Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /Jul 2017 / Godina VII / Broj 77

Agrobiznis magazin broj 77, jul 2017. 

Dok je za većinu leto period kada se razmišlja o tome gde će se otići na more, za većinu proizvođača u poljoprivredi o tome nema ni govora do septembra. Uprkos činjenici da nas čeka jedna od sušnijih godina i da se može desiti da prinosi ratarskih kultura ne ostvare očekivani rezultat, neki ipak i ove godine imaju razloga za zadovoljstvo, naročito oni koji se bave proizvodnjom jagode i borovnice. Na našoj facebook stranici Agrobzinis magazin Srbija, objavili smo priču kolega sa B92 o Šapčanima, koji su zahvaljujući prihodu od jagode, počastili svoje porodice automobilima jednog poznatog brenda. Nadamo se da su već ranije sagradili hladnjače i da neće dozvoliti sebi da dospeju u istu poziciju poput malinara, koji su novac iz godina, kada im je lepo išlo, ulagali u kuće, stanove i automobile. A sada, nekoliko godina kasnije, muku muče sa cenom. Kada smo već kod digitalnih medija, ovom prilikom najavljujemo naše novo digitalno izdanje „Lekovito i začinsko bilje“ koje je u prodaji, o čemu možete čitati na strani 40 našeg časopisa. Podsećamo vas i da smo ranije izdali digitalno izdanje „Pčelarski podsetnik”. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 77:

 

Štampano i digitalno izdanje

AGROBIZNIS MAGAZIN / Mart 2017 / Godina VII / Broj 73

ABM 73 Page 01

Poštovani čitaoci

Prolećna sezona radova je na pragu. Neki su već obezbedili sve što je potrebno, dok ima onih koji zbog nedostatka sredstava ili neodlučnosti i vaganja šta sejati, još razmišljaju i razmatraju šta je to što će u godini pred nama doneti profit. Iz ekrana samo što ne iskoče promoteri da kažu kako je baš njihov hibrid najbolji.

Od promotera do voditelja kratak je put pa se tako neke firme umesto selekcijom bave TV i video produkcijom. Što naš narod rekao: videla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu!

Nećete pogrešiti samo ako budete sejali više različitih
kultura i hibrida, i to na taj način da njihova srazmera može uvek doneti plus u vašem poslovanju. Da se ja pitam, već sada bih razmišljao kako ću sejati pšenicu na jesen, budući da postoji tražnja za kvalitetnom pšenicom koju kupci plaćaju lepo i redovno. Problem je što je kod nas takve pšenice nedovoljno.

Ali nije, naravno, sve tako crno kao što nije ni ružičasto. Idemo u novu sezonu sa novim optimizmom, ali ne mogu da ne odreagujem na jednu od većih gluposti koju sam čuo u poslednje vreme: da Srbija nema stručnjake u sektoru poljoprivrede. Onima koji tako misle poručujem da ih ima, ali ih oni ne vide, i ne mogu ih pronaći jer za isti ili veći novac rade kod drugoga. Imajući u vidu da su angažovali kadrove po preporuci političara sa kojuma su se družili ili „družili čvršće” pa su njihove kadrove i „drage” angažovali na menadžerske pozicije za novac koji se ne nudi ni u mnogo razvijenijim i bogatijim zemljama. Nikom od nas „nestručnih” nije ni palo na pamet da za 2.000 evra idemo da radimo u zemlju gde rat samo što nije ili samo što jeste. Pitam se samo koji je to stručnjak smislio, pre nekoliko godina, da u samoj kampanji šećerne repe promeni ugovore – naravno na štetu seljaka. Školovali smo se da bismo radili u svojoj zemlji, a ako je neko otišao onda je otišao iz ličnih razloga i tamo gde mu je bolje, za tri puta više novca. Ima i onih koji su se zaljubili pa otišli, to je već druga stvar. Oni koji znaju svoj posao mogu da zarade mesečno u Srbiji ponuđeni novac bez problema i odlaska iz svoje zemlje. Mogu da rade i za manje, ali su svoji na svome i to im nije problem! Niti su kupili fabriku za evro niti su je preprodali strancima, nego pošteno i savesno rade i zarađuju. Ko plati više naravno dobije bolje, vazda bilo i ostalo.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina, a ni našeg magazina bez stručnjaka! 

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadražaja broja 73:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /septembar 2017 / Godina VIII / Broj 79

Agrobiznis magazin broj 79, septembar 2017.

Stiče se utisak da najviše posledica od suše doživljava takozvani BDP (bruto nacionalni dohodak). Kao da su svi zaboravili, da zapravo najveću štetu od suše imaju poljoprivredni proizvođači i da su oni stvarni gubitnici aktuelnih klimatskih promena, koje nam nekad idu, a nekad ne idu na ruku. Već sada se zna, da ćemo ubrati za 30% manje grožđa, ali ako je za utehu, obračun kvaliteta biće upola manje suncokreta, soje, a ni kukuruz neće bolje proći. Ali šta je tu je, živeti se mora, pa mora se voditi računa i u šta se ulaže. Valjda je sada svima jasno da nije sve u setvi kukuruza, da se bez osiguranja, protivgradnih mreža i navodnjavanja, ne može očekivati ni dobar rod, a ni zarada.

Ipak
 nije sve ni tako crno i kao što je u životu nekad lepo, nekad naiđu iskušenja, tako i u našem agrobiznis sektoru. Lepa stvar za našu privredu, posebno kragujevačku, je otvaranje velikog pogona hleba i peciva, poznatog proizvođača „Don Don“. Nadajmo se da će to doprineti da se kroz njihove proizvode, domaća pšenica plasira ne samo u regionu, nego i šire. Eto i povoda da se dobro pripremimo za jesenju setvu i druge poslove koji nas čekaju. A vi znate našu staru... 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 79:

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /avgust 2017 / Godina VII / Broj 78

ABM 78 Page 01

Gori more, tope se planine, ali ne od lepote i blizine već, od "Luciferove vreline", kako su ne baš tako domišljate kolege nazvale, pojavu suše, u sred leta, kao da se to do sada nije dešavalo. S druge strane, domišljate komšije, nastavljaju tradicionalne odnose po principu da komšiji crkne krava. Pa je tako Hrvatska donela odluku da dodatno optereti uvoz proizvoda od komšija, koje su se pobunile, i odmah detaljno počele za uzvrat da pregledaju, hrvatsku robu. Usijali žabar samo što nije proključao, što će naravno ostalima u Evropi dobro doći, jer odavno je poznata ona stara narodna "zavadi pa vladaj". Ali ako se od te uzavrele atmosfere izmaknemo, i zasučemo rukave, bićemo kao i Vesna Bogosavljević iz Mrčajevaca, porodica Ognjanović iz Zablaća kod Čačka, kao i Dragan Fišćag iz Dolova, ali i generacije pčelara Despotović, koji su primeri opstanka kako sela, tako i poljoprivrede, na ovim prostorima. Ugledajmo se i na porodicu Tomić, iz sela Bašenovo kod Sremske Mitrovice. Nadamo se da ćemo, u narednim godinama, imati više ukinutih nameta, i navodnjavanih površina, a manje gorućih tema. 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 78:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /Jun 2017 / Godina VII / Broj 76

ABM 76 Page 01

I bi Sajam poljoprivrede u Novom Sadu. Veseli i razdragani mališani sa svojim roditeljima, drugog dana uživali su u tradicionalnom ambijentu Novosadskog sajma. Toga dana Sajam je bio najposećeniji. Raduje nas što su i naši čitaoci i posetioci, došli i do našeg štanda u hali 2. Hvala vam na ogromnom interesovanju i poverenju, koje ste nam ukazali.

U ovom izdanju za sve one, koji nisu bili u mogućnosti da posete Sajam, donosimo interesantne detalje, koje smo za ovaj put probrali u mnoštvu događaja, koji su obeležili prethodni mesec.

Svakako preporučujemo i naše stalne rubrike, u kojima savetujemo voćare, kako se čuvaju
plodovi jagode. Takođe, iz sveta nauke, donosimo informaciju da je tim stručnjaka proizveo kozu pauka. Neverovatna činjenica da je paučina u mleku, svakako će i kod
nas pokrenuti različite polemike. Naša zemlja ima dovoljno površina pod pašnjacima.
Ovakav vid ishrane goveda je dosta jefiniji u poređenju sa drugim načinima proizvodnje stočne hrane. Osim što obezbeđuje dovoljne količine hrane, pašnjačka ishrana podmiruje sve zahteve, koje goveda imaju za hranljivim elementima.

Za naš časopis, eksluzivno govori i Nj. E. Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela koja je u Srbiju došla nakon Argentine, Francuske i Španije. Sa njom smo razgovarali o dosadašnjim iskustvima, ali i mogućnostima saradnje. Naravno i ovaj put visoka predstavnica Izraela naglasila je da nema ništa od priznanja nezavisnosti Kosova*.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 76:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /Maj 2017 / Godina VII / Broj 75

ABM 75 page 01

Poštovani čitaoci,

Pred vama je još jedan broj Agrobiznis magazina. Nadamo se da je naš prethodni broj stigao do svih, koji su želeli da uživaju u našem časopisu, i to od sad po nižoj ceni. Imamo tu čast da Vas pozovemo na 84. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, na kojem će se između ostalog održati i vrlo zanimljiva konferencija pod nazivom „Uloga zadruga u razvoju poljoprivrede Srbije” 18. maja u 11 časova. Takođe, biće nam zadovoljstvo da posetite i naš štand, koji će se nalaziti u hali 2 Novosadskog sajma.

Iznenadićete se činjenicom koliko Srbija uvozi mineralnog đubriva i 
pesticida. Šokiraće vas saznanje, da je procenat uvoza đubriva i pesticide,veći za 15% odnosno 10% u odnosu na ranije godine. Samim tim, izvoz pesticida je značajno manji od tržišta uvezenih.

U prethodnom broju, imali ste prilike da se informišete o setvi suncokreta, sada nakon toga, moći ćete da saznate nešo više o prihrani, odnosno đubrenju. Naučićete zašto je đubrenje zapravo toliko bitno, i zašto moramo znati pravilno da đubrimo, ali i kako ono utiče na razvijanje i rast biljke?

Između ostalog, prenosimo vam i utiske sa 43. Sajma hrane u Budvi. Imali smo prilike da uživamo u izvrsnim proizvodima od masline, kao i sira. Posebnu pažnju privuklo nam je preduzeće Dramini iz Priboja, koje je došlo na ideju, da napravi bife točak za čuvanje i posluženje rakije.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina 

Iz sadržaja broja 75:

 

Štampano i digitalno izdanje

AGROBIZNIS MAGAZIN /April 2017 / Godina VII / Broj 74

ABM 74 Page 01

NOVI FORMAT NIŽA CENA

Poštovani čitaoci

Kao što ste mogli da vidite na naslovnoj strani, promenili smo cenu časopisa, ali i štampaski papir. Želeli smo da smanjimo cenu kako bi časopis stigao do većeg broja čitalaca - od obog broja prodavaće se na 3.000 kioska. Nadamo se se da ćete biti zadovoljni.

Ministarstvo poljoprivrede donelo je pravilnik o podsticajima za mlade poljoprivrednike. To uključuje podršku investicijama u razvoj i unapređenje primarne biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda za tržište, za razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje, prerade mleka, povrća i voća na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika od 18 do 40 godina. 

Usvojen je i novi pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Pitali smo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine koje su to ključne izmene, šta mi kao potrošači dobijamo novim pravilnikom, i koliko artikala će biti obuhvaćeno izmenama. Odgovore možete pročitati na stranama ovog broja. Ostaje nam, izgleda, da dobro otvorimo oči kada nešto kupujemo.

Lepo vreme iskoristili su i poljoprivrednici, pa se na našim poljima moglo videti mnoštvo traktora koji užurbano obavljaju setvu. Na primer, suncokret se kod nas seje na 150 do 180 hiljada hektara. Svoj značaj potvrđuje samim površinama i stalnom zainteresovanošću poljoprivrednika za njegovu proizvodnju. Niko ne treba da ih ubeđuje da ga seju. Obično dolazi u plodored posle strnina i ne treba da se vraća na istu parcelu bar 4-5 godina. I, što je još važnije, poljoprivrednici su zadovoljni prihodom.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadražaja broja 74:

 

Štampano i digitalno izdanje

AGROBIZNIS MAGAZIN / Februar 2017 / Godina VI / Broj 72

ABM 72 Page 01

Poštovani čitaoci

Već uveliko ima posla u plastenicima, jer bez dobrog rasada neće biti ni rane proizvodnje ni dobrog prinosa. Zbog dugotrajnih i izuzetno niskih zimskih temperatura, troškovi proizvodnje biće uvećani, što se može odraziti i na cene na pijacama.

A kada smo već kod pijaca, Agrobiznis magazin istražuje kakva je njihova budućnost u Srbiji, i šta znače beogradske pijace za naš glavni grad. Pitali smo gospodina Ivana Soča da li je on mađioničar ili je neko pre njega loše radio, kada je uspeo da za nešto više od dve godine, uveća prihode sa 370.000 dinara na 243 miliona, i to na smanjenom broju tezgi. Otkrivamo kako to manje može doneti više.

Naši reporteri, bili su i u francuskom gradu Angresu, odakle donose priče o inovacijama u poljoprivredi.

Srpsko tržište, konačno je dobilo i potpuno prirodno ceđeno ulje od konoplje o čijem značaju smo pisali u prethodnim izdanjima.

Bili smo i na danima Svrljiga u Beogradu, u Bariču, Pirotu, ali svakako preporučujemo i naše savete stručnjaka, pčelare, voćare i stočare, ratare i povrtare.

Svim vinogradarima i vinarima, srećna slava i rodna godina. Živeli!

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadražaja broja 72:

 

Štampano i digitalno izdanje

AGROBIZNIS MAGAZIN / Januar 2017 / Godina VI / Broj 71

ABM 71 Page 01

Poštovani čitaoci

Završili smo još jednu kalendarsku godinu, ali se sa proizvodnjom u poljoprivredi nikada ne prestaje, trebalo bi ponešto novo naučiti i saznati. Zimski period je odlično vreme, za ovu vrstu aktivnosti, zbog toga smo se potrudili da vam i u ovom broju, pružimo što više kvalitetnih saveta, ali i da izvestimo sa brojnih događaja, koji su organizovani krajem prošle godine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na konferenciji za novinare, poslednjoj u 2016. godini, najavio je brojne aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, među kojima je najveću pažnju privukla ona koja se odnosi na podršku mladim poljoprivrednicima. Pokušali smo da vam ovom prilikom iznesemo što detaljnije kako da dođete do podrške države.

Zlatibor je naša značajna turistička destinacija, ali se na njemu odvija i značajna poljoprivredna proizvodnja. Posetili smo nekoliko interesantnih domaćina i sa njima razgovarali o tome kako da spojimo turizam i poljoprivredu.

Ohrabruje činjenica da je sve više mladih uključeno u proizvodnju, zbog toga smo njima i posvetili nekoliko strana u našem časopisu.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadražaja broja 71:

 

Štampano i digitalno izdanje

AGROBIZNIS MAGAZIN / Decembar 2016 / Godina VI / Broj 70

ABM 70 Page 01 nova

Poštovani čitaoci

Dođosmo i do kraja ove 2016. godine. Može se reći da je bila rodna, sa ne tako mnogo lepih sunčanih dana tokom leta kao što je to uobičajeno, ali zahvaljujući padavinama rod žitarica je više nego dobar. Sve to neće nam pomoći da sprečimo uvoz mleka, mesa – ni svinjskog ni pilećeg.

Za kraj godine hladan tuš za stočarstvo stigao
je iz "Neoplante" koja posle više od 130 godina odustaje od farmske proizvodnje, kao i proizvodnje sirovog mesa. Kažu, posvetiće se
proizvodnji prerađevina. Ako se ima u vidu da
su prošle godine bili na samom vrhu po uvozu mesa, naročito onog smrznutog, nije teško zaključiti od čega će se te prerađevine proizvoditi. I tako se sunovrat stočarstva nastavlja nezadrživo, kao da sami to želimo. Izgleda da je neko smislio da i to malo što u ovoj zemlji vredi – a to su vredni poljoprivrednici – treba pustiti niz vodu, pa šta bude.

Kada je u pitanju naš časopis, ostaće zabeleženo da smo ove godine postali dostupni i čitaocima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji... Nastavljamo i u 2017. godini, gde god ljudi razumeju ono što se ovde piše, mi ćemo se truditi da nas bude više.

Od srca vam želimo da uživate u predstojećim zimskim danima, praznicima, domaćim specijalitetima, slavama i običajima. Pročitajte koji red našeg časopisa, pišite šta biste voleli da za vas pripremamo i budite nam, pre svega, zdravi.

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadržaja broja 70:

 

Štampano i digitalno izdanje

AGROBIZNIS MAGAZIN / Novembar 2016 / Godina VI / Broj 69

ABM 69 Page 01

Poštovani čitaoci

Poljoprivreda Srbije ne može i dalje da računa na sredstva
iz IPARD fondova, a neka će sredstva izgubiti jer nije blagovremeno pristupila korišćenju pretpristupne pomoći. Istovremeno, na čelo Ministarstva poljoprivrede doša je Bransilav Nedimović koji je svoju političku karijeru izgradio na mestu predsednika SO Sremska Mitrovica. Od kada je stupio na dužnost, primetno je da se ne štedi u davanjima obećanja, poput onog da će podstaći prerađivački
sektor, otvoriti laboratoriju za kontrolu mleka, a najdalje je otišao nedavno rekavši da će podneti ostavku ukoliko
ne uspe u nameri da politiku subvencija promeni u pravcu
subvencionisanja kvaliteta a ne kao što je to danas – po
hektaru. Dakle, niti je bitno koliko je proizvedeno i kakav je kvalitet proizvoda. Podsećanja radi ova ideja bila
je aktuelna i 2012. godine, što je izazvalo negodovanje
pojedinih udruženja poljoprivrednika pod kontrolom nekadašnjeg pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

I tako, dok se novi ministar priprema za svoju (novu) politiku, poljoprivrednici vode trku s vremenom radeći istovremeno žetvu kukuruza, vađenje šećerne repe, setvu ozimih useva... Posla preko glave, kao i briga. Kompanije se utrkuju sa informacijama o kvalitetu njihovog semena ubeđujući ih da je baš njihovo najbolje, najklijavije i da će doneti odlične prinose. Ono što je prava istina jeste da Srbija nema dovoljno kvalitetne pšenice koju bi mogla da ponudi inostranim tržištima na kojima ima interesovanja za kupovinu.

S druge strane, postoje oni primeri ratara koji svaki slobodan trenutak koriste da nešto novo nauče i primene u proizvodnji. Kome je to najbolje pošlo za rukom pročitajte u člancima u kojima govorimo o ratarima rekorderima, ali i pobednicima konkursa koji je sprovela Banca Intesa, dodeljujući nagrade Intesa Farmer za najbolje proizvođače. Među pet nagrađenih čak dve su dame. Čestitamo im od srca, kao i najboljem rataru Srbije po izboru AGROPRESS-a gospodinu Radiši Radisavljeviću. On je za godinu dana uspeo da nadmaši samog sebe i ostvari bolje rezultate, naravno više je bilo božje nego državne pomoći. Ali, valjda je to tako u Srbiji...

Kako je kod drugih govorićemo u nekoliko narednih izdanja. Bili smo u Kraljevini Španiji gde smo razgovarali sa poljoprivrednicima, zadrugarima, voćarima i ratarima, političarima i trgovcima...

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadržaja broja 69:  

 

Štampano i digitalno izdanje

AGROBZINIS MAGAZIN /Oktobar 2016/ Godina VI/ Broj 68

ABM 68 Page 01 

Poštovani čitaoci

Republika Srbija ni dalje neće moći da koristi sredstva
iz IPARD fondova jer nije dobila akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja od EU. Jednostavno rečeno, ponovo su se
 nemar i nerad pokazali u punom svetlu. Umesto da smo već spremni za taj trenutak, mi sada ne znamo čak ni kada ćemo moći da koristimo ta sredstva. Prema saopštenju Delegacije EU u Srbiji, očekuje se da to bude u drugoj polovini 2018. godine. Setite se samo koliko smo puta ukazivali
na to da nešto nije u redu sa pripremama za akreditaciju 
i da ljudi koji sede u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite
 životne sredine nisu uradili svoj posao. Pitamo se kako i da
 ga urade ako neki od njih ne govore engleski jezik? Dakle,
 i dalje "u se i u svoje kljuse", što reče naš narod. Borba sa mnogo jačom konkurencijom se nastavlja, a pored domaćih "neprijatelja", strani nam dođu kao poželjni okupator.
 Jednom prilikom, tokom bombardovanja, monasi s Fruške
 gore pitali su svog kolegu zašto stalno gleda u nebo, a on im je odgovorio: "Gledam ima li šanse da ovde dođe neki sposoban okupator i zavede red".

Da li ćemo sami ili ne zavoditi red, to ponajviše zavisi od nas, a red je i da se izvede jesenje plavo prskanje. Plavim prskanjem treba zaštiti stablo i njegove grane i grančice od brojnih patogena koji prezimljavaju na kori, u pukotinama kore, rak-ranama, mumificiranim plodovima. Vreme je i za setvu maka. Da li je to profitabilna kultura i kako se proizvodi ova kultura pročitajte u ovom broju.

Japanski gigant JTI, koji je među prvima investirao nakon 2000. godine, obeležava lep jubilej - deset godina rada u Srbiji. Za to vreme je ova kompanija u budžet uplatila 1,3 milijarde dolara po osnovu poreza, akciza i drugih plaćanja, a broj zaposlenih uvećala četiri puta. Tržišni udeo JTI u Srbiji povećan je sa sedam na 21 odsto. U fabriku u Senti uloženo je 2,7 miliona dolara tokom 2016. godine, kako bi se dodatno proširili kapaciteti za proizvodnju cigareta i obradu duvana, što predstavlja deo od 170 miliona dolara koliko je uloženo u prethodnih deset godina. Da je još ovakvih firmi, gde bi nam bio kraj.

Setva pšenice uveliko traje, a takođe berba kukuruza, vađenje šećerne repe. Kao i uvek, cena je glavna tema. Prinosi dobri, čekamo izbor za ratara rekordera koga ćemo predstaviti u narednom izdanju.

Oni koji žele malo da predahnu i da se odmore, neka odu u Gučevske vajate.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina 

Iz sadržaja:

 

AGROBZINIS MAGAZIN /Septembar 2016/ Godina VI/ Broj 67

ABM 67 Page 01

Poštovani čitaoci,

Početak jeseni će, po svemu sudeći, biti kao što nam je i leto prošlo - red kiše, red sunca. Teško za organizam, ali ne i za ratarske kulture kojima, očigledno, prija. Ako nije rodilo odlično, a onda je bar i prosečno.

U međuvremenu, Srbija je dobila još jednog ministra poljoprivrede koji, kao ni njegovi prethodnici, nije štedeo reči za velika obećanja, poput onih koje slušamo više od decenije: da će otvoriti nezavisnu laboratoriju za mleko u Batajnici, urediti sistem zakupa zemljišta i, naravno, analizirati stanje u poljoprivredi a potom doneti nove mere agrarne politike.

Dok se analize ne završe, nama ne preostaje
ništa drugo, nego da radimo i stvaramo, kao što smo to i do sada činili, a njih da zamolimo, ako već ne mogu da pomognu, da nam ne smetaju.

Novi Agrobiznis magazin nastavlja da vas informiše o razvoju ovčarstva, gde vas očekuju dobri saveti. Ne propustite ni savete kako da proizvodite organsku hranu, ali obratite pažnju na nesavesne proizvođače i trgovce. Ovih dana dosta se pričalo o manipulacijama na tržištu da li koristimo kvalitetno brašno, hoćemo li imati dovoljno šećera, ulja, mesa i drugih namirnica, neophodnih za svakodnevni život i rad.

Ipak, mora se priznati da na neki način oni koji rade i žive od poljoprivrede imaju jedan vid slobode, a učeni ljudi kažu: imati slobodu je zapravo raj.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:  

 

AGROBIZNIS MAGAZIN /Avgust 2016/ Godina VI/ Broj 66

ABM 66 Page 01

Očekivao sam da će ovo letnje izdanje Agrobiznis magazina biti vedrije, veselije, da ću imati naslovnu stranu koja mlade poziva da se ugledaju na Miloša Jakšića. Nažalost, nije uvek onako kako očekujemo. Miloša smo samo ispratili da ga anđeli čuvaju, kako rekoše njegovi mnogobrojni drugari. Tuga i žalost jesu prisutni ali, kao i uvek, nada da je sada na nekom boljem mestu.

Ovo izdanje uprkos velikoj tuzi za izgubljenim, obeležiće ipak i brojni primeri mladih uspešnih proizvođača. Tokom posete Farmi Savin iz Đurđeva razgovarali smo o proizvodnji mleka i ishrani krava, mnogo toga videli, a od Todora i Rade i mnogo naučili za kratko vreme. Nadam se ćete i vi pronaći nešto za sebe.

Kada je o mleku reč, ovih dana dosta se govori o ceni u otkupu i na rafovima. Međutim, kada je mleko na rafu tada kupac treba tačno da zna šta kupuje. Nažalost, članica Lakctalis Group, mlekara Dukat u kompletnog sektora, a ponajviše sopstvenom. Ljudi iz Dukata su zaboravili da je glavni sudija na tržištu potrošač, koji ne sme biti prevaren. Nadamo se da će na naše pisanje reagovati i državni organi koji nisu primetili da je sveže mleko "Volim" nepravilno deklarisano i, za razliku od svih drugih, ovo mleko sa strane okrenute ka potrošaču ne sadrži informacije koje su za njega bitne. Detaljnije u tekstu u rubrici AKTUELNOSTI.

Zahvaljujući podršci koju smo dobili od resornog Ministarstva, u prilici smo da detaljnije i sveobuhvatnije istražujemo temu Organska poljoprivreda. Nadamo se da će vam biti od koristi i da ćete se odvažiti da i vi krenete putem ovakvog načina proizvodnje, ali i ishrane.

Cene mesa, šećera i mleka na tržištu se talasaju. Sve to očekuje novog ministra koji će, nadamo se, prekinuti staru izreku "gori nije mogao biti". Pozdravljamo vas i želimo da i dalje ostanete uz nas, kao što smo i mi uz vas, uvek na vašoj strani!

... a ti Miloše, znam da ćeš ga čitati gde god da si i da ćeš voleti poljoprivredu kao i do sada jer je to ljubav koja nikad ne prestaje.

Dipl. inž Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja: 

 

AGROBIZNIS MAGAZIN /Juli 2016/ Godina VI/ Broj 65

ABM 65 Page 01

Poštovani čitaoci,

Veliko mi je zadovoljstvo što, kao urednik ovog izdanja, mogu da vam predstavim nekoliko mladih, uspešnih proizvođača. Ne mogu da se odlučim koje na mene ostavio lepši utisak, da li Sava iz Deronja, koji na deset jutara proizvodi vrhunski bostan ili Ivan, koji sa svojim bratom i prijateljima, organizuje proizvodnju ali i sam proizvodi povrće i žito na 3.000 hektara.

Nismo zaboravili ni one "manje" poljoprivredne proizvođače, te smo zbog toga bili kod gospodina Ištvana, koji nam je pokazao i dokazao, da mak može biti uspešna priča i na manjem posedu.

Nažalost, i u ovom broju bavimo se uvozom mleka i mlečnih proizvoda. Stiče se utisak da se glavni prerađivači utrkuju ko će više da uveze, umesto da se bore za svaki litar domaćeg sirovog mleka. Zbog cele situacije domaći stočari pate, kupci piju mleko a da ne znaju ko ga je proizveo, a nemački poljoprivrednici od svoje države, na pozamašne podsticaje, dobijaju 100 miliona evra, jer im se ne isplati da zarađuju "svega" 20 centi po litru mleka. Preživeli smo štošta, pa ćemo i ovu mlečnu okupaciju, samo nek smo mi živi i zdravi.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

 

AGROBIZNIS MAGAZIN /Juni 2016/ Godina VI/ Broj 64

ABM 64 Page 01

Dragi naši čitaoci,

Pred vama je novi broj Agrobiznis magazina koji se od svih do sada razlikuje po tome što će po prvi put izaći i na teritoriji Republike Srpske. Potrudili smo se da za ovaj broj predstavimo nekoliko uspešnih domaćina iz Republike Srpske.

Danima razgovaramo o poljoprivredi i životu na selu, o njihovim problemima ali i uspesima. Ono što će obeležiti ovaj 64. broj jeste i neprijatna informacija, koju smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, da se još ne zna kada će biti otvorena Nacionalna referentna laboratorija za mleko. S druge strane, zna se da smo do sada uvezli mleka i mlečnih prerađevina u vrednosti 17 i po miliona evra!

Sve ovo dešava se u trenutku dok se formira Vlada Republike Srbije i kada praktično nemamo ministra poljoprivrede u punom kapacitetu. Šta će se u narednom periodu dešavati ostaje da se vidi, ali ono što je sigurno jeste da novog ministra čeka nezavidna situacija, naročito kada je u pitanju stočarska proizvodnja.

Nisu srećni ni malinari, ali jesu uvoznici mleka, mlečnih proizvoda, mesa, mesnih prerađevina, koji su zaradili ogroman novac uvozeći proizvode za koje ne možemo da tvrdimo da su bez GMO, a nismo sigurni ni da znamo šta jedemo. Njima, i onima koji su im to omogućili, neka služi na čast, a mi ćemo se i dalje boriti za opstanak naše poljoprivredne proizvodnje.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja: 

Agrobiznis magazin

Arhiva

Na stranicama koje slede možete pogledati do sada štampana izdanja AGROBIZNIS MAGAZINA.

Kao što je poznato, AGROBIZNIS MAGAZIN izlazi svakog 15. u mesecu i može se naći na svim kioscima širom Republike Srbije, Republike Srpske i Republike Crne Gore.

Najbolji i najjeftiniji način da dođete do svog primerka je PRETPLATA na AGROBIZNIS MAGAZIN o čemu više informacija dajemo na stranici pretplata.

Takođe, za one koji žive i rade van Srbije, postoji mogućnost PRETPLATE NA DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA.

Svakako, ukoliko Vam nedostaje neki od brojeva AGROBIZNIS MAGAZINA slobodno nas kontaktirajte. Ukoliko još postoji štampano izdanje određenog broja rado ćemo Vam ga poslati poštom, ali ovde možete naručiti i istovetno DIGITALNO IZDANJE nekog od starijih brojeva koje ćemo Vam, po uplati, za najviše sat-dva poslati na Vašu imejl adresu. 

Redakcija

 

AGROBIZNIS MAGAZIN /Maj 2016/ Godina VI/ Broj 63

ABM 63 Page 01

Poštovani čitaoci,

Sada kada nam poljoprivreda više nije toliko zanimljiva za političare, i od kada smo u parlamentu dobili čoveka koji je stručan za agrobiznis, prof. dr Miladina Ševarlića, možemo da nastavimo da radimo ono što nikada nismo ni prestali. S jedne strane, kiša pogoduje ratarskim usevima dok, s druge strane, proizvođačima jagoda i trešanja stvara probleme. O ovome smo uglavnom izveštavali u našem internet izdanju.

Kako bismo se što više približili jedni drugima, pozivamo vas na Konferenciju koju organizujemo na predstojećem 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Tema skupa je kako uštedeti u poljoprivredi ali i kako investirati u nju.

Iz ovog broja, posebno vam preporučujemo novinu u poljoprivrednoj proizvodnji – primenu drona, nalik onome koji smo mogli videti na utakmici između Srbije i Albanije, samo što je ovde reč o unapređenju proizvodnje a ne političkim uvredama. Imajući u vidu da ćemo se u narednom periodu na značajnim površinama baviti proizvodnjom kukuruza, dajemo vam savete kako da ga najbolje zaštitite.

Romanovske ovce su pobudile veliko interesovanje naših čitalaca, zbog toga o ovoj rasi ovaca, ali i nekim drugim, možete čitati na stranicama ovog izdanja.

Vidimo se u Novom Sadu i na drugim manifestacijama koje tek predstoje.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / April 2016 / Godina VI / Broj 62

ABM 62 Page 01

Poštovani čitaoci,

Upros našim nastojanima i nastojanjima  poverenika za informacije od javnog značaja, i dan danas je ostala nepozvanica koliko i za šta prima novac državni sekretar u Danilo Golubović, u Institutu za Ratarstvo i povrtarstvo u  Novim  Sadu. U međuvremenu je stiglo rešenje o korišćenje mere iz nadležnosti Vlade  Srbije,  a naplaćene su i dve kazne Institutu u iznosu od 200.000 dinara.

Nadamo se da će Golubović poštovati zakonske norme, zato što one važe za sve građane pa i za državne sekretare. Agrobiznis magazin očekuje da se oglasi Agencija za borbu protiv korupcije, u vezi ovog slučaja. Nadamo se da će na kraju ipak pravna država pobediti i da ćemo saznati šta to tako važno piše u Ugovoru pa gospodin Golubović i Institut za ratarstvo ne žele da ga podele sa javnošću.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadržaja: 

AGROBIZNIS MAGAZIN / Mart 2016 / Godina VI / Broj 61

ABM 61 Page 01

Poštovani čitaoci,

Rana setva kukuruza je u značajnoj prednosti u odnosu na kasnu, naročito kod poznih hibrida, u sušnim regionima, lakšim peskovitim zemljištima. Na teškim i vlažnim zemljištima rana setva može da bude rizična (sporo je nicanje, a i seme može da istruli).

Istražujući koje pogodnosti od IPARD fonda poljoprivrednici države Srbije imaju, pitali smo resorno ministarstvo, da li je planirano da se pčelarstvo finansira iz IPARD fonda i na koji način će se to sprovesti. Odgovor smo dobili veoma brzo, pa imate prilike da se iz prve ruke informišete što bolje o ovom problemu!

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković okupljenima u Palati Srbija, početkom ovog meseca, pompezno je najavila, podršku poljoprivrednicima, kroz naučno-istraživačke projekte. Kada smo postavili pitanje Ministarstvu, koliko je novca uloženo i kako će ova pomoć biti dostupna poljoprivrednim proizvođačima, dobili smo odgovor da je na ove poslove utrošeno 40 miliona dinara, a da su rezultati projekata objavljeni na sajtu Ministarstva.

Jedan od veoma važnih uslova za prelaz na organsku proizvodnju je promena u načinu razmišljanja, vrednostima, odnosu prema prirodi i zdravlju, odnosno donošenje odluke da se započne sa organskom proizvodnjom. Po donošenju odluke proizvođač često ima veliki broj pitanja, nedoumica: kako započeti, gde se informisati, kome se obratiti, šta je potrebno znati...

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina 

 Iz sadržaja:

AGROBIZNIS MAGAZIN / Februar 2016 / Godina V / Broj 60

ABM 60 Page 01

Poštovani čitaoci,

Već pet godina smo sa vama, šezdeset izdanja, oko tri hiljade šeststo tekstova, dva miliona pregleda na našoj internet stranici. Mi imamo kadrove, kvalitet i kontinuitet! Tu smo za vas da vam pružimo informacije u pravom trenutku. U narednim brojevima možete pročitati sve o sredstvima iz IPARD fondova, dajemo vam prave informacije o osnovnim preduslovima za korišćenje sredstava iz IPARD fondova.

Sredstva iz fondova u Republici Srbiji biće dostupna od sredine 2016. godine. Našoj zemlji biće dato na raspolaganje 175 miliona evra koji se mogu iskoristiti do kraja 2020. godine.

Sve više se obraća pažnja na kvalitet hrane koju koristimo. Razmislite da li je to vaš novi agrobiznis?

Ćureće meso je zdravstveno poželjno i čuva naše zdravlje. Ćurići se gaje na sličan način kao pilići, ali ipak postoje određene razlike koje treba istaći. Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu, pa im je zbog toga potrebno obezbediti 2-3 puta više podne površine, hranidbenog prostora, prostora na pojilici, pod grejačem nego za pile.

GLOBALG.A.P. standard predstavlja međunarodni trgovinski standard dobre poljoprivredne prakse i odnosi se na kontrolu svih aktivnosti u procesu primarne poljoprivredne proizvodnje, odnosno u procesu dobijanja poljoprivrednih proizvoda koji se koriste u svežem stanju, ali se ne koriste za industrijsku preradu.

Zašto i kako standardizovati proizvodnju, na stranama koje slede...

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja: