18. POVRTARSTVO
SAČUVAJTE KROMPIR NA KVALITETAN NAČIN
Od upotrebne namene krompira zavisi i njegova optimalna temperatura čuvanja, pa je tako optimalna temperatura za čuvanje semenskog krompira 2 - 4 °C, krompira za preradu u čips 7 - 10 °C, krompira za preradu u pomfrit 5 - 8 °C, dok je optimalna temperatura krompira za stalnu ishranu 5 -7 °C.
Piše Jasmina Stojadinović
20. POVRTARSTVO
ŠPARGLA - KRALJEVSKO POVRĆE
Na našem području se koristi bela etiolirana, dok se u drugim zemljama kao što su Francuska, Engleska i SAD, koristi i zelena. Sve je stvar navike.
Piše Miloš Nikoletić
22. STOČARSTVO
SAVET ZA PROIZVODNJU MLEKA EKSTRA KVALITETA
Da bi se dobilo higijenski ispravno mleko, treba ispoštovati ova osnovna pravila higijene proizvodnje mleka…
Piše Predrag Perić
24. ORGANSKA POLJOPRIVREDA
PROIZVODNJA VOĆA PO ORGANSKIM PRINCIPIMA
U voćnjacima, gde želite da proizvodite voće po organskim principima, ne možete upotrebljavati lako rastvorljiva mineralna đubriva, već umesto njih morate koristiti prirodna đubriva, proizvedena na farmi, dakle ili kompost, stajnjak ili zelenišno đubrivo uz mulčiranje i naravno obradu zemljišta.
Piše Goran Đaković
26. VINOGRADARSTVO
KAKO JE POČELO ORGANIZOVANO GAJENJE VINOVE LOZE U SRBIJI?
Svaka vinarija, pa i vino, imaju neku svoju priču. Međutim, vinarija Milošević koja se nalazi u okolini Sremske Mitrovice, u selu Veliki Radinci, ima autentičnu i veoma staru priču koja, zapravo, kreće od samog početka proizvodnje vina na tlu današnje Srbije!
Piše Goran Đaković
29. TRŽIŠTE
GAJENJE LUBENICE - MOŽE LI OD BOSTANA VIŠE PARA
Lubenice se u Srbiji gaje na oko 6.000 hektara, sa prosečnim petogodišnjim prinosom od 33,70 t/ha i proizvodnjom od preko 225.000 tona. Najviše se gaje u Sremu (Ašanja, Platičevo), Žitorađi (Pekovac), Negotinu i Bačkoj (Deronje).
30. ZAŠTITA BILJA
KROMPIROV MOLJAC - ŠTETOČINA I U SKLADIŠTIMA
Krompirov moljac spada u najznačajnije štetočine u proizvodnji krompira. Ovo je štetočina koja dominantno pravi štete na biljkama iz familije Solanaceae. Pored krompira štetočina je i paradajza, plavog patlidžana i duvana.
Piše Slavica Dželatović
32. RATARSTVO
KAKO SPREMITI SILAŽU OD KUKURUZA LOŠEG KVALITETA
Zeolit je takoreći obavezan jer efikasno sprečava razvoj mikotoskina, absorbuje štetne materije iz organizma, teške metale, toksine, pesticide, održava stabilnim, zdravstveno stanje životinja, a time doprinosi i manjoj upotrebi lekova, povećava količinu i kvalitet dobijenog mleka, mesa i jaja za 6 - 12 posto.
Piše Verica Lazarević
34. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA
KOD PORODICE SAVIĆ IZ RADMANOVA: SVE ZDRAVO I PRIRODNO
Piše Goran Đaković
36. MLADI POLJOPRIVREDNICI
KOD PORODICE MARKOVIĆ - ODLIČAN KVALITET PROIZVODA
38. HORTIKULTURA
PAULOVNIJA - OD UKRASNOG DO OGREVNOG DRVETA
Posetili smo rasadnik sadnica paulovnije, u selu Kucura kod Vrbasa, sa četvorogodišnjom tradicijom u proizvodnji. Siniša Mali, nosilac poljoprivrednog gazdinstva, uz pomoć članova porodice, upoznao nas je sa uslovima gajenja, kao i prednostima ovog brzorastućeg drveta.
Piše Goran Đaković
40. VESTI IZ SRBIJE
STRANCIMA OGRANIČENA KUPOVINA ZEMLJIŠTA
POLJOPRIVREDNICIMA 35 MILIONA DINARA
Piše Svetlana Kovačević
41. HORTIKULTURA
VERONIKA
Kada su Rimljani zaposeli sever Evrope i tamo otkrili veroniku, nazvali su je „lekom sveta”. Lekovite moći ove biljke su se tako brzo proslavile da su ušle i u poslovicu. Kada bi Rimljanin hteo da oda priznanje i pohvali neku značajnu ličnost, rekao bi za nju da ima „toliko dobrih osobina, kao cenjena trava veronika”. Ova biljka se može koristiti za pripremanje čaja, svežeg soka i tinkture.
Pripremila Milica Lukić
42. ZADRUGARSKE STRANE
PROJEKAT "500 ZADRUGA U 500 SELA”
Od nekadašnjeg ravnodušnog posmatrača, a nekoliko puta remetilačkog, čak i destruktivnog, faktora udruživanja - država, na opšte iznenađenje, prvi put u 170-godišnjoj tradiciji zadrugarstva na našim prostorima, pomaže zadrugare - direktnim investicijama!
Piše Risto Kostov
44. VINOGRADARSTVO
OD BERBE ZAVISI KVALITET
Najpovoljniji kontrolisani uslovi za čuvanje grožđa u hladnjačama su temperatura 0–1°C, relativna vlažnost vazduha 85–90 %, 2–3 % ugljen-dioksida i 2 % kiseonika. Stono grožđe se bere kada je najlepše po izgledu i kada je odnos između šećera i kiselina najpovoljniji.
Piše Svetlana Kovačević
46. LEKOVITO BILJE
ZEČJA STOPA - JAČA DESNI I ZAUSTAVLJA KRVARENJE
Zečja stopa pored etarskog ulja sadrži i visok procenat tanina i flavonske hetrozide. U listu ima i vitamina C.
Pripremila Milica Lukić
48. SAVETI NUTRICIONISTE
PRAVILNOM ISHRANOM UBLAŽITE GASTRITIS
Prvo pravilo ishrane kod hroničnog gastritisa ne razlikuje se od pravila zdrave ishrane uopšte, a to je raznovrsna ishrana! To daje želucu (i dugim delovima digestivnog sistema), veće mogućnosti da iz raznih sastojaka hrane ipak uzme ono što je organizmu potrebno.
Piše Ana Todorović
50. SAVETI
JESENJE PLAVO PRSKANJE BAKROM
BOLESTI I ŠTETOČINE LEŠNIKA
PRAVILNA ISHRANA TELADI
ČUVANJE GROŽĐA
Pripremila Milica Lukić
52. VESTI
MINISTAR GORAN TRIVAN U GRČKOJ: UNAPREĐENA SARADNJA U OBLASTI EKOLOGIJE
53. VESTI
JAJA SA PIJACE SU DOBROG KVALITETA
54. KAKO SE PRAVI
UKRASNE SVEĆE MOJIĆ - JEDINSTVENE I UNIKATNE
55. KUĆNI LJUBIMCI
BAR KLAS - POSLASTICE ZA PAPAGAJE
56. TRADICIJA I OBIČAJI
MANASTIR TRONOŠA
Uvek kada se pomenu zanimljivosti vezane za ovaj manastir, ne može da se ne pomene ime Vuka Stefanovića Karadžića, koji je započeo svoje školovanje u manastiru Tronoša. Pored toga, pominje se i jedan zaboravljen običaj, koji je vezan samo za ovu svetinju i održan je do današnjih dana. Narodni običaj, poznat kao "Ratarske sveće", održava se svake godine pred Vaskrs, i to na dan Velikog Četvrtka. Tako dva sela, koja se nalaze u okolini manastira, skupljaju priloge, kako bi manastiru Tronoša, priložili sveće, koje su visoke dva metra i teške preko 50 kilograma. Kako beleži istorija manastira, ovaj običaj, ni u najtežim vremenima nije zaboravljen, a obeležava se i danas.
Pripremila Milica Lukić
57. NOVA IZDANJA AGROBIZNIS MAGAZINA
LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE
58. KUVAMO S LJUBAVLJU
PITA SA ŠLJIVAMA
.......
Agrobiznis magazin (14.9.2017)