Agrobiznis magazin

Arhiva

Na stranicama koje slede možete pogledati do sada štampana izdanja AGROBIZNIS MAGAZINA.

Kao što je poznato, AGROBIZNIS MAGAZIN izlazi svakog 15. u mesecu i može se naći na svim kioscima širom Republike Srbije, Republike Srpske i Republike Crne Gore.

Najbolji i najjeftiniji način da dođete do svog primerka je PRETPLATA na AGROBIZNIS MAGAZIN o čemu više informacija dajemo na stranici pretplata.

Takođe, za one koji žive i rade van Srbije, postoji mogućnost PRETPLATE NA DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA.

Svakako, ukoliko Vam nedostaje neki od brojeva AGROBIZNIS MAGAZINA slobodno nas kontaktirajte. Ukoliko još postoji štampano izdanje određenog broja rado ćemo Vam ga poslati poštom, ali ovde možete naručiti i istovetno DIGITALNO IZDANJE nekog od starijih brojeva koje ćemo Vam, po uplati, za najviše sat-dva poslati na Vašu imejl adresu. 

Redakcija

AGROBIZNIS MAGAZIN / April 2016 / Godina VI / Broj 62

ABM 62 Page 01

Poštovani čitaoci,

Upros našim nastojanima i nastojanjima  poverenika za informacije od javnog značaja, i dan danas je ostala nepozvanica koliko i za šta prima novac državni sekretar u Danilo Golubović, u Institutu za Ratarstvo i povrtarstvo u  Novim  Sadu. U međuvremenu je stiglo rešenje o korišćenje mere iz nadležnosti Vlade  Srbije,  a naplaćene su i dve kazne Institutu u iznosu od 200.000 dinara.

Nadamo se da će Golubović poštovati zakonske norme, zato što one važe za sve građane pa i za državne sekretare. Agrobiznis magazin očekuje da se oglasi Agencija za borbu protiv korupcije, u vezi ovog slučaja. Nadamo se da će na kraju ipak pravna država pobediti i da ćemo saznati šta to tako važno piše u Ugovoru pa gospodin Golubović i Institut za ratarstvo ne žele da ga podele sa javnošću.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadržaja: 

AGROBIZNIS MAGAZIN / Mart 2016 / Godina VI / Broj 61

ABM 61 Page 01

Poštovani čitaoci,

Rana setva kukuruza je u značajnoj prednosti u odnosu na kasnu, naročito kod poznih hibrida, u sušnim regionima, lakšim peskovitim zemljištima. Na teškim i vlažnim zemljištima rana setva može da bude rizična (sporo je nicanje, a i seme može da istruli).

Istražujući koje pogodnosti od IPARD fonda poljoprivrednici države Srbije imaju, pitali smo resorno ministarstvo, da li je planirano da se pčelarstvo finansira iz IPARD fonda i na koji način će se to sprovesti. Odgovor smo dobili veoma brzo, pa imate prilike da se iz prve ruke informišete što bolje o ovom problemu!

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković okupljenima u Palati Srbija, početkom ovog meseca, pompezno je najavila, podršku poljoprivrednicima, kroz naučno-istraživačke projekte. Kada smo postavili pitanje Ministarstvu, koliko je novca uloženo i kako će ova pomoć biti dostupna poljoprivrednim proizvođačima, dobili smo odgovor da je na ove poslove utrošeno 40 miliona dinara, a da su rezultati projekata objavljeni na sajtu Ministarstva.

Jedan od veoma važnih uslova za prelaz na organsku proizvodnju je promena u načinu razmišljanja, vrednostima, odnosu prema prirodi i zdravlju, odnosno donošenje odluke da se započne sa organskom proizvodnjom. Po donošenju odluke proizvođač često ima veliki broj pitanja, nedoumica: kako započeti, gde se informisati, kome se obratiti, šta je potrebno znati...

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina 

 Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Februar 2016 / Godina V / Broj 60

ABM 60 Page 01

Poštovani čitaoci,

Već pet godina smo sa vama, šezdeset izdanja, oko tri hiljade šeststo tekstova, dva miliona pregleda na našoj internet stranici. Mi imamo kadrove, kvalitet i kontinuitet! Tu smo za vas da vam pružimo informacije u pravom trenutku. U narednim brojevima možete pročitati sve o sredstvima iz IPARD fondova, dajemo vam prave informacije o osnovnim preduslovima za korišćenje sredstava iz IPARD fondova.

Sredstva iz fondova u Republici Srbiji biće dostupna od sredine 2016. godine. Našoj zemlji biće dato na raspolaganje 175 miliona evra koji se mogu iskoristiti do kraja 2020. godine.

Sve više se obraća pažnja na kvalitet hrane koju koristimo. Razmislite da li je to vaš novi agrobiznis?

Ćureće meso je zdravstveno poželjno i čuva naše zdravlje. Ćurići se gaje na sličan način kao pilići, ali ipak postoje određene razlike koje treba istaći. Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu, pa im je zbog toga potrebno obezbediti 2-3 puta više podne površine, hranidbenog prostora, prostora na pojilici, pod grejačem nego za pile.

GLOBALG.A.P. standard predstavlja međunarodni trgovinski standard dobre poljoprivredne prakse i odnosi se na kontrolu svih aktivnosti u procesu primarne poljoprivredne proizvodnje, odnosno u procesu dobijanja poljoprivrednih proizvoda koji se koriste u svežem stanju, ali se ne koriste za industrijsku preradu.

Zašto i kako standardizovati proizvodnju, na stranama koje slede...

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Januar 2016 / Godina V / Broj 59

ABM 59 Page 01

Poštovani čitaoci,


Usvojene su  izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje, pored ostalog, predviđaju da više pravnih lica mogu da zakupe do 30 odsto državne zemlje u svakoj opštini na period od 30 godina. Poljoprivrednicima koji imaju do 30 hektara obradivog zemljišta omogućeno je da kupe do 20 hektara, uz rok otplate do deset godina

Zakonom je uređeno i pitanje davanja na besplatno korišćenje poljoprivrednog zemljišta koje nije bilo predmet zakupa najmanje poslednje tri agroekonomske godine i nije bilo korišćeno, a koje ostane neizdato nakon okončanja postupka davanja u zakup u određenoj jedinici lokalne samouprave. Zakon predviđa pooštravanje sankcija za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i lokalne samouprave koje ne poštuju rokove i procedure u donošenju i sprovođenju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. To će biti rešeno tako da može da se da na korišćenje pravnim i fizičkim licima za poljoprivrednu proizvodnju na period do pet godina, kao i mogućnost produženja perioda korišćenja tog zemljišta do 25 godina pod uslovom da poljoprivredni inspektor utvrdi da se to zemljište obrađuje.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zadrugama, kojim se rešava pitanje imovinskopravnih odnosa, budući da danas postoji oko 50.000 hektara u zadružnoj svojini koje je u velikom delu definisano kao društveno vlasništvo, ali i mnogo jednostavniji način organizovanja zadruga. Zadrugama će to omogućiti da sve ono što su stekle u prethodnim godinama bude definisano kao zadružna imovina, koja može da bude upisana u katastar. Zakonom je predviđen i jednostavniji način organizovanja zadruga: samo pet lica je potrebno za osnivanje nove zadruge, i njihovi udeli ne moraju da budu jednaki.

Da li je povećanje prinosa dovoljno da nahrani rastuću populaciju? Za sada razvoj izgleda dobro i ide u pravom smeru. U poslednjih deset godina, konzumacija žitarica (uključujući i pirinač) povećala se za 425 miliona tona i smatralo se da će se to pokriti proizvodnjom oko 520 miliona tona žitarica. U narednih deset godina očekuje se rast proizvodnje žitarica za oko 400 miliona tona, što će zadovoljiti potrebe stanovništva.

Najnovija vest je da je ispravljen Zakon o uvozu mehanički separatisanog mesa, stručnjaci ga označavaju sa MSM, a kod proizvođača je popularan kao MOM. Ovo samo dokazuje sve navode i tvrdnje mnogobrojnih stručnjaka i stručnih časopisa, kao i našeg časopisa, o lošem kvalitetu mesa iz uvoza. Sada se postavlja pitanje, kako je moguće da je neko odobrio da se godinama uvozi ovakva vrsta mesa i da se dozvoli slobodna upotreba u skoro svim prerađevinama koje se nalaze u marketima u Srbiji?

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Decembar 2015 / Godina V / Broj 58

ABM 58 Page 01

Poštovani čitaoci,

Redakcija  Agrobiznis magazina, po prvi put od osnivanja, proslavila je jedan od najvećih praznika Vavedenje presvete Bogorodice. Tim povodom svi koji se budu pretplatili na naš časopis do 15. januara, dakle, za 1.600 dinara moći će da čitaju naš časopis 15 meseci.

Sigurno ste već u radnjama i supermarketima viđali ljude kako slažu robu po policama, a nisu radnici tih trgovina. To su, zapravo, uposlenici proizvođača, profesionalni izlagači robe, zaduženi za merčedajzing. Šta sve njihovo zaposlenje podrazumeva i kakva je njihova uloga, pročitaćete u ovom broju.

Prenosimo vam opširnije utiske sa sajma AGRITECHNICA 2015 u Hanoveru, videćete najsavremenije mašine i opremu za seckanje, košenje, kondicioniranje i baliranje pokošenog materijala, saznaćete kako se dualni sistem obrazovanja sprovodi u Nemačkoj i još mnogo toga iz te zemlje.

U međuvremenu, predstavnici pojedinih poljoprivrednika podržavali su predlog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dok su ga drugi osporavali traktorskim
 blokadama. U isto vreme predstavnici savetodavnih službi i značajan broj predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dočekivali su zlatiborske zore na sedmom seminaru Poljoprivrednih stručnih službi. Mogli bismo vam još nešto o tome reći da smo, kojim slučajem, bili pozvani. Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, pričalo se o kozarstvu i ribarstvu. Videćemo, hoćemo li dogodine imati više ribnjaka ili stada koza? Sve u svemu, sumnjamo da je neko ostao bez dnevnice, a o troškovima organizacije skupa da i ne govorimo.

Što se subvencija tiče u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da će "ubrzo" biti isplaćene.

Redakcija Agrobiznis magazina želi vam uspešnu i srećnu 2016. godinu.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Novembar 2015 / Godina V / Broj 57

ABM 57 Page 01

Poštovani čitaoci,

Jesen je odavno stigla, dunje se uveliko beru, bar ono malo što ih ima u našoj zemlji. Specifičan miris ovog voća mnoge asocira na hladna i kišovita jesenja jutra, gostinsku sobu kuće u kojoj su proveli detinjstvo i u kojoj su na komodi poređane zlatnožute dunje. Nažalost, iako se stalno priča o "velikim mogućnostima" i o tome kako je dunja isplativa, ipak proizvodnja u našoj zemlji je tolika da se mogu zadovoljiti tek minimalne potrebe ljubitelja ukusa i mirisa ove voćke. U poslednje vreme sve popularnija dunjevača, bar ona koja se servira na beogradskim splavovima i kafićima, kažu stručnjaci, sve je samo ne rakija od dunja. U jesen, nakon završene berbe, počinje priprema voćnjaka za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku počinju uklanjanjem osušenih stabala, suvih polomljenih grana, trulih plodova, opalog lišća i plodova, koji su česti izvori zaraze u narednoj sezoni, i zaštitom biljaka.

Prerađeno meso, kao što su kobasice, slanina, šunka i burgeri, izazivaju rak, objavila je Svetska zdravstvena organizacija. Prerađeno meso je kancerogeno i, navodno, ako jedete 50 grama dnevno, povećavate rizik od raka creva za 18 odsto. U prethodnim brojevima pisali smo o kvalitetu namirnica koje nam se nude u svakom supermarketu, a koje su loše po naše zdravlje; u ovom broju govorimo o kvalitetu mesa i prerađevina od mesa.

Nemački proizvođači poljoprivredne mehanizacije očekuju da će do kraja ove i tokom naredne godine doći do poboljšanja prodaje traktora; smatraju da bi trebalo dozvoliti izbeglicama da dođu u Nemačku, ali i da im treba pružiti obrazovanje kako bi mogli da rade u fabrikama. Ovo je posebno naglasio direktor Fendta, kompanije koja je dobila nagradu za traktor godine i zlatnu medalju Sajma "Agritechnica 2015" u Hanoveru.

U narednom izdanju Agrobiznis magazina detaljno ćemo predstaviti novine u poljoprivrednoj mehanizaciji.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Oktobar 2015 / Godina V / Broj 56

ABM 56 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Septembar 2015 / Godina V / Broj 55

ABM 55 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Avgust 2015 / Godina V / Broj 54

ABM 54 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Juli 2015 / Godina V / Broj 53

ABM 53 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Juni 2015 / Godina V / Broj 52

ABM 52 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Maj 2015 / Godina V / Broj 51

ABM 51 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / April 2015 / Godina V / Broj 50

ABM 50 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Mart 2015 / Godina V / Broj 49

ABM 49 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Februar 2015 / Godina IV / Broj 48

ABM 48 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Januar 2015 / Broj 47

ABM 47 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Decembar 2014 / Broj 46

ABM 46 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Novembar 2014 / Broj 45

ABM 45 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Oktobar 2014 / Broj 44

ABM 44 Page 01

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Septembar 2014 / Broj 43

ABM 43 Page 01

Iz sadržaja: