Baner Novosadski sajam 85MPS 750x90

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / Novembar 2018 / Godina IX / Broj 93

ABM 93 3D Page 01

Kao i svi proizvođači i poljoprivrednici se sreću sa izazovom - kako formirati cenu proizvoda koji prodaju? Iako izgleda lako, odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Ukoliko potcene svoj proizvod mogu imati gubitke, a opet ako ga precene nastaje problem kako robu plasirati na tržište, odnosno kako je prodati? Prilikom određivanja cene trebalo bi da poznajete potencijalne kupce, odnosno one kojima nudite svoj proizvod i koliko su oni spremni ili u mogućnosti da plate. 

Poslednjih godina u poljoprivrednoj proizvodnji sve više se primenjuju dostignuća novih tehnologija. Kako poljoprivrednu proizvodnju učiniti profitabilnom da ljudi, koji se njome bave, mogu od toga i lepo da žive, odgovore može pružiti precizna poljoprivreda. O tome šta je precizna poljoprivreda (PP) razgovarali smo sa profesorom Milošem Pajićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i direktorom Instituta za poljoprivrednu tehniku. 

Više od četrdeset valjevskih poljoprivrednika, prilikom studijske posete Italiji i Sloveniji, imali su priliku da se upoznaju sa iskustvima proizvođača iz ovih evropskih zemalja. Posetu su započeli na Sajmu poljoprivredne mehanizacije EIMA koji se ove godine održao od 7. do 11. novembra u Bolonji. Među 1.900 izlagača iz 40 zemalja sveta, na 385.000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavile su se i dve kompanije iz Srbije "Peštan" iz Aranđelovca i "Agromehanika" Boljevac. 

Spremili smo vam još puno zanimljivih tema iz oblasti stočarstva, ratarstva, lekovitog bilja... 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 93:

4. AKTUELNO

NOVE POGODNOSTI ZA KUPCE NISOTEC PROIZVODA I KORISNIKE NIS AGRO KARTICE 

5. AKTUELNO 

Otvoren pogon u Dobrincima kod Rume 

PRERADA POVRĆA I PAKOVANJE SALATE 


Italijanska kompanija za preradu sveže salate "La linea verde" otvorila pogon u Rumi. U selo sa 1.700 stanovnika uloženo 10 miliona evra i zaposleno 70 meštana. 

6. DOGAĐAJI

U Sremskoj Mitrovici održan Sajam poljoprivredne mehanizacije 


ZAJEDNIČKI PROJEKAT - ZAJEDNIČKI INTERES

Kazneno-popravni zavod i grad Sremska Mitrovica bili su domaćini Prvog sajma poljoprivredne mehanizacije. Među sto izlagača, od traktora do kulena, na zatvorskoj ekonomiji i hipodromu, izložena je bila i mehanizacija napravljena u zatvorskim radionicama. 

Piše Goran Đaković 

8. AKTUELNO

Hladan tuš

LIDL UGOVORIO SARADNJU SA SVEGA 25 DOMAĆIH POLJOPRIVREDNIKA, POLICE PREPUNE STRANE ROBE 

Uprkos brojnim najavama, očekivanjima i fami koja se digla oko dolaska nemačke trgovačke kuće Lidl, nakon otvaranja prvih objekata i gomile negativnih komentara na račun kampanje, u kojoj se vređaju žene, u ovoj kući su odbili da odgovore na pitanja o utiscima sa početka njihovog rada u Srbiji 

Piše Goran Đaković 

10. VOĆARSTVO

NOVI PROCVAT DUNJE U SRBIJI


Kako prenosi RTS, ovogodišnji rod dunja iznosi oko 14.000 tona. Time je Srbija izbila na prvo mesto u Evropi, a među deset je najvećih proizvođača tog voća u svetu, smatraju stručnjaci. Dunja se u Srbiji gaji na 1.600 hektara, a najviše u okolini Aleksandrovca, Blaca i Kraljeva. 

Piše Nemanja Popović

12. VOĆARSTVO

Veliko interesovanje za borovnicu


ŽELJNI ZNANJA I ISKUSTVA 

Borovnica ima perspektivu, a interesovanje, naročito među mladima je veliko, zaključeno je na skupu o ovoj vrsti voća koji je organizovala mlada Zemljoradnička zadruga BOROVNICA iz Brestovika. U prepunoj sali za konferencije, u Centru Sava, govorilo se o sortimentu, problemima uzgoja, plasmanu borovnice i brojnim pitanjima koja su zanimala početnike ali i one koji već imaju zasade. Gostujući predavač bio je Tadeuš Husibaba, koji se bavi proizvodnjom sadnog materijala u Poljskoj. 

Piše Goran Đaković

14. NAVODNJAVANJE

DIMENZIONISANJE CEVOVODA


Zalivni sistem treba tako dimenzionisati da zadovoljava potrebnu vršnu potrošnju vode, koju zahtevaju gajene biljke u određenom vremenu, u svom vegetacionom periodu. Zahtevi za vodom koje biljke imaju nije kontinualan u toku vegetacionog perioda, niti u toku vremena trajanja sistema za zalivanje, jer su faktori koji utiču na to promenljivi. 

Piše Ninoslav Stevanović

ABM 93 Page 01 velika

16. PRECIZNA POLJOPRIVREDA 

Razgovorali smo sa prof. dr Milošem Pajićem 

MALE UŠTEDE - VELIKA DOBIT 

Poslednjih godina u poljoprivrednoj proizvodnji sve više se primenjuju dostignuća novih tehnologija. Kako poljoprivrednu proizvodnju učiniti profitabilnom da ljudi, koji se njome bave, mogu od toga i lepo da žive, odgovore može pružiti precizna poljoprivreda. O tome šta je precizna poljoprivreda razgovarali smo sa profesorom dr Milošem Pajićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i direktorom Instituta za poljoprivrednu tehniku. 

Piše Vesna Gajić

20. AKTUELNO

POLJOPRIVREDNICI - MILENIJALCI 


Tokom Međunarodnog sajma poljoprivredne mehanizacije u Bolonji, objavljena su zanimljiva istraživanja o poljoprivredi i poljoprivrednicima. Među njima smo pronašli ono što nas čeka u bliskoj budućnosti - milenijalci. Možda vam ovaj pojam nije poznat ali nesumnjivo je da su nove generacije ljudi koje dolaze, drugačije od svojih prethodnika. Više od 20 godina rađaju se deca koja, i pre nego nauče da hodaju, uzimaju mobilni telefon u ruke. Poslednja decenija donosi nam generacije kojima su smart telefoni, pa samim tim youtube nešto sasvim normalno. Takve generacije lakše prihvataju nove tehnologije. Od tih ljudi nastaju i poljoprivrednici budućnosti. Samo u 2017. godini na digitalne tehnologije u poljoprivredi potrošeno je 3,5 milijardi evra. Možda će vas iznenaditi ali Evropa nije među najvećim kupcima već su to Kina, Južna Amerika i Indija. 

Piše Goran Đaković

21. SPECIJALITETI

LJUTA SREMICA 


LJUTA SREMICA je nastala tako što je naša sagovornica Slavna Slavojević, pozvana da učestvuje na jednoj manifestaciji, na štandu sa lokalnim bajkerima. Tada je shvatila da slatki džemovi od ruže nisu nešto što bi ona mogla da ponudi, pa se odlučila da napravi svojih prvih 40 tegli slatko-ljutih džemova. Ostalo je deo istorije, a Slavna već više od godinu i po pravi svoje slatko-ljute specijalitete. 

Piše Goran Đaković

22. STUDIJSKA PUTOVANJA

OD MEHANIZACIJE DO MLEKA I PARMEZANA 


Više od četrdeset valjevskih poljoprivrednika, prilikom studijske posete Italiji i Sloveniji, imali su priliku da se upoznaju sa iskustvima proizvođača iz ovih evropskih zemalja. Posetu su započeli na Sajmu poljoprivredne mehanizacije EIMA, koji se ove godine održao od 7. do 11. novembra u Bolonji. Među 1.900 izlagača iz 40 zemalja sveta, na 385.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, predstavile su se i dve kompanije iz Srbije "Peštan" iz Aranđelovca i "Agromehanika" Boljevac. Na najvećoj smotri poljoprivredne mehanizacije, gde je izloženo 50.000 eksponata, od mašina za voćarsku, ratarsku, povrtarsku proizvodnju, sistema za navodnjavanje, traktora, predstavljene su inovacije u poljoprivredi, a značajno mesto zauzima digitalizacija i precizna poljoprivreda. Sve je bilo odlično organizovano, sve je privlačilo pažnju... 

Piše Nemanja Popović

25. AKTUELNO

Biće piva, barem onog dobrog domaćeg 


NOVINARSKA GLUPOST 

U medijima se pričalo o tome kako će za nekoliko decenija pivo da poskupi! Evo samo što nije... ne zna se baš za koliko decenija, ali je jedan naučnik u Kini utvrdio, da će se sve to desiti zbog klimatskih promena. Ostaje nejasno, da li treba da pravimo zalihe ječma ili piva? Da li da krenemo to da radimo odmah ili za koji dan, možda za koju deceniju? Ili da jednostavno prekinimo sa konzumacijom piva? 

Piše Goran Đaković

26. RATARSTVO

KOLIKO SU MAHUNARKE BITNE U ISHRANI 

Pored visokokvalitetnih priplodnih i mlečnih grla, koja se nalaze na našim gazdinstvima, jedan od uslova za ekonomski isplativu proizvodnju u govedarstvu, a naročito u proizvodnji mleka, je korišćenje mahunarki u ishrani goveda. Mahunarke su visokokvalitetno hranivo, bogato proteinima, koji su neophodni u ishrani goveda. 

Piše Miloš Nikoletić

28. STOČARSTVO 

PRAVILNA ISHRANA KOZA 


Koza je preživar i hrani se iskučivo grubom voluminoznom hranom. Pravilnom i dovoljnom ishranom može se značajno istaći genetski potencijal životinje kao i nivo njihove proizvodnje. U odnosu na krave i ovce koze u svojoj ishrani koriste više različitih biljaka; goveda koriste svega 17 biljaka, ovce 20 a koze čak 90. 

Piše Branislav Radovanović

29. AGROEKOLOGIJA

POČINJE PRIMENA AUTOMATSKE ZAŠTITE OD GRADA 


Sredstvima iz budžeta Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije, počela je nabavka automatskog sistema za protivgradnu zaštitu koji će prvo biti instaliran u Valjevu, odakle će se štiti skoro 600.000 hektara. Sledeća lokacija će biti Aranđelovac gde imamo velike površine pod voćem, čija je vrednost velika, a potom i Fruške gore, odakle se brani veliki deo teritorije. Ovaj projekat će trajati nekoliko godina, obuhvatiće 13 centara, a koštaće nas 25 milona evra, rekao je resorni ministar Branislav Nedimović. 

Piše Goran Đaković

30. ŠTA JEDEMO

HLEB NAŠ NASUŠNI - ISTINE I ZABLUDE O NAJVAŽNIJOJ ŽIVOTNOJ NAMIRNICI 


Hleb je osnovna životna namirnica koja se u ljudskoj ishrani koristi već 30.000 godina. Telu obezbeđuje energiju u obliku ugljenih hidrata, a pravi se od brašna koje se dobija mlevenjem zrna žita. Osim brašna pšenice, koja se najčešće koristi za pravljenje hleba, upotrebljava se i kukuruz (proja) raž, ovas, spelta... 

Piše Dragana Petrović

32. ŠTA JEDEMO 

PREHRAMBENA INDUSTRIJA
 SVE ČEŠĆI INVESTICIONI PODUHVAT 

U protekle dve do tri godine primetan je trend rasta broja fabrika, koje se bave preradom poljoprivrednih proizvoda u finalne ili polugotove. Prošlo je tek godinu dana od kada je kompanija WAY WAY otvorila svoju fabriku nudli u Rumi. Nije teško zaključiti, da se više od 90 odsto sirovina koje se koriste u proizvodnji, kupuju upravo na domaćem tržištu. Ne tako davno, podignuta je i fabrika tosta DON DON, u Kragujevcu, u kojoj se odvija proizvodnja hleba za tržište EU i reč je o najvećoj fabrici ovog tipa u jugositočnoj Evropi. Ovom nizu treba dodati i MITROS, koji se podigao iz pepela, i sada sarađuje sa 400 kooperanata u Sremu i okolini, a naše meso ponovo ide kao prerađevina na evropske trpeze. Nekada čuvena salata, u kampanji Bogoljuba Karića, ipak neće biti sa oznakom domaćeg proizvođača ali će svakako naći mesto na policama domaćih i stranih trgovinskih lanaca, pod italijanskim brendom LA LINE VERDE. 

Piše Goran Đaković

34. ŠTA JEDEMO 

JEFTINA ARILJSKA MALINA U SKUPOM PROIZVODU KOMPANIJE NECTAR

Više puta smo ovde i na drugim mestima ukazivali da naši proizvođači treba da rade na promociji maline u Srbiji. Nedavno je u pojedinim dnevnim novinama plasirana reklama za sok Ariljska malina, jabuka i grozđe. Taman smo se spremili da napišemo lepu kolumnu o odličnom potezu velikog proizvođača soka i da smo, konačno, naše maline spakovali u kvalitetan proizvod koji neće piti samo bogata klijentela EU i drugih ali kada smo pogledali specifikaciju na etiketi i videli da od minimalno 50% voćnog sadržaja maline ima 17%, isto koliko i jabuke i još je tu 16% grožđa. Uspeli su u kompaniji Nectar da izbroje da u pakovanju ima tačno 65, "posebno slasnih malina" (tako piše na samom pakovanju). Nameću se pitanja, da li su sve maline jednake uvek i da li u svaku bocu stane baš 65 plodova srpkog crvenog zlata, kako smo nekada zvali maline? Zašto je sa samo 17% zastupljena malina, a cena soka 169 dinara, proveravali smo kod proizvođača, a razgovarali i sa predsednicom Centra za zaštitu potrošača Srbije... 

Piše Goran Đaković

36. AKTUELNO

Agrobiznis magazin na Osmom Balkan Chesse Festivalu

UŽIVANJE NA SRPSKI NAČIN - SIR ZA NAJPROBIRLJIVIJE HEDONISTE 

Dva puta godišnje Beograd je domaćin Balkan Cheese Festivala na kome se okupe najbolji proizvođači sira, iz celog regiona. Tako je bilo i sredinom oktobra u Domu omladine; na jednom mestu se našlo 300 izlagača koji su posetiocima ponudili uzbuljiv doživljaj uživanja u vrhunskim sirevima. 

Piše Dragana Petrović

40. AKTUELNO

OSTVAREN ZNAČAJAN NAPREDAK POBOLJŠANJA ŽIVOTNE SREDINE 


Odboru za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, na 16. sednici, predstavljen je i usvojen Izveštaj o stanju životne sredine u Republici Srbiji. Odboru su pored članova, prisustvovali predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine kao i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine. Šta piše u pomenutom izveštaju?

42. TRŽIŠTE

Tajna uspešnog vrednovanja poljoprivrednih proizvoda 

PRAVA CENA - LAKŠA PRODAJA I VEĆA ZARADA 

Kao i svi proizvođači i poljoprivrednici se sreću sa izazovom - kako formirati cenu proizvoda koji prodaju? Iako izgleda lako, odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Ukoliko potcene svoj proizvod mogu imati gubitke, a opet ako ga precene nastaje problem, kako robu plasirati na tržište, odnosno kako je prodati? Kako se, dake, određuje cena? 

Piše Dragana Petrović

44. TRADICIJA

Agrobiznis magazin na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

CRVENO SLOVO U KALENDARU SRPSKE KULTURE 

Od 21. do 28. oktobra održan je 63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, pod sloganom "Radost čitanja". Na 30.000 kvadrata, pod kupolama beogradskog sajma, ove godine okupilo se 488 izlagača, od koji je bilo 393 domaćih i 97 izlagača iz inostranstva. Pored prodaje knjiga po sniženim, sajamskim cenama, održano je 607 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača, deset izložbi, a sajam je posetilo 195.166 posetilaca. 

Piše Svetlana Kovačević

46. DOGAĐAJI

ŠPANSKA ISKUSTVA ZA SRPSKE ZADRUGE

U Beogradu je održan privredni forum Srbija - Španija na kom su učestvovali predstavnici dve Vlade. Za nas je posebno bio interesantan treći panel, na kojem se govorilo o zadrugama. Srbiju su predstavljali najviši predstavnici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, dok je iz Španije na panelu govorio predstavnik složene zadruge ANECOOP, Ferran Cabrera, koji se nalazi na funkciji direktora za istočnu Evropu. On je ovom prilikom istakao da je ANECOOP zadruga koja je nastala još 1975. godine, udruživanjem grupe prostih zadruga (proizvođača južnog voća) kako bi proširila svoju ponudu i predstavila se na drugim tržištima. 

48. LEKOVITO BILJE

Sve popularnije kod nas 

ČIA SEMENKE 

Chia semenke su jestivi deo biljke čiji je latinski naziv Salvia hispanica, a poreklo vodi iz Meksika. Veruje se da su chia semenke bile sastvani deo svakodnevne ishrane Maja i Asteka. Chia znači snagu, a u tradiciji ovih naroda bele i crne chia semenke su se koristile za podizanje energije, što ima smisla, jer su veoma bogate omega 3 masnim kiselinama, ugljikohidratima, proteinima, vlaknima, antioksidantima i kalcijumom. 

Piše Svetlana Kovačević  

49. ORGANSKA POLJOPRIVREDA

UPOTREBA ALGI U ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI 


Biostimulatori na bazi algi su proizvodi koji su dobijeni ekstrakcijom različitih vrsta algi. Tečni ekstrakt algi koristi se za, kako za folijarno tretiranje, tako i za tretiranje zalivanjem. Formulacije dobijene na ovaj način su prirodni biostimulatori koji aktiviraju biohemijske i enzimske procese u biljci i poboljšavaju rezultate metabolizma i procesa sinteze. 

Piše Bojan Mijatović

50. DOGAĐAJI 

NAŠE ŽITO IDE U EGIPAT 


Poljoprivrednici u Srbiji danima su razmišljali o tome da li sejati pšenicu, koji sortiment uzeti, i kako će se to odraziti na njihovo poslovanje. Ako se neko premišlja, možda će mu najava resornog ministarstva biti od pomoći. Naime, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na konferenciji za medije održanoj u zgradi Ministarstva, najavio je izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja je najveći globalni uvoznik pšenice. Kako je ministar saopštio, konkretno posao bi trebalo da počne u decembru ove godine ili januaru 2019. 

Piše Goran Đaković

51. DOGAĐAJI

REKA LJUDI SLILA SE NA ULICE TOPOLE

Tradicionalno, svakog oktobra, već više od 55 godina, u Topoli se održava jedna od najvećih privredno-turističkih manifestacija u zemlji, Oplenačka berba u srcu Šumadije. Ove godine okupili su se najbolji voćari i vinogradari iz Srbije. Naravno najviše njih je došlo iz Topole, Aranđelovca, Lazarevca i okoline. 

 Piše Nemanja Popović


52. KAKO SE PRAVI 

SLOBODANKA RAKIĆ ŠEFER: GROŽĐE I VINO NJENA DECENIJSKA FASCINACIJA 

Loza, grožđe, čokoti, zdravice, vinogradi čine siže najnovijih dela koje je izložila u maloj galeriji Doma vojske pod nazivom "Usred zemaljske bajke". Autorka kaže da je njen deda bio vinogradar i gajio tamjaniku u mačvanskom Lipolistu. Ova umetnica ispričala je za "Večernje novosti" da su grožđe i vino njena decenijska fascinacija i priseća se da je kao mlada pila takozvano ledeno vino (vino dobijeno od grožđa koje je izmrzlo odnosno bilo prekriveno snegom). 

Piše Goran Đaković

54. DOGAĐAJI 

Okrugli sto o kvalitetu hrane 

RASPRAVLJALI O SIROVINAMA A BEZ PRISUSTVA UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA

U Beogradu je održan okrugli sto o kvalitetu hrane koji je organzovala agencija za odnose sa javnošću PRISTOP, a pod nazivom "Bez kvalitetnih sirovina nema kvalitetnih proizvoda". 

Piše Nemanja Popović

56. KUĆNI LJUBIMCI

KOJI SU PSI DOBRI ZA STARIJE OSOBE? 


Većina pasa je nežna i prijateljski nastrojena prema starijim osobama. Naravno, moramo voditi računa o onim psima koji su nasilni ili loše dresirani, posebno kada je reč o slabim, bolesnim ili starijim osobama... 

Piše Dušan Marinović

57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

MIŠKA ILI BOROV MIŠIĆ


Miška ili Borov mišić (Tricholoma terreum) je jestiva i veoma dobra gljiva. Ali, ovu vrstu ne preporučujem početnicima, pre svega zbog velike sličnosti sa velikim brojem srodnih, a potencijalno, ili stvarno, opasnim vrstama. 

Piše Vladimir Janjić

58. KUVAMO S LJUBAVLJU 


TART SA PRAZILUKOM 

Kako pripremiti testo i nadev za ovaj specijalitet?

Piše Goran Đaković

........

Agrobiznis magazin (14.11.2018)