KWS baner 750x90

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / januar 2018 / Godina IX / Broj 83

ABM 83 Page 01 velika

Još jedna godina je za nama. Tokom praznika, svako je na svoj način sumirao rezultate. Bilo kakav zbir da je na kraju, svi smo u nekom plusu, jer ćemo i ove godine živeti i raditi.

Redakcija Agrobiznis magazina i ovog puta se potrudila, da vam obezbedi najkorisnije savete iz svih oblasti poljoprivrede, a naročito vam skrećemo pažnju na temu đubrenje vinograda, kao i tekstove namenjene proizvođačima povrća. Ovoga puta, govorimo o proizvodnji zelene salate i tikvica. Koliko nauka ide napred, možete videti iz tekstova prof. dr Brane Radenković, čiji serijal o nanočesticama nastavljamo i u ovom izdanju.

Prvi put, kako bi neki rekli u „novijoj istoriji“, mladi poljoprivrednici dobili
 su podsticaj od države, njih čak 80 odsto od ukupnog broja, koliko se prijavilo na konkurs. Najviše se novca tražilo za sisteme za navodnjavanje, plastenike i priključne mašine. Efekti ove mere koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mogu se očekivati
već tokom predstojeće sezone, a da li će sa ovakvom praksom nastaviti, saznaćemo uskoro, kada ministar Nedimović bude saopštio kako planira
da utroši budžet namenjen poljoprivredi za 2018. godinu.

Da poljoprivreda postaje sve atraktivnija i zanimljivija, čak i onima koji su se potvrdili u nekim drugim vodama, pokazuju i primeri porodica poznatih pevača, sportista, glumaca... Kako su se u ovome snašli i da li su uspešni čitajte na stranicama vašeg omiljenog časopisa za poljoprivredu i selo, jer znate i sami...

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 83:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  /decembar 2017 / Godina VIII / Broj 82

ABM 82 Page 01 

Možda su malo duže čekali nego što su očekivali, ali ipak mladi poljoprivrednici po prvi put dobijaju subvencije od države za unapređenje rada njihovih gazdinstava. Tu vest sam dobio dok sam boravio u Češkoj Republici i video kako se nekoliko mladih Valjevaca obradovalo ovoj informaciji. Neko će kupiti tanjiraču, neko sušaru, ali je svima isti cilj da povećaju i unaprede svoje proizvođačke kapacitete, a državi da obezbedi što više kvalitetne hrane kako za domaće potrebe tako i za izvoz.

AGROPRESS je obeležio 13. godina rada. Tim povodom, okupili smo se sa kolegama, prijateljima i saradnicima kako bismo razmenili mišljenja o godini na izmaku, ali i pohvalili najbolje.

Kada sam već pomenuo Valjevce i Češku, zanimljivo iskustvo koje smo imali sa grupom proizvođača koji su zahvaljujući podršci lokalne samouprave – Grada Valjeva,  odnosno javnog preduzeća JP Agrorazvoj boravili u Češkoj Republici, gde su imali priliku da vide kako funkcioniše najveća farma koza i ovaca u ovoj zemlji, koja ima status bio farme, a posetili smo i Institut za voćarstvo, jedini u ovoj zemlji.

U proteklom mesecu, bio je i sajam Etno hrane i pića, po mom mišljenju najbolji do sada, bar kada je reč o ponudi i načinu prezentacije od strane izlagača, ali svakako vreme je došlo da ova manifestacija izraste u još nešto veće, da dobije i veći prostor, ali i značaj ne samo za poljoprivredu i proizvođače hrane, već i za Beograd gde se održava, kao i za državu u celini.

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 82:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /novembar 2017 / Godina VIII / Broj 81

ABM 81 Page 01

Srbija i Indija ubrzanim tempom nastaviće da razvijaju saradnju, naročito u oblasti poljoprivrede. Agrobiznis magazin ekskluzivno za svoje čitaoce prenosi kako je bilo na prvom međunarodnom sajmu hrane u Nju Delhiju, na kojem smo učestvovali zahvaljujući podršci Ambasade Indije u Beogradu i Privrednoj komori Srbije, za realizaciju učešća na ovom skupu. Tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje, reflektovaće se i na saradnju u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane. Koliko je ovo bio značajan skup, govori i to da su se na njemu obratili predsednik, premijer Indije i čak tri ministra najmnogoljudnije zemlje na planeti.

Naravno, nismo zapostavili ni teme iz domaćeg agrobiznisa. Tako preporučujemo da na našim stranicama pročitate o pripremi zemljišta, kao i sadnji dunje i lešnike. Prenosimo utiske sa izložbe ovaca iz okoline Valjeva. Upoznajemo vas i sa dobitnicama Intesa Farmer, a pčelarima preporučujemo tekst o ishrani pčela.

Za one koje se bave organskom poljoprivredom, pripremili smo savete o gajenju višnje, ali i o proizvodnji komposta. Pred samo zatvaranje ovog broja, dobili smo i lepu vest, da se nudle proizvedene u Rumi u fabrici „Wai Wai“ već nalaze na policima marketa brojnih zemalja. Tako smo dobili još jedan izvozni proizvod, a nadamo se da ćemo vas uskoro informisati i o značajnijem izvozu našeg voća u Indiju, o čemu se razgovaralo tokom posete ministra Nedimovića.

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 81:

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /oktobar 2017 / Godina VIII / Broj 80

ABM 80 Page 01

Poljoprivrednim proizvođačima nije nikada lako, a naročito u godinama kakva je 2017. Nije ih mimoišla ni poplava, grad, a ni suša. Uprkos svemu, i svima, oni i dalje nekako opstaju, a za mnoge se može reći i napreduju u svojoj proizvodnji. Takvi su recimo proizvođači trešanja, jabuka, pojedini povrtari, kao i pčelari, ovčari i kozari. Ipak, nije lako ni nama novinarima. Naročito ako radite u zemlji kao što je Srbija, gde se svi prave pametni, a malo ko radi svoj posao i gde većina živi u teorijama zavere. Istina je uvek negde između, ali je ovog puta, barem što se tiče toga kakvu hranu jedemo, i zašto ministar Trivan misli da je hrana uzročnik steriliteta, nećemo otkriti. Naizgled prost i jednostavan razlog je to što šumarski inženjer, novopečeni ministar Goran Trivan, odbio da odgovori na pitanja Agrobiznis magazina, jer je tobož zauzet ranije preuzetim obavezama, mada nam nije rekao kojim.

Bilo kako bilo, sto dana njegovog mandata je prošlo, a on je, za to vreme, stigao da putuje u Ameriku, Grčku, a i u Crnu Goru. Dade ministar intervju i Večernjim novostima, i za svu ekološku štetu, našao je glavni razlog – poljoprivreda! Samo je ministar zaboravio da ono što govori mora i da potkrepi činjenicama iza kojih stoje relevantne institucije, a za svoje reči i rad mora da polaže račun građanima, na to ga obavezuje Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Dok se ministar organizuje i odgovori na pitanja, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić za naš magazin je rekao da je uveren da se hrana u Srbiji ne može dovesti u pitanje i da on ne bi izgledao tako kako izgleda, da se u Srbiji jede loše i malo.

O svemu tome šta jedemo, kako proizvodimo i o odličnim proizvodima naših domaćina, na ostalih 58 strana, a o Trivanu ni reč više. Svako čudo tri ili sto dana... 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 80:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /septembar 2017 / Godina VIII / Broj 79

Agrobiznis magazin broj 79, septembar 2017.

Stiče se utisak da najviše posledica od suše doživljava takozvani BDP (bruto nacionalni dohodak). Kao da su svi zaboravili, da zapravo najveću štetu od suše imaju poljoprivredni proizvođači i da su oni stvarni gubitnici aktuelnih klimatskih promena, koje nam nekad idu, a nekad ne idu na ruku. Već sada se zna, da ćemo ubrati za 30% manje grožđa, ali ako je za utehu, obračun kvaliteta biće upola manje suncokreta, soje, a ni kukuruz neće bolje proći. Ali šta je tu je, živeti se mora, pa mora se voditi računa i u šta se ulaže. Valjda je sada svima jasno da nije sve u setvi kukuruza, da se bez osiguranja, protivgradnih mreža i navodnjavanja, ne može očekivati ni dobar rod, a ni zarada.

Ipak
 nije sve ni tako crno i kao što je u životu nekad lepo, nekad naiđu iskušenja, tako i u našem agrobiznis sektoru. Lepa stvar za našu privredu, posebno kragujevačku, je otvaranje velikog pogona hleba i peciva, poznatog proizvođača „Don Don“. Nadajmo se da će to doprineti da se kroz njihove proizvode, domaća pšenica plasira ne samo u regionu, nego i šire. Eto i povoda da se dobro pripremimo za jesenju setvu i druge poslove koji nas čekaju. A vi znate našu staru... 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 79:

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /avgust 2017 / Godina VII / Broj 78

ABM 78 Page 01

Gori more, tope se planine, ali ne od lepote i blizine već, od "Luciferove vreline", kako su ne baš tako domišljate kolege nazvale, pojavu suše, u sred leta, kao da se to do sada nije dešavalo. S druge strane, domišljate komšije, nastavljaju tradicionalne odnose po principu da komšiji crkne krava. Pa je tako Hrvatska donela odluku da dodatno optereti uvoz proizvoda od komšija, koje su se pobunile, i odmah detaljno počele za uzvrat da pregledaju, hrvatsku robu. Usijali žabar samo što nije proključao, što će naravno ostalima u Evropi dobro doći, jer odavno je poznata ona stara narodna "zavadi pa vladaj". Ali ako se od te uzavrele atmosfere izmaknemo, i zasučemo rukave, bićemo kao i Vesna Bogosavljević iz Mrčajevaca, porodica Ognjanović iz Zablaća kod Čačka, kao i Dragan Fišćag iz Dolova, ali i generacije pčelara Despotović, koji su primeri opstanka kako sela, tako i poljoprivrede, na ovim prostorima. Ugledajmo se i na porodicu Tomić, iz sela Bašenovo kod Sremske Mitrovice. Nadamo se da ćemo, u narednim godinama, imati više ukinutih nameta, i navodnjavanih površina, a manje gorućih tema. 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 78:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /Jul 2017 / Godina VII / Broj 77

Agrobiznis magazin broj 77, jul 2017. 

Dok je za većinu leto period kada se razmišlja o tome gde će se otići na more, za većinu proizvođača u poljoprivredi o tome nema ni govora do septembra. Uprkos činjenici da nas čeka jedna od sušnijih godina i da se može desiti da prinosi ratarskih kultura ne ostvare očekivani rezultat, neki ipak i ove godine imaju razloga za zadovoljstvo, naročito oni koji se bave proizvodnjom jagode i borovnice. Na našoj facebook stranici Agrobzinis magazin Srbija, objavili smo priču kolega sa B92 o Šapčanima, koji su zahvaljujući prihodu od jagode, počastili svoje porodice automobilima jednog poznatog brenda. Nadamo se da su već ranije sagradili hladnjače i da neće dozvoliti sebi da dospeju u istu poziciju poput malinara, koji su novac iz godina, kada im je lepo išlo, ulagali u kuće, stanove i automobile. A sada, nekoliko godina kasnije, muku muče sa cenom. Kada smo već kod digitalnih medija, ovom prilikom najavljujemo naše novo digitalno izdanje „Lekovito i začinsko bilje“ koje je u prodaji, o čemu možete čitati na strani 40 našeg časopisa. Podsećamo vas i da smo ranije izdali digitalno izdanje „Pčelarski podsetnik”. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 77:

 

Najnovije izdanje Agrobiznis magazina

SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE NA TVOM HARD DISKU ILI CD-u

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE

Lekovito i začinsko bilje - specijalno digitalno izdanje Agrobiznis magazina 

NAJNOVIJE SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA. PRIRUČNIK ZA ONE KOJI VOLE ZDRAVIJI I UKUSNIJI ŽIVOT, FORMAT A4, 166 STRANA, BEOGRAD, JUL 2017.

• Gajenje i sakupljanje lekovitog i začinskog bilja • Lekovitost i osobine biljaka • Priprema biljnih preparata • Melemi • Čajevi • Obloge • Kreme • Ulja • Recepti narodne medicine • Kako koristiti začine • Saveti stručnjaka • Iskustva uspešnih u gajenju lekovitog i začinskog bilja • Dostupno samo u digitalnoj formi, preuzimanjem (daunloudom) ili na CD-u • Digitalna knjiga se čita na svim računarima, laptopovima, tabletima i pametnim telefonima

Cena za kupce iz Srbije: 600 RSD za preuzimanje cele eKnjige putem linka (daunloud) na Vaš hard-disk, odnosno 860 RSD ukoliko se eKnjiga isporučuje na CD-u (uračunati troškovi preporučenog slanja), plaćanje preko poštanske Postnet uputnice u svakoj srpskoj pošti ili na naš žiro račun.

Cena za kupce iz inostranstva: 8 evra za preuzimanje cele eKnjige putem linka (daunloud) na Vaš hard-disk, odnosno 14 evra ukoliko se eKnjiga isporučuje na CD-u (uračunati troškovi preporučenog slanja), plaćanje preko 2CO odnosno PayPal-a.

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) knjigu NE MOGU platiti preko 2CO, odnosno PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

Više informacija:

Goran Đaković

Mob +381 (0)60 071 2350

Tel +381 (0)11 405 2117

magazin@agrobiznis.rs

Uputstvo za naručivanje eKnjige za kupce iz Srbije i one iz inostranstva, kao i pregled sadržaja specijalnog digitalnog izdanja "LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE" pogledajte niže, u nastavku teksta.

 

Novo izdanje Agrobiznis magazina

SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE NA TVOM HARD DISKU ILI CD-u

PČELARSKI PODSETNIK

PČELARSKI PODSETNIK - SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA

NOVO SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA. PRIRUČNIK ZA SVE PČELARE, FORMAT A4, 174 STRANA, BEOGRAD 2016.

• Kalendar radova u pčelinjaku • Saveti stručnjaka • Iskustva uspešnih pčelara • Bolesti pčela i terapija • Pčelinja društva i košnice • Matice i pčele • Med, mleč, propolis i polen  • Recepti • Dostupno samo u digitalnoj formi, preuzimanjem (daunloudom) ili na CD-u • Digitalna knjiga se čita na svim računarima, laptopovima, tabletima i pametnim telefonima

Cena za kupce iz Srbije: 600 RSD za preuzimanje cele eKnjige putem linka (daunloud) na Vaš hard-disk, odnosno 860 RSD ukoliko se eKnjiga isporučuje na CD-u (uračunati troškovi preporučenog slanja), plaćanje preko poštanske Postnet uputnice u svakoj srpskoj pošti ili na naš žiro račun.

Cena za kupce iz inostranstva: 9 € za preuzimanje cele eKnjige putem linka (daunloud) na Vaš hard-disk, odnosno 14 € ukoliko se eKnjiga isporučuje na CD-u (uračunati troškovi preporučenog slanja), plaćanje preko 2CO odnosno PayPal-a.

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) knjigu NE MOGU platiti preko 2CO, odnosno PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

Više informacija:

Goran Đaković

Mob +381 (0)60 071 2350

Tel +381 (0)11 405 2117

magazin@agrobiznis.rs

Uputstvo za naručivanje eKnjige za kupce iz Srbije i one iz inostranstva, kao i pregled sadržaja specijalnog digitalnog izdanja "Pčelarski podsetnik" pogledajte niže, u nastavku teksta.