AGROBIZNIS MAGAZIN /Maj 2016/ Godina VI/ Broj 63

ABM 63 Page 01

Poštovani čitaoci,

Sada kada nam poljoprivreda više nije toliko zanimljiva za političare, i od kada smo u parlamentu dobili čoveka koji je stručan za agrobiznis, prof. dr Miladina Ševarlića, možemo da nastavimo da radimo ono što nikada nismo ni prestali. S jedne strane, kiša pogoduje ratarskim usevima dok, s druge strane, proizvođačima jagoda i trešanja stvara probleme. O ovome smo uglavnom izveštavali u našem internet izdanju.

Kako bismo se što više približili jedni drugima, pozivamo vas na Konferenciju koju organizujemo na predstojećem 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Tema skupa je kako uštedeti u poljoprivredi ali i kako investirati u nju.

Iz ovog broja, posebno vam preporučujemo novinu u poljoprivrednoj proizvodnji – primenu drona, nalik onome koji smo mogli videti na utakmici između Srbije i Albanije, samo što je ovde reč o unapređenju proizvodnje a ne političkim uvredama. Imajući u vidu da ćemo se u narednom periodu na značajnim površinama baviti proizvodnjom kukuruza, dajemo vam savete kako da ga najbolje zaštitite.

Romanovske ovce su pobudile veliko interesovanje naših čitalaca, zbog toga o ovoj rasi ovaca, ali i nekim drugim, možete čitati na stranicama ovog izdanja.

Vidimo se u Novom Sadu i na drugim manifestacijama koje tek predstoje.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

4. AKTUELNO

Nakon mesec i po dana, dobili smo odgovor:

ČEKAJTE I DALJE NA KONTROLU MLEKA!

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, zaključno sa decembrom 2015, završila je opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka. Obavljeni su radovi na uređenju objekta laboratorije i izvršena nabavka laboratorijskog informacionog sistema za upravljanje laboratorijskim ispitivanjima i nabavka specijalizovanih vozila za prikupljanje uzoraka sa terena. Oprema je instalirana i kalibrisana. 

6. INTERVJU

Za Agrobiznis govori Saša Urošević, generalni direktor Žitoprodukta iz Banjaluke: "Organska poljoprivreda je naš razvojni pravac” 

SRPSKA PŠENICA ZA TURSKO TRŽIŠTE

Novosadski sajam je prilika da proizvođači, ne samo iz Srbije već i regiona i sveta, pokažu svoje proizvode i potvrde njihovu vrednost. a nagrada novosadskog sajma predstavlja potvrdu kvaliteta koju kupci cene zbog toga. Zato se mnogi odlučuju da se prijave bez obzira na to da li su izlagači na sajmu ili ne.

Piše Goran Đaković 

8. OSIGURANJE

ISKUSTVO IZ RANIJIH GODINA - PRAVI RAZLOG ZA OSIGURANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

Predstavnici glavne filijale Kompanije "Dunav osiguranje” u Kruševcu obišli su poljoprivrednike Rasinskog okruga, razgovarali sa njima o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje i imovine i uručili im vaučere za osiguranje. Vaučeri, vrednosti 18.000–20.000 dinara, omogućuju nosiocima poljoprivrednih gazdinstava da svako četvrto, deseto i dvadeseto grlo stoke osiguraju besplatno.

Piše Jugoslava Smiljković

11. ORGANSKA PROIZVODNJA

TEČNO ĐUBRIVO OD KOPRIVE

Kopriva je lekovita i jestiva biljka, bogata mineralima, najviše gvožđem, a takođe i azotom koji je potreban biljkama koje razvijaju veliku lisnu masu. Spravljanje ovakvog đubriva je jednostavno, a koprivu možemo besplatno naći na dobroj humusnoj i rastresitoj zemlji.

Piše Snežana Ognjenović

12. VOĆARSTVO

UZROCI NERODNOSTI VOĆAKA

Postoji veliki broj uzroka koji dovode do nerodnosti voćaka, a koje možemo svrstati u dve velike kategorije: biološki i ekološki. Dobro poznavanje uzroka nerodnosti voćaka u svakom konkretnom slučaju predstavlja prvi preduslov da se preduzimaju mere za otklanjanje ili bar znatnije ublažavanje ove nepovoljne pojave. Ovom prilikom osvrnućemo se na najčešće uzroke.

Piše Branko Tanasković

14. IZ UGLA VETERINARA

PROLIV TELADI

Proliv izazvan hranom javlja se kod svih kategorija goveda, najčešće kod novorošenih teladi. Telad koja su prekomerno hranjena punomasnim mlekom krava, obično su nevesela, bez apetita, izmet im je voluminozan, smrdljiv i sadrži dosta sluzi.

Piše Robert Širtov, DVM sci

15. STOČARSTVO

ROMANOVSKE OVCE UŠLE U ODGAJIVAČKE PROGRAME

Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. veka, u dolini Volge u Jaroslavskoj oblasti, a ime je dobila po okrugu Romanovo-borisoglebsk, okolini današnjeg grada Tutaeva. Danas je u svetu romanovska ovca ubedljivo najplodnija rasa ovaca.

Piše Danijel Munćan

16. STOČARSTVO

FRANCUSKE I HOLANDSKE RASE OVACA

Koju rasu ovaca izabrati? To zavisi od toga da li želite rasu za pravac proizvodnje meso-vuna ili samo rasu za proizvodnju mesa.

Piše Biljana Aleksić

18. PČELARSTO

TRETMAN PROTIV VAROE OKSALNOM KISELINOM SISTEMOM SUBLIMACIJE

Već trinaest godina tretman varoe oksalnom kiselinom radim sistemom sublimacije. Počeo sam sa informacijom kćerke, koja živi u Kanadi, gde je i upoznala jednog pčelara koji je napravio jednostavan pribor za sublimisanje oksalne kiseline pomoću butanskog gorionika.

Piše Aleksandaar Bikar

20. SEOSKI TURIZAM

MORAVSKI KONACI


Etno-selo Moravski konaci nalazi se u samom srcu Srbije u Velikoj Plani, udaljeno samo 90 kilometara od Beograda, nepuna dva kilometra od auto-puta e-75, na izlazu iz Velike Plane i magistralnom putu ka Požarevcu.

22. IPARD FONDOVI

OVAKO SU HRVATI TROŠILI SREDSTVA IPARD-A


Uvidom u spisak ulaganja u Republici Hrvatskoj možemo videti na koji način su raspoređena sredstva IPARD fonda i gde su korisnici sredstava iz IPARD fonda ulagali svoj novac kada su u pitanju PRVA i DRUGA MERA.

Piše Stefan Kolašinac 

25. HORTIKULTURA

SPREMITE LUKOVICE ZA NAREDNU SEZONU

Šta raditi nakon precvetavanja lala i kako sačuvati lukovicu do naredne godine? Postupak je jednostavan. Nakon precvetavanja lala, cvetna grana sa prvim listom ispod cveta se odseče. Preostali listovi se ostave da uvenu sami i oni hrane lukovicu, obezbeđujući joj dovoljno hranljivih materija da bi cvetala opet sledeće godine.

Piše Tijana Stevanović 

26. RIBARSTVO

DA LI JE RIBARSTVO PROFITABILNA GRANA POLJOPRIVREDE


U vreme pada domaće tražnje, suočeni sa problemom naplate u privredi i pritiskom tržišta za obaranje cena, potrebno je da se ribarstvo prilagodi vremenu u kome živimo. Treba promeniti poslovni model i restrukturirati poslovanje, sa fokusom na rast prihoda i smanjenje direktnih troškova.

Piše Miloš Ćolović

28. ZAŠTITA BILJA

KAKO NAJBOLJE ZAŠTITITI KUKURUZ


Kukuruz, jednogodišnja biljka - žitarica iz porodice trava (Graminae), u našoj zemlji seje se na 1,2 miliona hektara. Ukupan prinos je oko 6,5 miliona tona, od čega se oko 2 miliona tona izvozi. Jedan od većih problema u usevima kukuruza predstavljaju korovi, koji su u poljoprivredi veoma štetni, pa dobijaju sve više na značaju.

Piše Tijana Stevanović 

30. RATARSTVO

KAKO MOGU DA SE ISKORISTE OSTACI NAKON MLEVENJA PŠENICE

Sporedni proizvodi mlinske industrije nastaju, pre svega, od pšenice gde se dobijaju brašno, mekinje, stočno brašno i mlinska prašina.

Piše Stefan Kolašinac 

32. STOČARSTVO

KVALITETNO MLEKO SA NAŠIH FARMI


U selu Viteževu, nadomak Svilajnca, devet porodica živi isključivo od stočarstva. Oni Imleku mesečno predaju više od 65.000 litara mleka. Kompanija Imlek, regionalni lider mlekarske industrije, ulaže u razvoj porodičnih farmi i stimuliše razvoj stočarstva i proizvodnju domaćeg mleka. Tokom posete Viteževu, uverili smo se u dobar odnos između otkupljivača i farmera, pa smo i posetili farme Nikolića i Jekića.

34. MEHANIZACIJA

TEHNIČKE PRIPREME ATOMIZERA ZA ZAŠTITU VOĆA


Pre početka sezone voćari bi trebalo da detaljno pregledaju svoje atomizere i pripreme ih za rad. Pregled treba obaviti prvo vizuelno, a zatim i detaljno pregledati sklopove atomizera.

Piše Željko Lazić

36. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA

Farma Mirković 

LJUBAV, SLOGA I DOBRA ORGANIZACIJA



Posetili smo ovu farmu u Krnjevu, pa ćemo vam predstaviti njihovu životnu priču.

Piše Svetlana Kovačević

38. GEOGRAFSKO POREKLO

"BRENDIRANJE" SRBIJE


Iako naziv ovog članka može da asocira da će biti reči o profesionalnim sportistima, noćnim izlascima i drugim, kako ljudi i mediji često kažu "brendovima" naše zemlje, o tome nije reč: upoznaćemo se sa oznakama geografskog porekla kojima se mogu obeležavati poljoprivredni, prehrambeni, prirodni, zanatski i industrijski proizvodi, i proizvodi domaće radinosti. 

Piše Rade Knežević 

41. POVRTARSTVO

BLITVA - OD MARTA DO JUNA

Ako volite da radite u bašti ili imate plastenik, gajenje blitve predstavljaće vam pravo zadovoljstvo, zbog jednostavnosti, ali i zbog veoma korisnih i hranljivih sastojaka ove biljke. U ishrani se koristi lišće – ukusno je, hranljivo i upotrebljava se na isti način kao i spanać, a lisne drške kao špargla i karfiol. Može se koristiti tokom cele vegetacije sistemom odabiranja listova.

Piše Jasmina Stojadinović 

44. LEKOVITO BILJE

ANĐEOSKI KOREN - ANĐELIKA


Na struganičkim njivama, u rodnom selu vojskovođe Živojina Mišića – anđelika: lekovita biljka koja je bila u upotrebi duže nego što postoji pisana istorija o njoj, a ljudi je zbog aromatičnog ukusa korena odavno koriste kao hranu, začin i – lek. Drevna upotreba anđelike, toliko hvaljena kroz vekove, polako je zaboravljena. Danas se njen koren veoma retko koristi, a zamenile su je biljke poput artičoke, gorkog pelina, paprene metvice, stolisnika i nemačke kamilice. Ova biljka, koja svoje ime ne duguje izgledu nego delovanju, polako se vraća u kulturu gajenja.

Piše Dejan Davidović 

46. LEKOVITO BILJE

VIRAK


Naziv ove zeljaste biljke iz porodice ruža (Rosaceae) potiče od arapske reči alkemelych, što znači nebeska rosa. U našem narodu je biljka poznata i kao vrkuta, odnosno plašt device marije, a smatra se univerzalnim lekom protiv svih "ženskih bolesti".

Piše Danijel Munćan

47. CVEĆARSTVO

DALIJA - RASKOŠ OBLIKA I BOJA

Dalija ili georgina (lat. Dahlia variabilis), višegodišnja biljka poreklom iz Meksika, ime je dobila po švedskom botaničaru dr Andeasu Dalu (Dahl, 1751– 1789). U Evropi, prvi primerci procvetali su 1790. godine u Botaničkoj bašti u Madridu i bile su proizvedene iz semena. Dalija se rado gaji i kod nas jer daje cvetove u raznim oblicima i bojama, a u narodu je zovu još i vrtna gomoljasta biljka.

Piše Danijel Munćan

48. KAKO TO DRUGI RADE: ITALIJA

LIMUN ZAŠTIĆENOG GEOGRAFSKOG POREKLA


Ispod grada Napulja na sorentinskom poluostrvu sa pogledom na zaliv Salerna u Tirenskom moru, zaronjena u morsko plavetnilo kada se gleda sa kopna i u terasastu lepotu gledajući s mora, nalazi se Amalfitanska obala; na zapadu oivičena gradom Pozitano a na istoku Vietri sul Mare, pod zaštitom je Uneska. Jedinstvena na svetu, ime joj je dao grad Amalfi, neobičnih prirodnih lepota, razuđena i sa jedinstvenim limunovima (Sfusato Amalfitano) koje kao da je naslikao neki slavni slikar.

50. DOKTOR U KUĆI

ORGANSKA HRANA JE NAJBOLJI IZBOR ZA DECU

Uvek kada nabavljate hranu, prvo mislite na njen kvalitet: obavezno pročitajte deklaraciju, kakav je nutritivni sastav namirnice, da li sadrži aditive – obeleženi su velikim slovom E i/ili rečima, i koliki je rok trajanja. Tek nakon detaljnog informisanja, odlučite da li odgovara vašem detetu. Najzdravije je da odete na farmu ili organsku pijacu i kupite sveže namirnice u većim količinama i da ih zamrznete.

Piše Živka Vlajković, dipl. nutricionista

52. SAVREMENE TEHNOLOGIJE

DRONOVI U POLJOPRIVREDI

Koliko puta ste pomisli, zar ponovo moram do njive. Šta li se dešava, da li je došlo do pojave bolesti, upada stada ovaca ili nečeg drugog što bi moglo da naškodi usevu. Zahvaljujući primenama savremenih tehničkih i naučnih dostignuća u svetu se širi praksa upotrebe dronova u poljoprivrednoj proizvodnji. Pitate se kako?

Piše Aleksandar Bocić

55. ZANIMLJIVOSTI

KOJA JE SLAMA NAJBOLJA ZA PROSTIRKU

Slama uljane repice, kukuruzovina, ječam ili pšenica?

Piše Danijel Munćan

56. KAKO SE PRAVI

SVEĆE RELAX

Za ove prelepe sveće Marija Bubanja i Vesna Rakonjac koriste najkvalitetnije fifitilje, prirodne boje i prirodne mirise. 

Piše SVetlana Kovačević

57. KUĆNI LJUBIMCI

LAGOTO ROMANJOLO PAS TARTUFAR

Lagoto romanjolo (Lagotto romagnolo) je rasa pasa koja je specijalizovana za pronalažanje čuvenih i veoma skupih gljiva - tartufa, posebno cenjenih u Italiji odakle rasa i potiče.

Piše Dušan Marinović

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

HRONO HLEB

Kako se sprema i šta nam je sve od sastojaka potrebno za pripremu ovog sve popularnijeg hleba?

Piše Danijel Munćan

59. TRADICIJA I OBIČAJI

VASKRŠNJE TAKMIČENJE U ILINJU

Tradicionalni praznik našeg naroda Vaskrs, obeležen je na različite načine širom Srbije i sveta. Redakcija Agrobiznis magazina bila je u gostima kod arhimandrita Isaije, igumana manastira Ilinje u selu Očage, udaljenog 20 km od Šapca.

Piše Goran Đaković

......

email ikona mala

Štampano izdanje: 180 RSD

Digitalno izdanje: 145 RSD